• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastaje dah: Tinejdžer leteo 252 metra i pao!

Autor mondo.rs

Slovenac Tilen Bartol postao bi svetski rekorder u ski letovima da posle ateriranja nije izgubio ravnotežu i pao. Pogledajte...

Velika nada slovenačkog ski sporta, mladi skakač Tilen Bartol, umalo je postavio svetski rekord na kultnoj letaonici Planica, u svojoj zemlji.

Ipak, zastrašujuć let do 252. metra, a to je značilo i prizemljenje na ravan deo "staze", nije uspeo da iskontroliše do kraja. Doživeo je na svu sreću pad koji mu nije naneo ozbiljne povrede, "tik" nakon što se dočekao na skije.

"Bio sam previsoko i video sam da idem na ravninu. Morao sam u vazduhu da skraćujem skok i na kraju sam pao", rekao je slovenačkim medijima Tilen Bartol, čiji je strah od pada dodatno skratio let na inače rekordnu dužinu.

Ovako, rekord revnovirane Planice (zatvorena 2013, puštena u rad 2015. godine) ostaće onaj koji je 20. marta prošle godine postavio Bartolov stariji i poznatiji kolega, vodeći u Svetskom kupu ove sezone i osvajač poslednjeg izdanja Četiri skakaonice, Peter Prevc.

Mladi slovenački skakač Tilen Bartol umalo da obori svetski rekord na test-skokovima pred takmičenje u Planici. Bartol, koji u aprilu puni 19 godina, leteo je čak 252 metra, ali je na kraju ipak pao.
Izvor: YouTube


On je aterirao na 248,5 metara, ali je izvesno da će sutra (u sredu) kada budu održani letovi u okviru Svetskog kupa, rekord Planice biti oboren.

Zašto?

Mesto na kom je šest puta održavano Svetsko prvenstvo u ski-letovima renovirano je, tačnoje izgrađeno je novo zaletište, tačka odvajanja podignuta je za pet metara i pomerena unazad za 12 metara, a razlika u visini između polazne tačke i uzletišta povećana na 135 metara, tako da su letovi poput Bartolovog sasvim očekivani.

Bartol je pomerio granice na treningu pred zvanično takmičenje, ipak organizatori bi trebalo da budu zabrinuti zbog ovog opasnog leta, tako da je za očekivati da će sutra polazna tačka biti spuštena za jedan ili više metara, samim tim i smanjena izlazna brzina.

Računajući sve letaonice, svetski rekord i dalje drži Anders Fanamel koji je 2015. godine i Vikersundu skočio 251,5 metara.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC