• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko i Cerićeva sportisti godine u BiH

Fudbaler Edin Džeko i džudistkinja Larisa Cerić ovogodišnji su dobitnici nagrade za sportiste godine u BiH u izboru Nezavisnih novina i BHRT-a.

 Džeko i Cerićeva sportisti godine u BiH Izvor: MONDO

Oni su na tronu sportskog "kralja" i "kraljice" naslijedili boksera Memnuna Hadžića i atletičarku Lusiju Kimani, koji su bili laureati za 2008. godinu.

Džeko je po izboru stručnog žirija na čelu sa predsjednikom Sergejem Barbarezom, nadvisio ostale kandidate koji su ušli u uži krug - Velibora Vidića (boks), Zvjezdana Misimovića (fudbal), Hamzu Alića (atletika) i Amela Mekića (džudo).



"Ponosan sam na ovo priznanje koje mi je najdraže u dosadašnjoj karijeri. Hvala žiriju na ukazanom povjerenju i nadam se da ću ga opravdati u budućnosti. Jedino mi je žao što nismo uspjeli da se plasiramo na SP u Južnoj Africi ili što je moj klub Volfsburg eliminisan iz Lige šampiona", rekao je Džeko za BHT putem video linka i za kraj poželio sve najbolje bivšem selektoru BiH Miroslavu Ćiri Blaževiću i svim građanima BiH.

U konkurenciji najboljih sportista, drugo mjesto pripalo je fudbaleru Zvjezdanu Misimoviću, a treće atletičaru Hamzi Aliću.

Sa druge strane, u konkurenciji za najbolju sportistkinju bile su Dejana Knežević (rukomet), Arnela Odžaković (karate), Sandra Mitrović (odbojka), Žana Novaković (skijanje), ali je džudistkinja Larisa Cerić osvajanjem zlatne medalje na juniorskom Evropskom prvenstvu u Parizu ponijela titule najbolje.

Drugo mjesto  pripalo je karatašici Arneli Odžaković, a trećeplasirana je odbojkašica Sandra Mitrović.

"Ovo je kruna sportskih dostignuća u protekloj godini. Bila mi je čast i zadovoljstvo da budem predsjednik žirija, ali i velika obaveza. Posao nije bio lagan, ali smogli smo snage da ga, nadam se uspješno, privedemo kraju", izjavio je predsjednik žirija Barbarez.

Uprkos činjenici da više nije selektor fudbalske reprezentacije BiH Ćiro Blažević bio je prvo ime dodjele nagrada. Dobio je priznanje za trenera godine, kao i za najbolju ekipu u 2009. - fudbalsku reprezentaciju BiH.



U vrlo emotivnom govoru, Ćiro se zahvalio svima koji su pomogli da njegovi "zmajevi" postanu respektabilna ekipa Evrope.

"Imao sam spremljen govor, koji mi je napisao jedan novinar, ali ga neću pročitati da Vas ne bih rasplakao. Taj novinar inače piše govore političarima, pa je bio ljubazan da i meni pokloni jedan…."

"Hvala svima na velikoj podršci meni i reprezentaciji BiH na našem putu, koji je na nažalost kratko trajao. Ali tako je to u životu, sve što je lijepo ne može dugo da traje… Najvažnije od svega je da smo stvorili jednu respektibilnu ekipu, koja može da odoli bilo kom timu na svijetu, bez obzira ko će doći na funkciju selektora", podvukao je legendarni "trener svih trenera".

Plakete i priznanja dobili su:


Nagrada za fer-plej: navijači BiH

Nagrada za životno djelo: Ivica Bačić (postuhmno), Radoslav Savić (košarka), Muhamed Latifagić (atletika) i Josip Katalinski - Škija (fudbal) dobitnici su nagrada za životno djelo.

Nagrada za sportiste invalide: Sabahudin Delalić (reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci)

Posebna nagrada za doprinos sportu: Miloš Mrdić, tragično preminuli 17-godišnji džudista

Nagrada za Sportski gest godine: Danijel Šarić golman rukometne reprezentacije BiH  jer se između Srbije i BiH, odlučio za izabranike Vojislava Rađe.

Sportska ličnost: Irma Balijagić Adler, profesionalna bokserka i prvakinja svijeta u perolakoj kategoriji.

Najperspektivnija sportistkinja: Emina Hadžiahmetović (stoni tenis)

Najperspektivniji sportista: Nemanja Bilbija (fudbal)

Trener godine: Miroslav Ćiro Blažević (fudbal)

Ekipa godine: Fudbalska reprezentacija BiH

Sportistkinja godine: Larisa Cerić (džudo)

Sportsta godine: Edin Džeko (fudbal)

U zabavnom dijelu programa nastupili su ovogodišnji predstavnici BiH na "Eurosongu" grupa "Regina", te Damir Imamović.

Svečana manifestacija, koja je devetu godinu zaredom organizovana pod pokroviteljstvom Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, održana je u Kongresnoj dvorani sarajevskog hotela "Holiday Inn".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC