• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak rekao iskreno šta misli i sad ga osuđuju...

Autor mondo.rs

Posle trijumfa u Indijan Velsu, meč sa Raonićem nije bio dovoljno zanimljiv novinarima, koji su Đokovića uvukli u razgovor o veoma škakljivoj temi i, kada su dobili iskrene odgovore, nisu ih svi protumačili na pravi način...

S obzirom na to da njegove titule i veoma ubedljive pobede nad rivalima nisu više vest i dovoljno zanimljiva tema za razgovor, od svetskog "Broja 1" Novaka Đokovića posle trećeg uzastopnog trijumfa na Mastersu u Indijan Velsu zatražen je komentar na gaf koji je pre toga napravio direktor turnira, Rej Mur.

Mur je izazvao pravi skandal u svetu tenisa izjavom koja je doslovce glasila ovako:

"Da sam ja teniserka, svake noći bih klečala na kolenima i zahvaljivala se Bogu zbog toga što su Rodžer Federer i Rafa Nadal rođeni, jer su oni nosili ovaj sport. Zaista jesu".

Ne mali broj ljudi osudio je Murovu izjavu, koja je shvaćena kao izuzetno politički nekorektna i seksistička, tako da je on morao da se izvini, iako je suština verovatno bila da se naglasi u kojoj meri je ATP tur bio kompetitivniji i navijačima zanimljiviji od WTA tura u periodu o kom je govorio.

Kako je to bila tema dana u Kalifornijskoj pustinji, stavljena je i pred Đokovića, koji se taman bio istegao i odmorio od neprijatno lakog trijumfa nad Milošem Raonićem u finalu –6:2, 6:0.

I, Novak je pristao da odgovori i kaže svoje mišljenje i sada je i sam u problemu, jer je i to shvaćeno kao, recimo, "nedovoljno politički korektno". U više izveštaja, novinari su istakli kako se Đoković protivi ravnopravnosti tenisera i teniserki kada su nagradni fondovi u pitanju, itd.

A, evo integralnog prevoda sa konferencije koja je izazvala veliku pažnju javnosti prethodne noći.



Sa osmehom, Novak je počeo...

"Ne znam šta bih rekao, čuo sam za to (izjavu Mura, prim. aut). Očigledno da je to veoma delikatna i osetljiva tema za razgovor. Žene zaslužuju poštovanje i divljenje za ono što rade. Znate, izjednačene novčane nagrade bila su glavna tema u svetu tenisa poslednjih sedam, osam godina... I ja sam bio deo tog procesa, očigledno, tako da razumem koliko energije i moći su WTA i svi njegovi advokati investirali da bi dostigli tu ravnopravnost", rekao je Novak.

"Aplaudiram im na tome, iskreno. Borili su se za ono što zaslužuju i dobili", dodao je i onda naglasio da se ATP u toj meri nije borio za svoje ciljeve, s obzirom na to da su svi pokazatelji upućivali da je muški tenis, komercijalno, ispred ženskog.

"S druge strane, mislim da naš muški teniski svet, ATP svet, mora i sam da se bori više, jer podaci pokazuju da imamo mnogo više navijača na muškim mečevima. Mislim da je to jedan od, znate, razloga zbog kojih bismo možda morali da budemo nagrađeni više. Ali, opet, ne možemo da se žalimo, jer u aktuelnom trenutku takođe imamo velike novčane nagrade u muškom tenisu", rekao je i dodao:

"Vidite, ne znam na šta se izjava Rajmonda Mura tačno odnosila kada je rekao to što je rekao, ali ovo je sve što ja mogu da kažem iz moje perspektive".

Novinari su namirisali priču i nisu mu dali da se tek tako "izvuče" iz rasprave u kojoj nikako ne možete da "pobedite", jer će vam jedna strana svakako zameriti na iskrenosti.

Ali, ako bi bilo do vas, ne biste bili za to da nagrade budu izjednačene?

"Slušajte, ponovo... Moj odgovor nije ni 'da', ni 'ne'. Na ženama je da se bore za ono što misle da zaslužuju i mi bi trebalo da se borimo za ono što mislimo da zaslužujemo. Mislim da dokle god je tako i dok postoje podaci, statistika i informacije o tome ko privlači više pažnje, navijača, ko prodaje više ulaznica i sve slično tome, to bi trebalo da bude i parametar prema kojem bi nagrade trebalo da budu podeljene", istakao je Đoković svoj stav, koji u suštini daje šansu WTA turu da obezbedi teniserkama jače nagrade od ATP tura.

Usledilo je pitanje: "Dakle, ako podaci u nekom trenutku pokažu da je ženski tenis atraktivniji od muškog, muškarci bi trebalo da dobiju manje?"

"Apsolutno, apsolutno...", odgovorio je.

Anketa

Da li bi teniseri i teniserke trebalo da zarađuju isto?

  • Apsolutno!

    21.21% (7)

  • Ne, muškarci zaslužuju više

    30.3% (10)

  • Žene bi trebalo da zarađuju više

    0% (0)

  • Takmičenje koje privlači više gledalaca, zaslužuje i veće nagrade

    48.48% (16)

Da li bi teniseri i teniserke trebalo da zarađuju isto?

Rezultati


No, ni to nije bilo dovoljno. Sledeće pitanje vratilo je Novaka u detinjstvo i činjenicu da je njegov prvi trener bila žena, kojoj je naš as večno zahvalan i koju je pominjao nebrojeno puta, pokojna Jelena Genčić!

"Jedna od velikih stvari u našem sportu nisu samo WTA i ATP, već kompletna interakcija između muškaraca i žena u ovom globalnom sportu, pa me zanima da li mislite da biste bili ovde da nije bilo vašeg prvog trenera, Jelene?"

Na ovo pitanje, Novak je odgovorio...

"Ne, ne bih bio. Zbog toga, znate, nemojte me shvatiti pogrešno... Kao što sam rekao, imam neverovatno poštovanje za ono što žene rade za sport i za njihova ostvarenja. To je zbog toga što znam šta moraju da prođu zbog svojih tela, a njihova tela su drugačija od muških. One moraju da prolaze kroz mnogo komplikovanih stvari kroz koje mi ne moramo. Znate, hormoni i ostale, ne moramo da ulazimo u datelje. Devojke znaju o čemu pričam", izjavio je Novak i dodao:

"Ali, zaista je za veliko divljenje i poštovanje to što su u stanju da se takmiče na tako visokom nivou. Mnoge od njih, znate, moraju da žrtvuju određen period svog života, vreme s porodicom kao i da donose odluke vezane za svoja tela, kako bi mogle da igraju tenis i bave se profesionalno sportom".

Novak je, nakon što je izneo najrasprostranjeniji stav među muškarcima u tenisu, da bi ATP trebalo da se bori za njihova prava još više, potom izneo javno još jednu stvar o kojoj se malo govori, da žene u vrhunskom sportu imaju ogromna odricanja, surove režime ishrane, ponekad i hormonske terapije, kako bi mogle da budu izložene najvećim naporima i da ostvaruju vrhunske rezultate. U tome, uglavnom, prednjače atletičarke i stoga su porodičan život i deca nešto što nastupa tek po završetku karijera, a malo koja teniserka vratila se vrhunskim rezultatima nakon što je rodila dete.

Na prste jedne ruke mogle su se i mogu nabrojati mame na WTA turu.

"Zaista cenim to. Imao sam ženu koja je bila moj trener i to je bio veoma važan period u mojoj karijeri. Okružen sam ženama. I veoma sam srećan jer sam oženjen s jednom s kojom imam dete", rekao je sa osmehom i zaključio.

"Potpuno sam za moć žena".


Ali, i tu je postojalo "ali"...

"Da li mislite da je jezik koji je Rej Mur upotrebio uvredljiv?", glasilo je sledeće pitanje i citirana ponovo izjava Mura.

"Mislim da bismo... Da, bilo bi fer da kažemo da to nije bilo politički korektno. Mislim, možda je malo preuveličano, ali to je moje mišljenje".

Kako su se prve Novakove reči pojavile u javnosti, na društvenim mrežama, forumima... Počela je žustra rasprava i trajaće, očigledno.

Mnogi portali ovu debatu "drže" kao glavnu na sportskim stranama, a recimo saradnik engleskog BBC-a, Rasel Fuler, u svom komentaru samo je oštro osudio Murovu izjavu, dok je potom konstatovao da je Đoković samo izneo inače najzastupljeniji stav među teniserima, ali stav o kojem se retko govori javno.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC