• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MASTERS: Zaustavi Novaka ako možeš!

U Londonu je održan žrijeb za Masters kup, a grupe čine Đoković, Nadal, Davidenko i Soderling, odnosno Marej, Federer, Del Potro i Verdasko.

 MASTERS: Zaustavi Novaka ako možeš!  Izvor: MONDO

Rafael Nadal, Nikolaj Davidenko i Robin Soderling dobili su zadatak da u grupnoj fazi finalnog turnira sezone (22.- 29. novembar), Masters kupa u Londonu, pokušaju da prekinu pobjednički niz Novaka Đokovića.

Srbin je otputovao u London na završni turnir sezone sa serijom od deset pobjeda, dvema titulama u dvije nedelje (Bazel i Pariz), ali i polufinalom Šangaja i titulom iz Pekinga. Ukratko: Novak je osvojio posljednja tri od četiri turnira na kojima je igrao, a na jednom je igrao polufinale.

Uz podatak da je u tom periodu pobijedio četiri od osam učesnika Mastersa u Londonu: Rodžera Federera, Rafaela Nadala, Fernanda Verdaska i dva puta Robina Soderlinga, a da je izgubio samo od Nikolaja Davidenka (polufinale Šangaja), čini ga "čovjekom za pobijediti" na "najvećem turniru koji je ikada održan u dvorani".

Ovo posljednje tvrde organizatori Mastersa u O2 Areni, gdje će se osam najboljih tenisera u singlu i timova u dublu takmičiti za ukupan nagradni fond od 5.070.000 dolara, gdje pobjednik singla može da zaradi 1.630.000 dolara, ako do titule dođe bez poraza u grupi.

To je više nego na gren slem takmičenjima... Federer je za titulu na Vimbldonu dobio malo više od 1.400.000 dolara.

SINGL

GRUPA A: (1) Rodžer Federer, (4) Endi Marej, (5) Huan Martin Del Potro, (8) Fernando Verdasko.

GRUPA B:
(2) Rafael Nadal, (3) Novak Đoković, (7) Nikolaj Davidenko, (9) Robin Soderling.

*napomena: šesti teniser u ATP trci za ovu sezonu, Endi Rodik povukao se zbog povrede, tako da je njegovo mjesto zauzeo devetoplasirani Robin Soderling. Zamjene su (10) Žo-Vilfred Conga i (11) Fernando Gonzales.

DUBL

GRUPA A: (1) Danijel Nestor/Nenad Zimonjić, (3) Maheš Bupati/Marko Nouls, (5) František Čermak/Mihal Mertinak, (8) Marijuš Firstenberg/Marsin Matkovski.

GRUPA B:
(2) Bob Brajan/Majk Brajan, (4) Lukaš Dluhi/Leander Paeš, (6) Lukaš Kubot/Oliver Marač, (7) Maks Mirnji/Endi Ram.

Kada je singl u pitanju, zamjene će zaraditi 70.000 dolara samo da budu tu, spremne da uskoče ukoliko se neko povrijedi, a Huan Martin Del Potro doputovao je rovit u London i to je podatak koji Grupu A može da učini nešto lakšom od Grupe B, u kojoj je Đoković.

Učesnici u startu zarađuju 120.000 dolara, a potom svaka pobjeda u grupi vrijedi isto toliko, plus 200 ATP bodova. Sa tri pobjede u grupi, teniser može da zaradi 360.000 evra i 600 ATP bodova.

Plasman u finale donosi još 380.000 dolara i 400 ATP bodova, a titula - još 770.000 dolara i 500 ATP bodova. U idealnom slučaju, šampionu sljeduje 1.630.000 dolara i 1.500 ATP bodova, a specifičnost ovog takmičenja je ta što se titula može osvojiti i sa porazom u grupi, a nekada i sa dva poraza prije polufinala.


Novak Đoković prošle sezone u Šangaju, prošao je grupu sa dvije pobede i porazom, a kasnije osvojio titulu i na taj način zaradio 1.300 ATP bodova. On će ove godine u Londonu braniti samo naslov prvaka, jer su mu zbog pomjeranja u kalendaru bodovi iz Šangaja već oduzeti.

Zbog toga, "u igri" je i prvo i drugo i treće i četvrto mjesto na ATP liste. Nadal ima šanse da pretekne Federera, Đoković Nadala, Marej Đokovića, Del Potro Mareja...

Mečevi po grupama igraju se od nedelje, do petka, a onda prva dva tenisera (tima) u obe grupe unakrsno čine parove polufinala, koja su na programu u subotu. U nedelju će prvo biti odigrano finale dubla, pa singla.

SKOR NOVAKA ĐOKOVIĆA SA UČESNICIMA TURNIRA:

Federer - Đoković 9:5
Nadal - Đoković 14:6
Marej - Đoković 3:4
Del Potro - Đoković 0:3
Davidenko - Đoković 2:2
Verdasko - Đoković 2:5
Soderling - Đoković 0:5

Masters kup od osnivanja 1970. godine održavao se redom u Parizu, Tokiju, Barseloni, Bostonu, Melburnu, Stokholmu, Hjustonu, Njujorku (1977-89), Frakfurtu (1990-95), Hanoveru (1996-1999), Lisabonu, Sidneju, Šangaju, Hjustonu (2003-04) i Šangaju (2005-2008).

Više od toga o veličini turnira govore imena osvajača. Između ostalih, šampioni su bili: Ilie Nastase (4), Džimi Konors, Džon Mekenro (3), Bjorn Borg (2), Ivan Lendl (5), Boris Beker (3), Stefan Edberg, Andre Agasi, Pit Sampras (5), Lejton Hjuit (2), Rodžer Federer (4) i među njima - Novak Đoković.

Ivan Lendl i Pit Sampras po pet puta su osvajali Masters kup, s tim da je Lendl igrao rekordnih devez uzastopnih finala.

Samo trojica igrača uspjela su da osvoje turnir bez poraza: Mihael Štih (1993), Lejton Hjuit (2001) i Rodžer Federer (2003, 2004, 2006).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC