• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Truli i Kovalainen za volanom slavnog Lotusa

Jarno Truli i Heiki Kovalainen predstavljeni su kao novi vozači Lotusa, sa zadatkom da nekada slavnom timu vrate zaboravljeni sjaj.

 F1: Truli i Kovalainen za volanom slavnog Lotusa Izvor: MONDO

Za volanom ekipe koju su nekada vozili Džim Klark, Grem Hil, Stirling Mos, Emerson Fitipaldi, Mario Andreti, Najdžel Mensel, Ajrton Sena, Nelson Pike, Mika Hakinen i Roni Peterson, naredne sezone sjediće - Jarno Truli i Heiki Kovalainen.

Italijanu i Fincu ukazana je čast i obaveza da 2010. godine pomognu slavnom Lotusu da se poslije 15 godina izgnanstva iz Formule 1 vrati na stare staze slave. Toni Fernandez i Majk Gaskoj, uz podršku vlade Malezije, oživjeli su drevni Lotus sa namjerom da nastave sa osvajanjem titula.

A, u periodu od 1954. do 1994. godine, Lotus je bio jedan od najuspješnijih timova u Formuli 1, sa sedam konstruktorskih i šest titula u konkurenciji vozača. Uz to, rijetko koja ekipa ima zvučnija imena u sekciji: bivši vozači.

Poslije VN Australije 1994. godine, Lotus se ugasio zbog nedostatka novca, a Fernandez i Gaskoj dizajnirali su novu šasiju, koja bi uz pomoć pouzdanog Kosvortovog agregata trebalo da bude konkurentna kada 14. marta u Bahreinu počne 61. sezona u istoriji sporta.

Lotus se nada da će tokom 19 trka, sve do 14. novembra 2010. u Abu Dabiju redovno biti u krugu timova, koji će osvajati bodove po novom principu (25 za pobjedu, pa redom 20, 15, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 i 1 bod za 10. mjesto).

Lotus je jedan od četiri potpuno nova tima u karavanu, pored Virdžin Rejsinga, Kampos Mete i Tima US F1. Nova imena su Mercedes GP (eks Bron GP, šampion u konkurenciji konstruktora) i Zauber (eks BMW).

"Pred nama je težak zadatak, ali i veliki izazov", rekao je Truli, koji je posljednjih godina vozio za Tojotu, ekipu koja se povukla iz šampionata zbog ekonomske krize, a koju pokušava da preuzme srpski biznismen Zoran Stefanović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC