• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnkinja i Arapkinja ispisale istoriju u Riju

Autor mondo.rs

Prvi put se dogodilo da na olimpijskim igrama zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji u plivanju osvoji crnkinja. A istorija je ispisana i u dizanju tegova u ženskoj konkurenciji.

Dva velika iznenađenja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ujedno i dve velike stvari dogodile su se prethodne noći.

Dobili smo prvu crnu ženu koja je osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji u plivanu. Reč je o Amerikanki Simon Manuel, koja je napravila senzaciju pobedivši u trci na 100 metara slobodnim stilom.

Manuel je bila potpuni autsajder u finalnoj trci, pogotovo što je u konkurenciji bila svetska rekorderka, Australijanka Kejt Kembel. Ali, Kembelova je osvojila tek šesto mesto.

Precizni statističari su izvukli podatak da je prva crna žena koja je uspela da se domogne olimpijskih medalja bila Holanđanka Enit Brigita. Ona je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1972. godine osvojila dve bronzane medalje - u trkama na 100 i 200 metara prsno. Inače, prvi crnac koji je osvojio zlato u pojedinačnoj konkurenciji u plivanju bio je Ebtoni Nesti iz Surinama. To mu je uspelo na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Prethodna noć donela nam je još jednu istorijsku medalju - Sara Ahmed postala je prva Arapkinja koja je osvojila medalju u dizanju tegova (do 69 kilograma). Ujedno je i prva Egipćanka koja je stala na pobedničko postolje na olimpijskim igrama u ovoj discplini.

Ova 18-godišnja devojka završila je kao treća, osvojivši bronzanu medalju (kombinovana težina do 255 kilograma). 





Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC