• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLIVANJE (EP): Lenđer sedmi u finalu, Srbiji tri medalje

Ivan Lenđer nije uspio da osvoji drugu medalju i popravi uveliko najbolji skor Srbije na seniorskim EP u malim bazenima.

 PLIVANJE (EP): Lenđer sedmi u finalu, Srbiji tri medalje Izvor: MONDO

Zrenjaninac je u nedelju u 17.30 plivao za četvrto srpsko odličje u Istanbulu, svoje drugo, ali je u finalu na 50 metara delfin ličnim rekordom doplivao do sedmog mjesta - 22,79!

Samim plasmanom u finale, višestruki juniorski i mladi šampion Evrope i svijeta u disciplinama 50 i 100 metara delfin potvrdio je da postaje veliko ime i u glavnoj - seniorskoj konkurenciji.

Poslije bronzane medalje na 100 metara delfin , 19-godišnji Lenđer nije uspio da se popne na jedno od tri postolja u trci na duplo kraćoj dionici, gdje je zlato, uz novi rekord šampionata, osvojio Johanes Ditrih (22.07).

Nijemac je za deset stotinki bio brži od Francuza Frederika Buskea. Bronza je pripala Rusu Jevgeniju Korotiškinu (22,34).

Ditrih i Korotiškin imali su ubjedljivo najbržu reakciju na znak za start trke (0,64 sekunde) i to je detalj koji bi Lenđer mogao da popravi na putu ka velikim ostvrenjima (0,70).

Zanimljivo, nijedan od osvajača medalja iz finala na 50 metara delfin sa EP u Rijeci od prije godinu dana, nije ni učestvovao u finalu u Istanbulu (Amari Levo, Milorad Čavić, Rafael Munjoz Perez).

Lenđer je u nedelju popodne, zabilježio deveto vrijeme u polufinalu (22,85), što je bilo dovoljno za jedno od deset mjesta u finalu, gdje su pored osvajača medalja, bolji od Srbina bili još Slovenac Jernej Godec (22,50), Hrvat Mario Todorović (22,72) i Holanđanin Jori Ferlinden (22,75).

Zrenjaninac je u polufinalu za 12 stotinki popravio vrijeme iz kvalifikacija u nedelju prije podne, a to što je organizator odlučio da sve tri trke na 50 metara delfin smjesti u isti dan nije ga omelo da u trećem nastupu bude još brži. U jednom danu, Lenđer je popravio vrijeme sa 22,97 na 22,79.

U nedelju popodne, posljednjeg dana EP, polufinale nije prošla Srpkinja Miroslava Najdanovski, koja je zabilježila 14. vrijeme u trci na 50 metara slobodnim stilom - 24,72 sekunde.

I Najdanovski je popravila vrijeme iz kvalifikacija (24,78), ali to ovog puta nije bilo dovoljno za finale.

U nedelju su u kvalifikacijama eliminisani Anđelka Petrović (50 metara slobodno, 25,59), Milica Ostojić (200 metara slobodno, 1:59,41), Radovan Siljevski (200 metara slobodno, 1:44,98) i Stefan Šorak (200 metara slobodno, 1:49, 54).

Tri medalje za Srbiju osvojili su Nađa Higl (srebro, 200 metara prsno), Ivan Lenđer (bronza, 100 metara delfin) i Čaba Silađi (bronza, 50 metara prsno). Ovaj zbir bio bi svakako veći da je Milorad Čavić odlučio da učestvuje i brani zlato na 100 metara delfin i srebro na 50 metara istim stilom.

Srbija je prije godinu dana na EP u Rijeci imala samo te dvije Čavićeve medalje, a za 365 dana dobila je još troje vrhunskih plivača sposobnih da osvajaju medalje u seniorskoj konkurenciji.

U konkurenciji 41 zemlje, Srbija je takmičenje završila na 13. mjestu (srebro, dvije bronze). Najuspješnija po broju medalja je Rusija (6-2-5, 13), ali je prva pozicija zbog broja zlatnih medalja pripala Holandiji (8-1-0, 9).

Treća je Francuska (4-0-3, 7), a četvrta Mađarska (2-3-0, 5).

U bazenu Abdi Ipekči Arene u Istanbulu oboreno je šest svjetskih rekorda u 25-metarskim bazenima, a tri su izjednačena. Zanimljivo, rekordi Evropskih šampionata u malim bazenima oboreni su u SVIM disciplinama!

(N. Janković, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC