• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novaka namučio "naslednik"

Autor mondo.rs

Možda ne sad, ali za koju godinu, Dominik Tim će biti velika opasnost po prvo mesto na ATP listi. Do tada, Novak "krči" put ka novom finalu u Majamiju pošto je ostvario plasman u četvrtfinale.

Iako se Đoković u Majamiju nije sastao sa Federerom, Marejem, Nadalom ili Vavrinkom, za rivala je dobio ambicioznog Austrijanca Dominika Tima koji je odmah iza njega po broju pobeda u ovoj sezoni. I bio je odlučan da se dokaže pred brojem jedan.

I pokazao se.

Novak Đoković ostvario je plasman u četvrtfinale turnira u Majami pošto je pobedio Dominika Tima rezultatom 2:0, a po setovima je bilo 6:4, 6:4. A, iako to rezultat ne govori na prvi pogled, ovo nije bila tako rutinska pobeda za srpskog tenisera koji će u četvrtfinalu igrati sa Tomašem Berdihom.

Već je na startu meča poveo rezultatom 3:0, a mladi Austrijanac se praktično "stegao" od treme i ništa nije pogađao, čak je u jednom trenutku pokušavao i da opusti ramena i da zaigra u ritmu koji ima čitave sezone.

To je, donekle i uspeo.

Uspeo je u prvom setu stvori čak osam brejk šansi, da Novaka pošteno "oznoji" na njegovim servisima, ali je srpski teniser uvek maksimalno staloženo reagovao u tim situacijama i na kraju uzimao te poene. Praktično je to bilo "oduzimanje samopuzdanja" teniseru sa druge strane mreže, ali se ni pored izgubljenih gemova Dominik Tim nije predavao.

Novaka je mučio servis, pa je često pravio duple greške (čak devet), ali mu je upravo taj servis u mnogobrojnim situacijama bio od ključne važnosti, jer je upravo njime uspevao da prekine rivala. Tri "maratonska" gema igrala su se baš na Novako sevris, ali je, kao po običaju, ostajao uporan i na kraju ih dobijao.

U drugom setu je Novak već u trećem gemu napravio brejk, što je proslavio glasnim "urlikom", da bi Tim svoju 11. brejk šansu iskoristio u šestom gemu i izjednačio na 3:3. Kao da se tada malo i opustio, pa je Novak već u narednom ponovo oduzeo set Austrijancu, a možda je to bio i jedan od lakše dobijenih gemova za Noleta.

U poslednjem gemu - drama.

Novak je grešio iz servisa, a Tim iz forhenda. Stvorio je Austrijanac još dve četiri šanse u tom poslednjem gemu seta, a čak je i publika bila uz njega, ali to nije bilo dovoljno da se još jednom vrati u meč. Naš teniser je iskoristio četvrtu meč loptu i plasirao se u naredno kolo.

Đoković će se u noći između srede i četvrtka (po našem vremenu) sastati sa Tomašem Berdihom koji je pobedio Rišara Gaskea.

N A J A V A

Odlaganja, silna odlaganja i pomeranja – počelo je!


U Ki Biskejnu, u kom su ove sezone rano "stradali" mnogi favoriti, poput (2) Endija Mareja, (4) Stena Vavrinke, (5) Rafaela Nadala, (8) Davida Ferera, (9) Žoa-Vilfreda Conge, (10) Rišara Gaskea, (11) Marina Čilića i (13) Džona Iznera, uz "minut do 12" odustajanje (3) Rodžera Federera, u toku je poslednji meč osmine finala u gornjoj polovini žreba:

(1) Novak Đoković – (14) Dominik Tim 6:4!

Ovo je njihov drugi duel, nakon što je 8. oktobra 2014. na Mastersu u Šangaju, "Broj 1" dobio mladog Austrijanca rezultatom 6:3, 6:4.

Pobedi li i Tima, posle (33) Žoaa Souze (6:4, 6:1) i Kajla Edmunda (6:3, 6:3), Đoković će 25. put igrati protiv Berdiha i juriti 23. pobedu. Đokoviću na putu ka finalu, pored Tima i Berdiha, mogu da stanu još (15) David Gofan ili (18) Žil Simon, koji su ranije izborili međusobni meč u četvrfinalu drugog Mastersa u sezoni.

Novak ove godine može čak četvrti put da veže "duplu krunu", titule u Indijan Velsu i Majamiju, što je uspelo samo sedmorici igrača u istoriji, a niko nije uradio to više od jednom od Rodžera Federera (2005, 2006).

Računajući od eliminacije u četvrtfinalu Majamija 2013. godine, od svojevremeno veoma neugodnog rivala, Tomija Hasa (2:6, 4:6), Beograđanin je na "petom gren slemu" vezao 14 pobeda, osvojio dve "back to back" titule i izgubio samo tri seta, od Martina Klizana, Aleksandra Dolgopolova i Endija Mareja, sva tri puta prošle sezone.

Šesnaestorica učesnika osmine finala već su zaradila po 67.590 "zelenih novčanica" na 6.267.755 dolara vrednom turniru, posle čega će se nagrade progresivno povećavati – 128.215, 251.500, 501.815 i 1.028.300 za titulu na jednom od dva "peta gren slema".

Zanimljivo, kada bi ulazio u treći set, dobijao bi rezultatima 6:1, 6:0 i 6:0, koliko je bilo u "majstorici" prošlosezonskog finala sa Marejem.

Računajući i period od prve Masters titule, 2007. godine, Novak je Majami osvajao pet puta!

Ove sezone imaće veoma raspoloženog rivala u osmini finala, Tima, koji je od poraza u polufinalu Rio de Žaneira od Gida Pelje pobedio u 11 od 12 mečeva u Akapulku, gde je uzeo titulu, potom u prvom kolu Dejvis kupa i zaključno sa prošlonedeljnim nastupom u Indijan Velsu gde ga je u osmini finala zaustavio Conga. U prva dva kola, rezultatima 7:5, 6:2, i 6:2, 6:2, Tim je pobeđivao zemljaka Samuela Grota i Japanca Johihita Nišioku.

Uskoro opširnije...

IZ MINUTA U MINUT:

6:4 - Kakva drama, kraj! Novak ide dalje!

5:4 - Novak je ljut na sebe zbog nekih grešaka, ali i dalje osvaja gemove. Austrijanac je ekspresno osvojio gem na svoj servis, pa sada Novak servira za prolazak u četvrtfinale.

4:3 - I odmah BREJK Novaka! Nastavio je Tim da "bije" iz forhenda, ali je napravio veliki broj grešaka, a Novak je bio vidno iznerviran zbog nekih svojih poteza. Ipak, bio je pribraniji u ovom gemu i kaznio daleko neiskusnijeg tenisera od sebe. 

Još dva.

3:3 - Brejk! Iz jedanaeste brejk šanse, Tim je konačno osvojio gem na protivnikov servis. Novak je popustio u ovom gemu i omogućio, duplom servis greškom, da Austrijanac dođe do izjenačenja. Tek nas sad očekuje zanimljiv meč.

3:2 - Sada je Tim spasio brejk loptu. Novak je pretio da ode na 4:1, i da praktično već u naredna tri gema "završi posao", ali se Austrijanac odbranio dobrim servisima i ostao u meču.

3:1 - Ubica samopouzdanja je Novak... Neverovatno koliko se Dominik Tim bori u ovom meču. Imao je prednost od 40:15, odnosno dve brejk lopte, ali je Novak "očas posla" osvojio naredna četiri poena i tako potvrdi brejk loptu iz prošlog gema. 

2:1 - BREJK I URLIK! Već u trećem gemu prvog seta Novak pravi brejk protiv Tima, a sve je to ispratio i glasnim urlikom kojim je proslavio poen koji je došao nakon njegovog nestvarnog riterna. Tim čitav meč servira fantastično, a u ovom gemu je promašivao više nego obično.

1:1 - Konačno bez "djusa" i Novak nešto lakše osvaja ovaj gem. Publika kao da je izgubila interesovanje za ovaj meč, za razliku od jednog perioda prvog seta, sada su neobično tihi.

0:1 - Žestoko je odmah počeo Tim. Mnogi teniseri bi se posle ovako izgubljenog seta potpuno demotivisali, ali je Austrijanac počeo odlično. Bez obzira na to što je Novak imao brejk loptu, Tim se "pribrao" i odličnim udarcima sa osnovne linije osvojio prvi gem.
---------------------------------------------------------------------
6:4 - SET! A, uveliko je Tim proslavio brejk u ovom osmom gemu, publika ga pozdravila i izviždala Novaka što je tražio "challenge" na set loptu za Austrijanca, čak je i Đoković seo u stolicu, ali nije bio kraj... Kompjuter je pokazao da JESTE bio aut i morali su nazad na teren, a onda... 

Nastavak drame!

Još dva puta imao je brejk loptu Tim, dva puta čupao se Đoković sjajnim poenima, prvo servis vinerom, pa forhend vinerom, da bi na kraju sačekao grešku Austrijanca i poveo 1:0, umesto da je vraćao servise rivala na 5:4.

Ovo je uveliko najteži ispit na kom je Đoković bio ove godine. Sastaju se dvojica igrača sa najviše pobeda u 2016.

5:3 - Imao je Novak brejk, odnosno set loptu, ali se Tim nije uplašio, napao je i naterao Novaka na lob iz teške pozicije, što Đokoviću nije uspelo. Posle toga, uz par hrabrih izlazaka na mrežu, Austrijanac je naterao Srbina da servira za 1:0.

5:2 - Tim zaista stavlja na muke Novaka na kakve ga već neko vreme nisu stavljali standardni rivali na ATP turu. Ponovo je imao brejk loptu koju je zaradio sjajnim bekhend vinerom, ali je Đoković još jednom pokazao mentalnu snagu, iskustvo i defanzivne sposbnosti, jer je veoma razigranog rivala "smirio" dijagonalama ispaljenim sa metar, metar i po iza osnovne linije, što nije njegova "komforna zona".

4:2 - Uz jedan od servisa koji su proleteli pored Novaka brzinom od 224 kilometara na čas, Tim je osvojio još jedan gem u nizu bez izgubljenog poena.

4:1 - Razmena vatre forhendima sa osnovne linije. I treći put uzastopno igrao se "djus" na Đokovićev servis, kada je  Novak uz pomoć "hawk eye" sistema dobio poen "za milimetar" i potom sačekao grešku Tima iz forhenda za potvrdu brejka sa starta meča.

3:1 - S nulom se upisao Tim. Odigrao je servis gem iz udžbenika, završen "drajv volejom" na kom mu je čestitao i Đoković.

3:0 - Tri brejk lopte spasao je Novak u trećem gemu u kom se razvila borba i u kom je Tim nagovestio šta sve može. Prilikom treće brejk lopte za Austrijanca, Tim je sve vreme bio dominantan, sevale su munje iz njegovog forhenda a kad je opalio potencijalno najjači forhend ove sezone na ATP turu, Đoković je "špagom" uspeo da stigne do loptice, prebaci je preko mreže i potom se odbrani još nekoliko puta, sve do greške Tima za novi "djus"...

...posle čega je Srbin dobio i treći gem. Impresivno! Nadamo se da će se na društvenim mrežama pojaviti poen o kom smo pisali.

2:0 - Nakon lagano osvojenog uvodnog servis gema, na čemu Đoković uvek insistira kada se biraju strane i servis, "Broj 1" iskoristio je stegnutost rivala i napravio brzi brejk.


Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NADA

SVAKA, CAST NOLE SAMO NAPRED BANJA LUKA TE VOLI.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC