• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TENIS: Belgijanci teraju WADA na sud

Ako belgijski teniseri dobiju slučaj, WADA bi mogla da promijeni pravila o tome kada i gdje sportisti mogu da budu testirani van takmičenja.

 TENIS: Belgijanci teraju WADA na sud  Izvor: MONDO

Suspendovani belgijski teniseri, Janina Vikmajer i Ksavijer Malis, podnijeli su žalbu evropskim institucijama i zatražili preispitivanje legalnosti propisa Svjetske Antidoping agencije (WADA).

Oni su se žalili Evropskoj komisiji u Briselu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pravila WADA, kojima se nalaže sportistima da obavještavaju kontrolore o svom kretanju.

Ako belgijski teniseri dobiju slučaj, WADA bi mogla da promijeni pravila o tome kada i gdje sportisti mogu da budu testirani van takmičenja.

Pravilo WADA o kretanju zahtjeva da sportisti svakoga dana u godini na jedan sat budu na raspolaganju kontrolorima. Sportisti na tri mjeseca moraju da obavještavaju WADA o eventualnoj promjeni prebivališta.

"Ne dovodimo u pitanje neophodnu borbu protiv dopinga, već je problem u tome što testiranja nisu proporcionalno raspoređena", rekao je advokat Žan Luj Dipon.

Dipon je bio advokat belgijskog fudbalera Žan-Marka Bosmana 1995. godine, kada je FIFA drastično promijenila prvila o ograničavanju broja stranih fudbalera u klubovima.

Janina Vikmajer, 16. na WTA listi i polufinalista ovogodišnjeg US Opena, suspendovana je na godinu dana pošto tri puta nije obavijestila kontrolore WADA gdje se tačno nalazi uoči testiranja.

Ona je rekla da nikada nije propustila testiranja i naglasila da njeni rezultati nisu bili pozitivni na zabranjene susptance.

Polufinalista Vimbldona 2002. godine, Malis, jednom je propustio testiranje, a u dva navrata nije obavijestio WADA o svom prebivalištu. On je rekao da bi jednogodišnja suspenzija mogla da mu okonča karijeru.

(Beta-AP, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC