• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAZEL: Preokret Novaka za polufinale

Đoković bio nadomak poraza protiv Stanislasa Vavrinke, ali je ipak pobijedio 3:6, 7:6, 6:2 i u subotu će igrati protiv Štepaneka.

 BAZEL: Preokret Novaka za polufinale  Izvor: MONDO

U prvom nastupu na ATP 500 turniru u Bazelu, Novak Đoković je stigao do polufinala. Za razliku od drugog kola kada je prvi put u karijeri ostvario pobjedu bez izgubljenog gema (protiv Čeha Jana Herniha), u trećem se namučio.

Napravio je preokret protiv Švajcarca, Stanislasa Vavrinke - 3:6, 7:6 (5), 6:2.


Poslije Rodžera Federera, rođenog u Bazelu, Vavrinka je "ljubimac broj 2" domaće publike, koju je razgalio igrom u prvom setu - 6:3. Kada je u drugom stekao brejk prednosti za 4:3, navijači su ga već vidjeli u polufinalu...

Međutim, za razliku od 21. igrača svijeta, šestog nosioca u Bazelu, Novak Đoković je popravljao igru kako je vrijeme odmicalo. Uspio je da uzvrati brejk, a zatim i održi stoprocentan učinak u taj-brejkovima protiv Vavrinke. To im je bio peti put da su u devet mečeva igrali "13. gem".


Poslije toga, Đoković se zahuktao. Brzo je stigao do 4:0 u trećem setu. Poslije dva sata i 19 minuta plasirao se u polufinale - 6:2.

Tako je povećao prednost u međusobnim duelima sa igračem, koga na ATP turu "bije glas" da nije druželjubiv, na 7:2. Savladao ga je šesti put uzastopno.

"Samotnjak iz Lozane" je u prvom setu bio ubjedljiv (44 minuta). Na to ukazuju i statistički podaci. Napravio je više asova (6-1) i vinera (21-13), a manje neiznuđenih grešaka (5-8). Đokovića je najviše mučio drugi servis - od 11 osvojio je samo četiri poena. Švajcarcu je bio dovoljan jedan brejk za povede - 6:3.

U drugom setu (54 minuta) drugi nosilac se skoro izjednačio sa protivnikom po statističkim parametrima. Tada je Srbin prvi put u meču oduzeo servis Vavrinki. I to, iz sedmog pokušaja. Time je, u stvari, napravio ribrejk i izjednačio na 4:4.

U taj-brejku je Đoković prvi napravio mini brejk, ali Švajcarac je odmah uzvratio. Preciznije, Novak je pogodio liniju, sudija je uzviknuo: "Aut", a treći igrač sa ATP liste nije tražio "čelendž". Ipak, to ga nije skupo koštalo, jer je uspio još jednom da osvoji poen na servis protivnika - 7:5.


U trećem setu "počistio" je Vavrinku sa terena. Nije mu pružio ni promil šanse. Od početka ga je "razbijao" i na kraju razbio - 6:2.

Za plasman u finale Novak će se boriti sa svojim prijateljem, Radekom Štepanekom (6). Čeh je u četvrtfinalu eliminisao Hrvata Marina Čilića (5) - 4:6, 6:3, 6:3.

Iskusni, 30-godišnji Štepanek je samo jednom u prethodnih pet mečeva pobijedio Đokovića, koji je bio bolji u posljednja tri duela.

Njihov okršaj sa US opena 2007. se može svrstati u antologijske. Tada je poslije maratona trijumfovao Novak - 6:7(4), 7:6(5), 5:7, 7:5, 7:6(2)

Nagradni fond turnira u Bazelu je 1.755.000 evra, a pobjedniku će pripasti 291.700 evra i 500 ATP poena.

(MONDO, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC