• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakva imena na sarajevskom Simposaru!

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Četvrti Simposar, najveći sportski simpozij u regionu, počinje 7. i trajat će do 10. oktobra.

 Pripreme za četvrti Simposar u Sarajevu Izvor: MONDO/Samir Cacan

Svoje učešče na četvrtom Simposaru, koji počinje 7. i trajat će do 10. oktobra, potvrdila su najveća sportska imena regiona, među kojima su Ivica Osim, Miroslav Ćiro Blažević, Amel Tuka, Zdravko Mamić, Rako Tvrdić, Nebojša Popović, Dragan Džajić i mnogi drugi...

Simpozij će biti otvoren 7. oktobra u sarajevskom Domu mladih filmom "Bićemo prvaci sveta" koji govori o stvaranju košarke u bivšoj zajedničkoj državi, koja na kraju to sve kruniše titulom prvaka svijeta u Ljubljani 1970. godine.

Otvorenju će prisustvovatiko košarkaške legende sa prostora bivše Jugoslavije Željko Jerkov, Ratomir Tvrdić, Samir Avdić, Dragutin Čermak, Duško Vujošević, Božidar Maljković, Sejo Bukva. Najavljeno je i prisustvo režisera filma, legendarnog Darka Bajića, čovjeka koji je, između ostalog, bio autor jedne od najpoznatijih i najgledanijih serija u regionu "Sivi dom".

"Pomalo sam uzbuđen i treba ovo sve dovesti do cilja i ne znate nikada da li će vam neko otkazati, ali svi su iskazali želju da dođu u Sarajevo. Bitno je da polako idemo prema cilju. Ako imate cilj onda ćete ga sigurno i ostvariti", kazao je Sabahudin Topalbećirević.

On se osvrnuo i na to što su svi nivoi vlasti ignorisali ovakav događaj.

Bivša Jugoslavija nikada nije osvojila medalju na Svjetskim prvenstvima.

"Ako smo dočekali da Tuka osvoji treće mjesto na svijetu i u tolikoj negativi je neko prepoznao Amelov rad i rekao 'ja ću pomoći', ali je teško. Zašto je teško organizovati ovakav simpozij, zato što je potrebno strpati trinaest ljudi u kratkom vremenu. Organizovanje sljedećeg simpozija počinje odmah po završetku ovoga. Posebno je teško bilo dovesti Dragana Džajića i on je pristao da dođe. Nama to treba. Fokusirali smo se na domaće snage, ali regija je nešto što nas spaja", kazao je popularni Baho.

"Ja bih kao kritičnu masu volio vidjeti da dođu djeca sa fakulteta za sport. Nije mi jasno kako je moguće da ne dođu svi treneri, a dolaze takva košarkaška imena. Isto je tako i u fudbalu. Ovdje nema kotizacije. Ja ovdje želim da se edukuju treneri i naša omladina koju zanima sport. Zašto? Zato što je moj čitav život vezan uz sport", kazao je Baho.

Konferenciji za novinare otvorio je selektor fudbalske reprezentacije Mehmed Baždarević koji je poželio sreću organizatorima.

"Čast mi je da sam u ovako elitnom društvu. Počev od Šefa (Ivica Osim, op. a.), pa nadalje. Što reče Baho, ovaj simpozij ima cilj, a to je velika stvar za ovaj grad, ovu državu. Poželio bih mu sreću da s ovim ide što dalje", kazao je Mehmed Baždarević.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Jedan od najpoznatijih fudbalera i trenera s prostora bivše Jugoslavije Ivica Osim osvrnuo se na kratko na zajedničku ligu zemalja Ex-Yu, kojoj će posebno biti govora tokom simpozija.

"Kad mogu vaterpolisti, košarkaši, zašto ne bi mogli fudbaleri. Svi se vade na navijače i uvijek isti izgovori. Mora neko biti hrabriji pa probati. Nisam ja za to da probamo, pa da dobijemo po glavi, ali neko mora početi. Neko mora stisnuti petlju pa početi", kazao je Osim.

Osim se osvrnuo i na dolazak Zdravka Mamića, vrlo eksponiranu ličnost u Hrvatskoj.

"To me ne čudi. Tražimo samo stvari koji mogu da odlože dobre svarii", kazao je Osim.
Igrao je protiv Bajerna. Uspio je prodati toliko igrača, a nisu svi afirmisani. Veliki je bizmismen, ono što je bitno je da je uspješan, što kod nas nije slučaj. Ono što je najbitnije je da mu niko još uvijek nije ništa pranašao", kazao je Osim.

"Svarno mi je čast da budem u ovakvom društvu. Životni cilj mi je da učim. Na ovakvom simpoziju se može dovoljno naučiti. Ako pomislimo da nešto vrijedimo brzo će nam se to obiti od glavu. Ja ću biti tu da čujem kako su ostali postajali šampioni i da kupim iskustva od svih ostalih ličnosti koji će doći na Simposar", kazao je Josip Pandža, selektor kadetske reprezentacije BiH, koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu igrača do 16 godina.

"Velika čast mi je što sam ovdje. Kada sam dobio poziv od Bahe bilo mi je drago i sretan sam što sam dio ove ekipe. Dolazi moj trener iz Italije koji će učestvovati u ovom projektu i ispričat će svoju bogatu priču. Čovjek koji je osvojio sve i koji je trenirao najveće sportiste. Meni je drago što ću upoznati legende iz drugih sportova koji su ostvarili vrhunske rezultate", kazao je Amel Tuka, najuspješniji bh. atletičar.

"Iskoristio bih priliku da se zahvalim Bahi što nam je obogućio da se družimo s živim legendama Evrope i svijeta Što imamo priliku da razmijenimo iskustva i dođemo do novih spoznaja. Čast je bila podržati ovakav značajan projekat", kazao je Nihad Selimović, osnivač KK Spars.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC