• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ples velikog šampiona - Novaka Đokovića!

Autor mondo.rs

Teniski klasik u polufinalu Australijan Opena pripao Novaku Đokoviću 3:1 (6:1, 6:2, 3:6, 6:3). Rodžer Federer "postojao" samo u trećem setu. U finalu, šestom na AO, protiv Endija Mareja ili Miloša Raonića.

Ples iz snova velikog šampiona...

Rodžer Federer, po mnogima najveći među najvećima, delovao je nemoćno u polufinalu Australijan Opena. Drugačije nije ni mogao, jer je sa druge strane mreže bio neverovatni Novak Đoković. Odigrao je Srbin tri savršena seta i jedan u kojem je i Švajcarac dobio priliku da pokaže zbog čega spada u najbolje svih vremena.

Đoković - Ferderer 6:1, 6:2, 3:6, 6:3, posle dva sata i 23 minuta igre na "Rod Lejver" areni u Melburnu.


I još nešto, od danas, prvi put u karijeri i od kada traje veliki rivalitet trojke Đoković - Federer - Nadal, Srbin ima pozitivan skor sa dvojicom najvećih protivnika. Protiv njih je odigrao po 45 mečeva i vodi 23:22.

Nole će igrati šesto finale na Australijan Openu, a protivnik će mu biti bolji iz sutrašnjeg duela između Endija Mareja (Velika Britanija) i Miloša Raonića (Kanada). U nedelju će imati šansu da se izjednači sa Roj Emersonom, jedinim teniserom koji je šest puta pobeđivao u Australiji.

Demonstracija sile, na drugi način ne može da se opiše igra protiv Federera u prva dva seta.

Neverovatna 54 minuta trajao je taj deo igre. Nekada je gem između Noleta i Rodžera znao da potraje duže od prvog seta. Beograđanin je za 22 minuta stigao do 6:1. Tek desetak minuta više igrao se za - 2:0 (6:2). Nije Federer bio toliko loš, koliko je Đoković delovao superiorno, savršeno, praktično bez greške.

Buđenje trećeg tenisera na ATP listi usledilo je u trećem setu.

Novak Đoković u polufinalu protiv Rodžera Federera igrao je i protiv publike. Švajcarac je na Rod Lejver areni imo nikad veću podršku domaćih navijača. Nije mu pomogao ni veliki aplauz koji je dobio kada čak nije ni potrčao za loptom, jer je Nole napravio dvostruku servis grešku.

Ali, prvo Novak nije iskoristio brejk priliku, da bi u narednom, posle deset minuta borbe, Federer iskoristio četvrtu brejk loptu i dobio gem, koji mu je bio dovoljan da smanji prednost Đokovića. I ovaj podatak dovoljno govori: te četiri brejk lopte u šestom gemu trećeg seta, bile su jedine za Federera u polufinalu.

Zanimljivo da je osvajač 17 gren slem titula imao jedan viner više (33-34), od kojih je čak 18 napravio u trećem setu.

Sećate se 100 neiznuđenih grešaka Novaka Đokovića protiv Žila Simona? Napravio ih je pre manje od nedelju dana, a danas ih je imao skoro četiri puta manje - 21. Sa druge strane, Rodžer je imao 51.

U četvrtom setu vodila se izjednačena borba do 4:3. Usledio je najlepši gem na meču, sa nekoliko fenomenalnih poena na obe strane, ali ih je više osvojio Novak. Oduzeo je servis protivniku i onda bez greške realizovao svoj. Kraj!

Razočarana publika u Melburnu morala je da aplaudira najboljem na planeti...


UŽIVO:

U teniskom klasiku, na "Rod Lejver" areni u Melburnu, sastaju se najbolji teniser današnjice Novak Đoković i po mnogima najbolji svih vremena - Rodžer Federer.

Zajedno imaju 27 gren slem titula, Srbin je osvojio 10, a Švajcarac 17, s tim da je poslednju podigao još 2012. na Vimbldonu.

Novak je pet puta osvajao Australijan Open (2008, 2011, 2012, 2013. i 2015), samo Roj Emerson ima više titula sa prvog gren slema u sezoni (šest), ali ni Federer nije daleko, jer je u karijeri četiri puta pobeđivao u Melburnu (2004, 2006, 2007. i 2010).

Duel Novaka i Rodžera je 45. međusobni i naš teniser je do sada odigrao više mečeva samo protiv Rafaela Nadala, takođe 45. Ukoliko pobedi, Đoković će prvi put u karijeri imati pozitivan skoro protiv dva svoja najveća rivala. Trenutno je sa Federerom 22:22, dok protiv Španca vodi u međusobnim duelima 23:22.

Poslednja tri meča na gren slem turnirima između dvojice tenisera pripala su Novaku. Rodžer je poslednji put protiv Đokovića slavio na Vimbldonu 2012.

Inače, u poslednje vreme njih dvojica se smenjuju sa pobedama.


TOK MEČA

IV SET



- Gotovo je, bravo majstore!

5:3 - BREJK! Evo ga... Srbin će servirati za pobedu. najbolji gem, prepun lepih poena i neverovatnih situacija.



4:3 - Nema lakih servis-gemova, ali je ovaj Đoković ipak dobio nešto lakše u odnosu na prethodne. Još uvek nema brejk prilika u četvrtom setu. Možda ih sada bude, iskorišćenih, nadamo se.

3:3 - Gem za Federera, bilo je 30:30, ali ni Nole nije savršen. Napravio je nekoliko grešaka, pa je zbog toga udario sebe reketom u glavu.

3:2 - Đoković, iako gubio poene na svoj servis, deluje vrlo sigurno. Možda je sada pravo vreme za brejk...

2:2 - Federer je odigrao savršeni gem i bez izgubljenog poena ga dobio.


2:1 - Đoković je sačuvao svoj servis. Ono što je dobro za Srbina i njegove navijače, Federer pravi sve više neiznzđenih grešaka.

1:1 - Nema lakih gemova, meč postaje sve uzbudljiviji. Nije ni bili realno očekivati da ceo bude u ritmu koji je Nole nametnuo u prva dva seta.



1:0 - 0:30, pa četiri vezana poena Đokovića, nekoliko neiznuđenih grešeka Federera. Švajcarac je u trećem seti imao 16 vinera!



- Na Rod Lejver areni je malo duža pauza kako bi se zatvorio krov.

III SET

3:6 - Meč će još trajati... Velika drama u poslednjem gemu trećeg seta, ali bez brejk lopte za Noleta. Rodžer je bio bolji i zaslužio je četvrti set.

3:5 - Ništa nije izgubljeno u ovom setu. Rodžer servira, a Nole će imati priliku da vrati brejk.

2:5 - Federer je blizu da smanji prednost Novaka Đokovića. Jedan gem ga deli od četvrtog seta.

2:4 - Brejk, prvi za Federera na meču. Imao je Švajcarac četiri brejk prilike, Novak se vratio, preokrenuo, ali je Rodžer bio odličan i posle nekoliko fenomenalnih poena došao do prve ozbiljnije prednosti u duelu. Publika je oduševljena, većinaje na strani Fedeksa.

2:3 - Novak je imao prvu brejk loptu u trećem setu. Federer je uspeo da je spase i zadrži vođstvo. Za sada najbolji set Rodžera u polufinalu.


2:2 - Najbitnije je da Đoković nastavlja sa savršenom igrom, dobija još jedan gem sa "nulom".

1:2 - Rodžer je stabilizovao igru, prvi put od početka polufinala dobio je dva vezana svoja servis-gema.



1:1 - Đoković ne posustaje!

0:1 - Federer je dobio prvi gem u trećem setu. Bilo je 40:30... To je njegov tek
četvrti gem danas...

II SET

- Meč traje sat vremena, a Nole vodi 2:0! Preciznije, od prvog servisa protekla su 54 minuta.

5:2 - Imao je Nole dve brejk lopte i u ovom setu, ali se Federer provukao...

5:1 - Novak privodi drugi set kraju!





4:1 - BREJK!!! U ovom gemu viđen je najlepši poen i kako Nole iz bezizlazne situacije stiže do brutalne realizacije. Za sada ovo deluje kao jedan od najboljih mečeva Novaka Đokovića u karijeri.

- Najkraći meč Nole i Rodžer na gren slem turnirima trajao je sat i 50 minuta!

3:1 - Idemo dalje!


2:1 - BREJK! Ovo je majstorski, SAVRŠENO! Sa "nulom" dobija gem na servis Federera. Riternom Nole razara svog rivala.

1:1 - Bez izgubljenog poena. Federer je malo vratio samopouzdanje u prošlom gemu, ali je Nole tu da mu ga ponovo oduzme.

0:1 - Federer prvi put vodi, ali je Novak ponovo imao brejk loptu. Ovaj put je Rodžer uspeo da se izvuče. Najuzbudljiviji, izjednačeniji gem od početka.


I SET

- Gotov je prvi set. Trajao je 22 minuta!!! Samo tako nastavi, majstore.


5:1 - BREJK! Savršeno, bez greške. Ponovo samo poen za Federera. Perfektna igra Srbina.

4:1 - Nema problema na servis Novaka. Ovaj put je Rodžer bio nešto bolji, imao je jedan sjajan ritern, plus Noletova neiznuđena, ali najbolji teniser sveta nije ušao u nervozu i sačuvao je brejk prednosti. Na Rod Lejver areni stvari se odvijaju onako kako Đoković želi. Ipak, tek je početak.

3:1 - Iako je u Australiji noć, izgleda da se Federer polako budi. Dobio je prvi gem bez izgubljenog poena. Precizni statističari su izračunali da je Nole na Australijan Openu ove sezone proveo tri sata više od svog rivala.


3:0 - Savršena igra Novaka Đokovića. Federer je od početka meča osvojio dva poena. Srbin posle devet minuta igre vodi 3:0. Servira Švajcarac.

- U gren slem duelima je 8:6 za Đokovića.

2:0 - BREJK! Đoković je odlično ušao u meč. Rodžer je osvojio jedan poen na svoj servis. Za sada bez greške igra Nole.

1:0 - Jedan as, greška Federera, sjajna bekhend paralela i još jedan odličan servis viner i srbin vodi 1:0. Bez izgubljenog poena.


- Prvi servis za Novaka Đokovića.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC