• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đurković: Selektor Srbije je "bolestan" od rukometa

"O Seadu Hasanefendiću imam jako visoko mišljenje", kaže gensek RSS i dodaje da je selektor ženske reprezentacije "pravo rješenje".

 Đurković: Selektor Srbije je "bolestan" od rukometa Izvor: MONDO

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije (RSS) Božidar Đurković rekao je u intervjuu agenciji Beta da je 2009. godina bila veoma naporna, prije svega zbog obaveza koje su imale reprezentativne selekcije.

"RSS je imao bogat i dosta opterećujući program za sve one koji su radili u rukometu. Muška reprezentacija izborila je učešće posle SP i za EP, u januaru u Austriji. Ženska reprezentacija trenutno vodi u kvalifikacionoj grupi i očekujem da će se sljedeće godine plasirati na EP", rekao je Đurković.

Prema njegovim riječima, RSS je započeo u saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja i veliki projekat "mini rukomet", odnosno reformu dječijeg sporta kako bi se rukomet vratio prije svega u osnovne, ali i srednje škole.

"Ne bi trebalo da zaboravimo uspjeh muške seniorske reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Peskari, prvu od kada Srbija nastupa kao samostalna država", rekao je Đurković.

On je istakao da u 2009. Rukometni savez slavi 60 godina postojanja i da je to obilježno nizom manifestacija.

"Obnovili smo Trofej Srbije za žene, po uzoru na nekadašnji Trofej Jugoslavije, organizovali smo EP za kadetkinje, imali smo utakmicu sa svjetskim i olimpijskim pobjednicima Francuzima u Nišu, koja je bila i centralni događaj. Završna ceremonija biće održana 17. decembra u Skupštini grada, gdje ćemo podijeliti priznanja najistaknutijim pojedincima", rekao je Đurković.

Muška i ženska seniorska reprezentacija u 2009. dobile su nove selektore Seada Hasanefendića koji će voditi rukometaše na EP u Austriji i Duška Milića koji se uspješno takmiči sa rukometašicama u kvalifikacijama za EP.

"Mislim da je Jovica Cvetković dosta uradio na napretku srpskog muškog rukometa u prethodnom periodu. Pod njegovim vođstvom izborili smo odlaske na SP i EP i zauzeli osmo mjesto na SP u Hrvatskoj, što je po ocjenama stručnjaka poslije dužeg niza godina, bio vidan pomak", rekao je Đurković.

Prema njegovim riječima, u Srbiji nije dovoljno biti peti, šesti, sedmi ili osmi, već se traži još više, da se reprezentacija umješa u borbu za neku od medalja već na predstojećem EP.

"Mislim da naša reprezentacija ima dosta dobre izglede, ali ne bih volio da zbog toga budemo opterećeni, jer kada se tako krene, pa se ne ostvari, nastaju neke druge stvari koje niko ne želi", rekao je Đurković.

On je zato podsjetio da Srbija ima tešku grupu na EP, u kojoj su evropski prvak Danska, olimpijski vicešampion Island i domaćin Austrija.

"Prioritet je prolazak u drugi krug, naravno sa što više bodova, pošto ukrštamo sa grupom u kojoj su Rusija, Hrvatska, Norveška i Ukrajina. Mislim da nismo bez izgleda, ukoliko se plasiramo u drugi krug", rekao je Đurković.

Generalni sekretar RSS ocenio je da su " reprezentativci već sazreli za visok plasman, jer igraju u velikim evropskim klubovima i imaju iskustva".

"Naši reprezentativci igraju u klubovima poput Kila, Barselone, Vesprema. Međutim, mnogo stvari treba da se poklopi, faktor sreće, suđenje, raspoloženje igrača, da li će biti zdravi", rekao je Đurković.

Završne pripreme počinju 2. januara. Rukometaši će se pripremati u Kranjskoj Gori, gdje će odigrati utakmicu sa Slovenijom. Poslije toga 9. januara iz Ljubljane putuje u Tulon i Marsej na mečeve sa Francuskom, a po povratku u Beograd sastaće se 16. januara sa Egiptom. Dan kasnije odlaze na EP u Linc.

"O Seadu Hasanefendiću imam jako visoko mišljenje. To je trener jednog njemačkog Bundesligaša - Gumersbaha, koji je u svojoj karijeri osvojio 17 trofeja. Čovjek je 'bolestan' kada je rukomet u pitanju. Siguran sam da će on sa svoje strane učiniti sve da EP dočekamo baš onako kako treba. Povratak Ivana Lapčevića i Dejana Perića to i govori", rekao je Đurković.

Ženska reprezentacija Srbije već je pobijedila Grčku i Tursku, u kvalifikacionoj grupi za plasman na EP 2010. u Norveškoj i Danskoj.

"Mislim da se već pokazalo da je Duško Milić pravo rješenje. Pobijedio je izuzetno jaku reprezentaciju Turske na njihovom terenu. Mi smo sada gospodari svoje sudbine, mi diktiramo grupu i realno je da Španija i Srbija budu učesnici narednog EP", rekao je Đurković.

Na pitanje, šta Rukometni savez Srbije očekuje u 2010. godini, on je odgovorio:

"Očekujemo EP u Austriji, prolaske mlađih selekcija na evropska i svijetska takmničenja i naravno da izborimo plasman na EP kada su žene u pitanju".

Generalni sekretar RSS naglasio je da će pored toga, u septembru ponovo biti organizovan Trofej Srbije, ali i da će posle EP u Austriji početi pripreme za organizaciju EP 2012. koje će se održati u Beogradu, Nišu, Vršcu i Novom Sadu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC