• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUS OPEN: Alis "preznojio" Đokovića

Autor mondo.rs

Branilac trofeja izborio plasman u treće kolo Australijan Opena. Naredni rival biće mu Italijan Andreas Sepi, protiv kojeg ima perfektan skor 11-0

Novak Đoković nastavlja da korača ka šestoj, rekordnoj tituli u Melburnu.

Najbolji teniser sveta u drugom kolu bio je bolji od Franuza Kentina Alisa rezultatom 3:0, po setovima 6:1, 6:2,7:6 (7:3) posle 103 minuta igre.

Francuski tinejdžer, koji je posle ubedljivo izgubljena dva "opustio ruku" i bez mogućnosti da bilo šta izgubi rešio da se pokaže u najboljem svetlu na velikoj sceni, u trećem setu naterao je najboljeg na svetu da odigra na najvišem nivou i pripremi ga za izazove koji mu predstoje.

Nole
Izvor: YouTube

Đoković je znao šta može da očekuje u meču protiv tinejdžera iz Francuske, jer je i posle pobede nad Hjeonom Čungom iz Južne Koreje upozorio da mladi igrači, sa kojima nije igrao, mogu da budu nezgodni rivali. Baš zbog toga što igraju na sve ili ništa.

Alis je pokazao u prva dva seta da ume dobro da servira, ali to nije bio problem za prvog reketa sveta, a onda je u trećem rešio da pokuša da pruži žešći otpor. Nijednog trenutka Francuz nije bio ozbiljna pretnja za Đokovića. Jeste u trećem setu poveo na startu sa 2:0, ali je Novak odmah uzvratio istom merom i postavio stvari na pravo mesto. Nakon toga jedino je morao da odigra u svom stilu, najbolje.

Meč protiv 178. na svetu bio mu je još jedna dobra priprema za sigurno teže ispite koji mu predstoje u Melburnu.

Prvi će svakako biti već u trećem kolu, gde ga očekuje stari znanac Andreas Sepi.

Italijan, trenutno 29. igrač sveta, eliminisao je Denisa Kudlu, kome je u prvom meču u Melburnu Filip Krajinović predao u trećem setu, rezultatom  7:5, 6:4, 6:4.

Novak se 11 puta u karijeri sastajao sa Sepijem, a Italijan nikada nije pobedio.

Poslednji duel odigrali su na US Openu prošle godine, kada je Đoković slavio sa 6:3, 7:5, 7:5. Najviše muke Sepi je prvom reketu sveta zadao na Rolan Garosu 2012. godine kada su odigrali pet setova (4:6, 6:7, 6:3, 7:5, 6:3).

Ipak, treba imati na umu da je Sepi pre tačno godinu dana, baš u Melburnu, i baš u trećem kolu ostvario jednu od najvećih pobeda u karijeri.

On je eliminisao Rodžera Federera, posle četiri odigrana seta - 6:4, 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:5).

TOK MEČA

PRVI SET

1:1 - Novak je odlično otvorio duel dobivši svoj gem "sa nulom", a potom je propustio odličnu priliku da odmah napravi brejk. On je imao čak pet brejk lopti, ali je Alis posle velike borbe ipak stigao do izjednačenja. Tinejdžer iz Francuske, uprkos tome što nema mnogo iskustva, kao da nema tremu i čini se da je duelu protiv najboljeg pristupio sa pravim stavom "nemam šta da izgubim".

3:1 - BREJK! Sve ono što je prokockao u drugom gemu, Đoković je iskoristio u narednom u kojem je rival servirao. Najpre je posle izlaska Alisa na mrežu pronašao "rupu" i sjajnom dijagonalom stigao do 30:0, nakon toga poslao je u ćoškić jednu skraćenu loptu, a potom je rutinski stigao do vođstva.

5:1 - DUPLI BREJK! Đoković u potpunosti preuzima kontrolu nad svakim segmentom igre. Mladi Francuz ima sjajan servis (napravio dva asa, dok Novak nema nijedan), ali u šestom gemu i to mu nije bio adut. Čak je napravio i duplu grešku, čime je dodatno olakšao Đokoviću da stigne do ubedljive prednosti.

6:1- Posle pola sata igre Novak dobija prvi set! Deluje zaista ubedljivo, nadmoćno, lagano se kreće po terenu i apsolutno vlada situacijom.

Bilans prvog seta - 12 vinera (Alis 8), i duplo manje neiznuđenih greški od rivala (6/12).

DRUGI SET

2:0 - Odmah brejk za Đokovića! Dobija sedmi gem u nizu i već na početku drugog seta pravi razliku. Đoković igra raznovrsno, a na momente egzibiciono i s pravom dobija aplauze na punoj Rod Lejver areni.

3:1 - Trgao se Alis i prekinuo Novakov niz od sedam gemova. Dobio je svoj "sa nulom", a onda je Novak uzvratio istom merom.

3:2 - Alis ponovo koristi svoj dobar servis. Rastrčao je Novaka u petom gemu, ali se i dobro oznojio da dobije na razliku drugi gem u nizu u kojem on servira.

4:2 - Osokolio se Alis posle dva gema u nizu, pa je stigao i do 30:0 na Novakov servis, ali je najbolji na svetu onda nanizao četiri maestralna poena i zadržao prednost

Novak je u tom gemu prepustio protivniku prva dva poena na svoj servis u drugom setu, dok je u celom prvom Alis na Đokovićev servis osvojio četiri

5:2 - BREJK! Slično kao i u prvom setu Đoković pravi drugi brejk u finišu. Rivalu je dozvolio da osvoji prvi poen (15:0), a onda je opet napravio mini seriju. Srbin želi da što pre završi posao i da se što manje zadrži na terenu

6:2 - Nakon nepunih sat vremena Novak vodi 2:0 u setovima.

U drugom setu imao je samo jednu neiznuđenu grešku, a čak 16 vinera, i stopostotan učinak kada su brejk šanse u pitanju - 2/2 (u prvom setu 2/8).

TREĆI SET

0:2 - Opaaaaa! Francuz pravi brejk na startu. Razmahao se Alis i iskoristio svoju šansu. Đoković mu je posle dve neiznuđene greške iz bekhenda omogućio da stigne do dve brejk šanse (40:15), a onda je Alisa poslužila sreća, pošto je jedna ne baš brza lopta "liznula" mrežu i pala na Novakovu stranu. Malo uzbuđenja...

1:2 - ... ali ne zadugo jer je najbolji na svetu dokazao da je najbolji. Odmah je vratio brejk!

2:2 - Ko bi rekao da je Alis pre samo četiri minuta imao vođstvo i brejk prednosti? Novak u svom stilu - najbolji kad ide loše i briše razliku...

3:3 - Nikom ništa! Aliz dobija svoj gem, a Novak svoj bez izgubljenog poena... Idemo dalje

4:4 - Još nema brejka. Obojica tenisera sigurna su na svoj servis

5:5 - Hoće li set odlučiti taj brejk? Ili će Novak iskoristiti "poslednji voz"?

6:6 - TAJ BREJK!

7:6 - Novak je u odlučujućim trenucima bio koncentrisaniji, poveo je sa 3:1, a zatim nije ispuštao prednost. Alis je pokušao da produži meč, spasao je dve meč lopte, ali je Đoković potom završio priču. 

Alis
Izvor: YouTube

NAJAVA MEČA

Novak Đoković se zagrejao na prvom duelu u Melburnu protiv 51. igrača sveta Hjeona Čunga iz Južne Koreje (6:3, 6:2, 6:4), kojeg je savladao posle sat i 57 minuta igre.

Iako se očekivalo da će potom odmeriti snage sa Ivanom Dodigom, najbolji teniser sveta igraće sa malo poznatim Francuzom Kentinom Alisom.

Momak koji zauzima 187. mesto na ATP listi iznenadio je Dodiga na prvom nastupu u Melburnu u karijeri - 6:4, 6:7 (4:7), 6:4, 7:5.

Devetnaestogodišnji Alis, koji je na grend slemovima debitovao prošle godine na Rolan Garosu, gde je eliminisan u prvoj rundi, nikada do sada nije odmeravao snage sa Đokovićem.

Novaku, sa druge strane, to će biti još jedan dobar test u pokušaju da ispiše tenisku istoriju i osvoji šesti pehar u Melburnu, što je pre njega pošlo za rukom samo Roju Emersonu, šezdesetih godina prošlog veka.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC