• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAZEL: Novak srušio Federera u njegovom gradu

Ono što nije nikome uspjelo od kada se Rodžer Federer vratio na turnir u rodnom Bazelu, 2006. godine, uspjelo je Novaku Đokoviću!

 BAZEL: Novak srušio Federera u njegovom gradu Izvor: MONDO

Srpski teniser u svom prvom učešću na ATP turniru u Bazelu pobijedio je trostrukog uzastopnog šampiona, tenisera rođenog nedaleko od Sent Jakobs Hale i tako prekinuo niz najpoznatijeg stanovnika tog grada od 19 pobjeda u njemu.

U nedjelju, u 26. finalu u karijeri, Đoković je stigao do 15. titule, četvrte u sezoni i to protiv najtrofejnijeg tenisera svih vremena - 2:1 (6:4, 4:6, 6:2).

Pored nove titule u karijeri, petog trijumfa nad Federerom u 14. duelu, Đokoviću će pred Masters u Parizu pripasti i 500 ATP bodova, kao i ček na 291.700 evra, dok će Federer kući u komšiluk ponijeti sumu od 134.000 evra, od ukupnog nagradnog fonda, koji je ove godine iznosio 1.755.000 evra.

Novak je prvi put u karijeri upisao Bazel u svoj kalendar, stigao u finale, a tamo za protivnika imao čovjeka, koji je nekada kao klinac skupljao loptice na istom turniru, koji su osvajali najveći igrači iz prošlosti. Došao je red da Đoković zaigra protiv Federera na tom mjestu i došao je red da Federer izgubi, poslije tri uzastopne pobede u finalima nad Fernandom Gonzalesom, Jarkom Nieminenom i Davidom Nalbandijanom.

Prije toga, Federer je u Bazelu učestvovao od 1998. do 2003. godine i samo dva puta igrao finale, a gubio redom od Andrea Agasija, Tima Henmana, Tomasa Enkvista, Davida Nalbandijana, Ivana Ljubičiće i možda baš zbog toga odlučio da na vrhuncu slave 2004. i 2005. godine ne igra na ovom turniru.

Od kada je dovoljno napredovao i sazreo da prvi put pobijedi Federera kao prvog igrača svijeta, poslije četiri startna poraza u još neravnopravnim trenucima, Đoković ima "egal" rezultat sa Švajcarcem. Trenutno je 9:5, ali i 5:5 od prvog Novakovog trijumfa nad svjetskim Brojem 1.

Da bi mogao da ga pobijedi u njegovoj kući i prekine niz od dva poraza od Federera, Đoković je nagovijestio u prvom setu, kada je superiorno osvojio svoja četiri servis gema. Do rezultata 4:4, Beograđanin (22 godine) je prepustio šest godina starijem protivniku samo dva poena na svoj servis i onda je uspio da mu uzme njegov.

Kod 4:4, Đoković je imao rezultat 15:40 i realizovao je drugu brejk loptu za 5:4. Ujedno, bio je to prvi servis gem koji je 2009. godine u Bazelu izgubio Rodžer Federer.

Tada je počeo da se igra najduži gem u sezoni, koji je trajao 22 minuta, u kojem je odigrano 30 poena i tokom kojeg je Federer imao šest brejk lopti, a Novak šest set lopti prije nego je konačno realizovao sedmu za 6:4 i vođstvo u setovima!

U pauzi između dva seta, Srbin je morao da zatraži medikal tajm-aut zbog toga što je istegao leđne mišiće u jednom od brojnih paklenih poena u finišu prvog seta, a da će istrpjeti bol vidjelo se već u prvom gemu drugog seta, u kojem je Novak oduzeo servis rivalu, a potom poveo i sa 2:0.

Jedna od težih stvari u svijetu tenisa je zadržati rano osvojeni brejk u duelu sa Federerom, a to se potvrdilo i ovog popodneva, kada je Švajcarac izjednačio na 2:2 i onda on bio taj koji bi prvi poveo dobrim servisima: 3:2, 4:3, 5:4...

Kada je Đokovića doveo u situaciju da servira za opstanak u setu, Federer ga je napao, natjerao na greške pod pritiskom i oduzeo mu servis drugi put u setu za novi početak - 1:1.

Takav tok meča vjerovatno bi uzdrmao 99 odsto tenisera na svijetu, ali ne i Đokovića, koji je znao da u prethodnih pet finala u kojima je poveo sa 1:0 u setovima nije izgubio meč.

Odmah brejk, pa dobar servis gem, pa opet brejk i novi dobar servis gem, očas posla doveli su Đokovića u vođstvo od 4:0.

Odatle nije bilo povratka za Federera, koji jeste dobio svoja dva servisa, ali nije uspio da osvoji Đokovićev - 6:2 i uzdignute ruke najboljeg srpskog tenisera svih vremena. Fedeksu je ostalo samo da čestita rivalu, koji će narednog ponedjeljka "osvanuti" sa svega 455 bodova manje od drugoplasiranog na ATP listi Rafaela Nadala.

Foto galeriju sa meča pogledajte OVDJE.

Poslije Dubaija, Beograda i Pekinga, Đoković je upisao i Bazel tokom 2009. godine, do kraja su ostali još Masters u Parizu i finale Masters serije u Londonu.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC