• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bokser Radnika iz Bijeljine pozitivan na doping

Autor mondo.ba

Đorđe Tomić bokser Radnika iz Bijeline bio je pozitivan na amfetamin.

  Đorđe Tomić bokser Radnika iz Bijeline bio je pozitivan na amfetamin.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je u uzorku boksera Đorđa Tomića, utvrdila prisustvo nedozvoljene supstance sa Liste zabranjenih sredstava – methylenedioxymethamphetamine (MDMA).

 Navedena supstanca nalazi se na Listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA) i pripada grupi S6. STIMULANSI (specifični stimulansi).

Prisustvom MDMA u navedenom uzorku utvrđeno je kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Đorđe Tomić je od strane Agencije za antidoping kontrolu pismeno obaviješten o rezultatima analize uzorka koja je urađena u nadležnoj laboratoriji, kao i o pravu na analizu uzorka „B“ ili odricanja od istog, a u skladu s članom 7.3 Svjetskog antidoping kodeksa.

S obzirom da se sportista u predviđenom roku nije izjasno o pravu na analizu „B“ uzorka smatra se da se tog prava odrekao, a Bokserski savez Bosne i Hercegovine donio je odluku o privremenoj suspenziji sa domaćih i međunarodnih takmičenja do okončanja postupka.

Pronađena supstanca osnovni je sastojak droge ecstasy koja je vrlo popularna među mladima zbog relativno jednostavne nabavke i pogrešnog mišljenja da je „sigurna supstanca“.

Njegovom zloupotrebom može doći do niza akutnih zdravstvenih problema: hipertermije, hiponatrijemije, poremećaja srčanog ritma, psihičkih problema, edema mozga, oštećenja jetre i bubrega, pa čak i do smrtnog ishoda. Pogrešno se smatra stimulatorom dobrog raspoloženja koji nije opasan. Upotrebom dolazi do povećanja budnosti i energije, kao i potiskivanja umora i sna. Javlja se živahnost i raste osjećaj bliskosti s drugom osobom ili okruženjem. Prestankom djelovanja javlja se osjećaj umora i depresije koji može potrajati satima, piše na portalu antidoping agencije BiH.

Uzorak za analizu prikupljen je dana 14.11.2015. godine u Sarajevu na takmičenju u okviru 4. kola Premijer lige BiH u boksu. Osim Tomićevog na istom takmičenju uzeta su još 3 uzorka koja su bila negativna.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC