• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amel Tuka: Svi očekuju medalju, ali...

Autor mondo.ba

... bez opterećenja ulazim u finale Svjetskog prvenstva u Pekingu.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka plasirao se u finale Svjetskog prvenstva u Pekingu.

On je dionicu od 800 metara istrčao sa vremenom 1:44.84, što mu je bilo dovoljno da iza sebe ostavi Fergusona Rotiča, čije vrijeme je iznosilo 1:44.84, ali i Kenijac se plasirao u finale.

Tuka je u polufinalu ostvario osmu uzastopnu pobjedu, nakon što je slavio u Bakuu, Velenju, Madridu, Monte Carlu, Belinconi, Kragujevcu i četvrtfinaloj trci u Pekingu.

Najbolji atletičar BiH, koji je vlasnik najboljeg rezultat na 800 metara u ovoj godini (1:42.51 na mitingu Dijamantske lige u Monaku) je postao prepoznatljiv po stilu trčanja, a slično kao i na prethodnim trkama Tuka se na početku nalazio na začelju da bi u samom finišu "ubacio u brzinu više" i stigao do pobjede, vrijedne finala, gdje ulazi sa najboljim rezultatom polufinalnih trka.

...
Izvor: YouTube

„Nije to baš tako jednostavno kao što izgleda na televiziji. Ja imam svoj stil i ritam i uvijek tako trčim. Odlično sam se osjećao uoči polufinalne utrke i nikad mi nije problem kada zaostajem za konkurentima na početku. Nisam bio opterećen njima, već sam želio da istrčim najbolje što mogu u tom trenutku. U posljednjih 100 metara sam krenuo najjače što mogu i najbitnije mi je bilo da budem među prva dva. Na kraju sam uspio i pobijedio u svojoj grupi“, rekao je Tuka za sarajevsko „Oslobođenje“ i istakao da je plasmanom u finale ispunio svoj cilj postavljen uoči odlaska u Peking.

Komentator RTS-a: Pored Tuke svi su smiješni

Tokom prenosa polufinalne trke novinar Radio-televizije Srbije (RTS) Duško Korać u supeerlativu je govorio o Tuki, zbog čega je izazvao brojne pozitivne komentare u BiH.

„Kada sam prenosio trku na 800 metara, zaista sam mislio da su svi ostali atletičari pored Tuke smiješni. On je toliko spreman da sam oduševljen kako trči. Njega je rodila majka za atletiku i većeg fenomena u posljednjih 20 godina u atletici nisam vidio. A dugo sam u ovom poslu“, rekao je Korać u za portal "Dnevnog avaza".

„Kada je Tuka pobijedio na Dijamantskoj ligi u Monaku, radovao sam se kao da je moj sin slavio. Zna birati trenutak kada će preuzeti vođenje trke i očekujem da tako bude i sutra“.

„Kada sam se pripremao za Svjetsko prvenstvo trener mi je govorio da je najbitnije da uđem u finale. Stigao sam u Peking bez opterećenja i to je ono što mi daje snagu u ključnim momentima. U finalnoj trci će biti sasvim druga priča i ulog je mnogo veći. Ali, ja sam tu novi i prvi put sam na među elitom. Moje vrijeme tek dolazi i najbolje rezultate očekujem u narednim godinama. Ne razmišljam previše o finalu, a i trener je rekao da se sada okrećemo nastupu na Olimpijskim igrama u Riju“.

U finalu će dati svoj maksimum i neće biti tragedija ako ne osvoji medalju.

„Znam da svi očekuju medalju, ali, ponavljam, bez opterećenja ulazim u finale. Trudiću se da budem što bolji, ali sada je sve drugačije. Nije jednostavno trčati tri trke u četiri dana. To dosada nisam imao priliku i sigurno neće biti lako. Ja obećavam da neću razočarati, ali ne mogu garantovati medalju. Ukoliko se pruži prilika, sigurno ću znati da je iskoristim“.

Pobjeda Amela Tuke u Pekingu i plasman u finale sa velikom euforijom je odjeknula u Bosni i Hercegovini, što mnogo znači bh.atletičaru

„Navijači su mi uvijek motiv više i trčim za sve ljude u našoj zemlji. Nedavno sam rekao da sam sretan i ponosan što sam obradovao naciju i uvijek to želim da radim. Nisu samo moji uspjesi u atletici bitni, moram istaći da sam ponosan na naše mlade košarkaše što su osvojili evropsko zlato. Ponosan sam i na ranije plasmane naših rukometaša i fudbalera na Svjetska prvenstva. Mi sportisti smo najbolji ambasadori svoje zemlje i moramo pokazati da možemo uspjeti. Moramo pokazati da nismo mala i nebitna zemlja. Sportskim uspjesima ćemo zaslužiti da nas svijet bolje cijeni, a u tom slučaju vjerujem da će cijela država napredovati“, zaključio je Tuka.

Finalna trka Svjetskog prvenstva na 800 metara na rasporedu je u utorak u 14.55 časova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC