• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BARAAAŽ!

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Rukometaši Bosne i Hercegovine, pobjedom u Slovačkoj 26:24, kolo prije kraja kvalifikacija plasirali su se u baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj.

Teško, ali potpuno zasluženo, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je dva boda u slovačkom gradu Hlohovecu, u meču 5. kola kvalifikacione grupe 1.

U duelu sa Slovacima, tim Dragana Markovića vodio je tokom skoro svih 60 minuta i potpuno zasluženo kolo prije kraja obezbijedio učešće u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj.

SLOVAČKA - BIH 24:26 (12:13)

U šokantnoj završnici i paklenoj atmosferi koju je stvorila domaća publika, bh. tim je pokazao da je u ovom trenutku iskusniji i kvalitetniji rival.

Kada se lomio rezultat u finišu utakmice izabranici Dragan Markovića imali su prava rješenja u napadu, dok su Slovaci brzopleto rješavali svoje akcije što ih je na kraju skupo koštalo.

Izgledalo je kao da će plan domaćina da agresivnom i čvrstom odbranom poremeti igru bh. tima uroditi plodom, pa je nakon pet minuta na semaforu bilo 3:1. No, brzo su se Markovićevi izabranici konsolidovali i golovima Ivana Karačića i Nikole Prce izjednačili (3:3). Nedugo nakon toga i poveli sa 6:5, a zatim i sa dva razlike (7:5).

To je uvuklo nervozu kod Slovaka koji su bili svjesni da im protivnik neće lako dozvoliti da dođu do trijumfa. Ipak, nekoliko grešaka u napadu BiH i domaći su ponovo u egalu u 20. minuti (9:9), a 60 sekundi kasnije i u vodstvu 10:9.

U završnicu prvog poluvremena ušlo se s plus dva za Slovačku, ali je onda uslijedila serija bh. selekcije koju je zaključio Marko Tarabokija za vodstvo 13:12 na poluvremenu.

UČINAK BH. IGRAČA

B. Burić, Ovčina, Perić, Tarabokija 5, S. Burić 5, Bečić, Panić, Savić, Terzić, Karačić 2, Prce 3, Malinović 5, Milas, Zulfić 6, Halilković, Blažević

Reprezentativci BiH su smireno otvorili nastavak utakmice. Brzo su svoje vodstvo povećali na tri gola razlike, a potom pametnom igrom u napadu i uz sjajnog Marija Blaževića na golu prednost održavali sve do desetak minuta prije kraja. Tada se domaćini ponovo vraćaju, ovoga puta malo uz pomoć sudija, ali i bh. rukometaša koji prave neshvatljive greške u napadu. Prišli su Slovaci na minus jedan (19:20) u 50. minuti, pa je bilo jasno da slijedi uzbudljiva završnica u Hlohovecu.

Situaciju je dodatno zakomplikovao Patrik Hruščak golom u 53. minuti za 21:21. Ipak, bh. momci nisu gubili glavu. Naprotiv, brzo su vratili prednost od jednog gola, koju su znalački čuvali do kraja, svjesni činjenice da Slovacima trijumf ispod četiri razlike gotovo ništa ne znači.

Kada je Muhamed Zulfić dva minuta prije kraja pogodio s krila za 25:23 postalo je jasno ko će biti pobjednik grupe 1.


Poslije ovog ogleda u Hlohovecu, bh. selekcija zauzima prvo mjesto sa devet poena, dok su Slovaci ostali na pet. Litvanija s utakmicom manje ima četiri, a Kosovo je zadnje bez boda.

Susreti baraža za SP igraće se u junu naredne godine, a žrijeb parova bi se trebao održati po okončanju Evropskog prvenstva koje će se od 15. do 31. januara igrati u Poljskoj.

Najbolji rukometaši BiH, Stručni štab i delegacija Saveza u kojoj su predsjednik Enid Tahirović i generalni sekretar Smajo Karačić, u kasnim večernjim satima krenuće autobusom za Lukavac.

TOK UTAKMICE:

Susret su bolje otvorili Slovaci, poveli 3:1, ali je ekspresno uslijedio odgovor "zmajeva", 3:3. Od tada se igralo gol za gol, a prvo vođstvo BiH u 12. minutu, 5:6 donio je Zulfić. Malinović je zatim povisio na 5:7 u 15. minutu. Od sredine prvog poluvremena izabranici Dragana Markovića održavali su prednost od dva gola, sve do isključenja Terzića, kada su Slovaci sa igračem više postigli tri brza gola, prvo stigli do 9:9, a onda i do novog vođstva 10:9.

Seriju domaćih, sa čak dva igrača manje, prekinuo je Malinović i izjednačio na 10:10 u 22. minutu. Poslije novog vođstva Slovaka, dugo se zadržao rezultat 11:10. Uslijedio je period bez golova više od tri minuta, a prekinuo ga je Anti golom za 12:10. Ponovo su tako domaći rukometaši došli do maksimalnih "plus dva", da bi Zulfić i Burić dva minuta prije odmora pogodili za 12:12.

Golom sa sedam metara u posljednjem minutu, Tarabokija je donio gol prednosti "zmajevima" nakon prvog poluvremena, 12:13.

Svojim četvrtim golom Malinović je otvorio drugo poluvrijeme. Imali su "zmajevi" zatim priliku da prvi put u meču dođu do tri gola prednosti, ali nisu uspjeli. Anti je, s druge strane, ponovo bio siguran sa sedmerca, pa je umjesto 12:15, na semaforu stajalo 13:14.

Ipak, što nije urađeno tada, jeste nedugo zatim. Tarabokija je sa sedam metara prvi put donio "plus tri", 13:16. Prednost bh. rukometaša stalno je iznosila dva do tri gola, a u ovakvoj utakmici, sa malo pogodaka, bio je to i više nego dovoljan plus za opušteniju igru gostiju.

Takva igra bila je na snazi do 50. minuta, kada su "zmajevi" imali priliku da odu na četiri gola razlike, ali nisu uspjeli. Slovaci su stigli do gola, a onda je i Malinović promašio situaciju "jedan na jedan", što je omogućilo domaćoj selekciji da dođu samo na gol zaostatka, a zatim i do izjednačenja nakon dugo vremena, 21:21.

Kao da se u tim trenucima uvukla panika u redove gostiju. Ništa nije polazilo za rukom rukometašima BiH. Konačno je Burić u 53. minutu prekinuo crnu seriju pogodivši sedmerac i vratio vođstvo na stranu bh. tima, ali su samo minut kasnije Slovaci uzvratili istom mjerom.

Rezultatska klackalica je potrajala. Golom Zulfića dva minuta prije kraja, BiH je ponovo strekla dva gola razlike. Uspjeli su Slovaci da prepolove prednost, ali je ponovo Zulfić u 60. minutu povisio na 24:26 i tu je bio kraj.

NAJAVA UTAKMICE:

Rukometaši Slovačke i BiH biju možda i odlučujuću bitku za plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo 2017. godine, koje će biti održano u Francuskoj.

Reprezentativci BiH imaće i u slovačkom gradiću Hlohovecu podršku s tribina. Pojedini bh. navijači stigli su u dvoranu skoro sat vremena prije početka meča, dok se očekuje da će ih do početka biti između 30 i 50.

Pravdu će dijeliti Andre Hansen i Ojstajn Petersen, sudijski par iz Norveške, dok je delegat Kristijan Kašuc iz Austrije.

Nakon četiri kola u grupi 1, BiH je lider sa sedam bodova, a slijedi je Slovačka sa pet. Treća je Litvanija sa četiri, dok je Kosovo na posljednjem mjestu bez bodova.

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kimi

Srbija dobro si odbrusio ovom federalcu nezna covjek pa sta bi se sad sve je to ok.

Srbija

Federalac poklopi se, Za bosnu samo navijaju muslimani i niko vise pa ti razmisli malo a vidim da se bas i nerazumijes u sport kad pises onakve gluposti nama netrebaju uspjesi tvoje bosne.

Мића

Реално, кога занима резултат БиХ? Без обзира, честитке нашим комшијама на добром резултату.

Federalac

@Мића Federalac i ja vam takođe čestitam, ionako vam je sport razvijen toliko da za svaki prolazak 1. pretkvalifikacionog kruga pretkvalifikacija pravite doček sa 50.000 za junake koji doguraju dalje u kvalifikacije.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC