• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Srbije odlučuje o privatizaciji klubova

Ministarka sporta najavila da će o privatizaciji svakog kluba odlučivati Vlada Srbije.

 Vlada Srbije odlučuje o privatizaciji klubova Izvor: MONDO

Po usvajanju zakona o privatizaciji u sportu, klubovi će biti obavezni da se evidentiraju i njihova imovina će biti procijenjena, a nakon toga će o privatizaciji svakog kluba pojedinačno odlučivati Vlada Srbije, izjavila je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.

Po završetku sednice Savjeta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu, kojom je predsjedavao srpski premijer Mirko Cvetković, ona je rekla da je u zakonu ostalo "par otvorenih pitanja" vezanih za budžet.

Ministarka je podsjetila da se u okviru Strategije za borbu protiv korupcije, koju je Skupština Srbije usvojila 2005. godine, nalazi i pitanje privatizacije sportskih klubova.

"Vlada će odlučivati da li klub može da se privatizuje i koji će vid privatizacije biti primjenjen", rekla je Samardžić Marković.

Ministarka je precizirala da je njeno ministarstvo izradilo Prijedlog zakona o privatizaciji sportskih klubova i da on prošao proceduru vlade.

Snežana Samardžić-Marković izjavila je da će uskoro biti razmotrenei izmjene i dopune tri zakona kako bi se lakše procesuirali pojedini slučajevi nasilja u sportu.

"Razmatraće se izmjene i dopune Zakona o sprečavanju nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, Zakona o prekršajima i Krivičnog zakona", rekla je Samardžić-Marković na konferenciji za novinare poslije sastanka Savjeta za borbu protiv nasilja u sportu.

Ona je objasnila da je ustanovljeno da je teže procesuirati pojedine slučajeve nasilja u sportu zbog kolizije ta tri zakona i da će se na taj način prevazići ta prepreka.

"Očekujemo od Saveta Evrope jasne preporuke za sve zemlje - šta dalje raditi. Direktna posljedica toga biće prva nacionalna konferencija o sigurnosti mladih kada ćemo pozvati 167 gradonačelnika i predsjednika opština", rekla je Samardžić-Marković.

Ona je dodala da je povod za tu konferenciju činjenica da su najčešće žrtve i počinioci nasilja mladi između 15 i 30 godina.

Savjet za borbu protiv nasilja u sportu usvojio je akcioni plan, odnosno identifikovao ciljeve, aktivnosti, indikatore, nosice aktivnosti, izvore finansiranja i vremenski okvir za sprečavanje nasilja.

"Ministarstvo prosvjete se složilo da se uvede čas na kojem će se razgovarati o sprečavanju nasilja uz gostovanje poznatih sportista", rekla je Samardžić-Marković.

Prema njenim riječima, održavaće se zajednički skupštinski odbori za omladinu i sport i bezbjednost, kako bi i parlament bio svjestan problema i kako bi se dobila široka nacionalna baza.

"Usvojili smo i odluku da dežurni tužilac prisustvuje sportskom objektu za vrijeme utakmice, a jedna od mjera je i donošenje specifičnih propisa o kontrolnim sobama na stadionima za zadržavanje počinioca nasilja na stadionu za vrijeme utakmice", rekla je Samardžić-Marković.

Ministarka za omladinu i sport objasnila je da će klubovi na kartama štampati "stop nasilju".

"Biće uvedene kamere na stadionima i drugim sportskim objektima. Primjenjivaće se individualna prodaja ulaznica i biće zabranjena podjela besplatnih karata", rekla je Samardžić-Marković.

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC