• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maša pokrenula lavinu: Pao i srebrni sa OI 2012

Autori mondo.rs Autori Agencije

Čak šest reprezentativaca Gruzije u rvanju pozitivni na meldonijum, koji je koristila i Marija Šarapova. Proizvođač leka šokiran što ga je ruska teniserka tako dugo i često koristila

  Lek za prehladu koji u sebi sadrži zabranjenu supstancu meldonijum veoma često koriste sportisti iz bivše SSSR. Posle priznanja Marije Šarapove da je zbog te supstance pala na doping testu na Australijan Openu, počelo je da se "odmotava klupko".

Ona nije jedina sportistkinja koja je koristila lek koji sadrži zabranjenu suspstancu.

Osvajač srebrne olimpijske medalje u rvanju Davit Modžmanašvili iz Gruzije priznao js da takođe koristio meldonijum.

Selektor rvačke reprezentacije Gruzije Vahtang Blagidze rekao je da je Modžmanašvili prošlog meseca bio pozitivan na tu suspstancu.

Za razliku od Šarapove, on se suočava sa doživotnom suspenzijom zbog drugog doping prekršaja.

Upotrebom meldonijuma organizam stiče sposobnost da izdrži stres i održava rezerve energije. Zbog tih svojstava taj lek služi za lečenje oboljenja kardiovaskularnog sistema, ali i u poboljšanju fizičke i mentalne sposobnosti. Upotrebom leka poboljšava se iskoristljivost glikogena, dolazi do poboljšanja izdržljivosti i aerobne sposobnosti, poboljšanja funkcionalnih parametara srčane aktivnosti, kao i moždane aktivnosti, a evidentan je i brži oporavak posle napora.

Osim njega još petorica članova rvačke reprezentacije Gruzije pozitivno je na meldonijum, ali njihov identitet nije saopšten pošto negiraju optužbe.

Modžmanašvili je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojio srebrnu medalju u kategoriji do 120 kilograma grčko-rimskim stilom, dok je godinu dana ranije osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu.

Rvački savez Gruzije saopštio je da nijedan od šestorice reprezentativaca nije izborio plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru u avgustu, ali da je moguće da to učine kroz kvalifikacije.

Šarapova je u ponedeljak u Los Anđelesu priznala da je zbog zdravstvenih problema uzimala taj lek celu deceniju, da nije bila svesna da se od 1. januara 2016. nalazi na listi zabranjenih i da snosi punu odgovornost.

Kompanija "Grindeks", proizvođač leka koji je izazvao pozitivan doping test kod Marije Šarapove, šokirani su što je teniserka koristila taj lek tako dugo.

Letonska kompanija koja pravi taj medikament saopštila je "vrlo važno razumeti da niko ko je pri zdravoj pameti ne pije taj lek konstantno 10 godina".

"Taj lek se pije četiri do šest nedelja i to maksimalno tri puta godišnje, i to ako su terapije baš agresivne. Mi ne znamo nikoga ko je pio Meldonijum 10 godina, pogotovo ne u kontinuitetu, niti smo to ikada bilo kome preporučili", kaže se u saopštenju letonske kompanije.

Iz "Grindeksa"  je poručeno da ne žele da komentarišu da li njihov lek zaslužuje da bude na listi zabranjenih i da ne mogu da kontrolišu ko ga i kako koristi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC