• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET (EP): Hasanefendić precrtao Bojinovića i Nikolića!

Selektor Srbije Hasanefendić uvrstio je Ratka Nikolića i Mladena Bojinovića na spisak rezervi za EP u Austriji. "Hrabro", kaže izvor MONDA.

 RUKOMET (EP): Hasanefendić precrtao Bojinovića i Nikolića! Izvor: MONDO


Kada je selektor rukometne reprezentacije Srbije, Sead Hasanefendić, u utorak, 15. decembra, saopštio širi spisak kandidata za Evropsko prvenstvo u Austriji od 18. do 31. januara 2010. godine, vijest je bila da zbog povreda na njemu nema Marka Vujina i Vladice Stojanovića.

Kada je, sedam dana kasnije, u utorak 22. decembra, Hasanefendić pročitao kraći spisak, vijest je da na njemu nema dvojice veterana, doskorašnjeg kapitena Ratka Nikolića i Mladena Bojinovića.

Sa prvog spiska od 28 rukometaša, pored Nikolića i Bojinovića, nedostaju još golmani Dragan Počuča i Nebojša Stojinović, zatim Marko Ćuruvija, Milan Torbica, Uroš Mitrović, Momir Rnić, Petar Đorđić.

Stojinović i Đorđić su potpuno eliminisani, dok su ostala sedmorica uvrštena u rezerve, u slučaju da se neko od 19 odabranih povredi. A, odabrani su:

GOLMANI: Dejan Perić (Vesprem, 1970), Dimitrije Pejanović (Torevjeha, 1974), Darko Stanić (Koper, 1978).

DESNA KRILA: Nikola Kojić (Celje, 1979), Dragan Tubić (Partizan, 1985).

PIVOTMENI: Alem Toskić (Celje, 1982), Uroš Vilovski (Vesprem, 1984), Rastko Stojković (Kilce, 1981).

LEVA KRILA: Ivan Nikčević (Navara, 1981), Dobrivoje Marković (Kuensa, 1986).

BEKOVI: Aleksandar Stojanović (Kadeten, 1983), Ivan Stanković (Aragon, 1982), Vukašin Rajković (Handbold, 1983), Danijel Anđelković (PIK Seged, 1978), Žarko Šešum (Vesprem, 1986), Petar Nenadić (PIK Seged, 1986), Momir Ilić (Kil, 1981), Nenad Vučković (Melsungen, 1980), Ivan Lapčević (Vesprem, 1976).

REZERVE: Dragan Počuča (Trembl, 1974), Milan Torbica (Kasarano, 1981), Ratko Nikolić (Navara, 1977), Marko Ćuruvija (Metalurg, 1981), Mladen Bojinović (Monpelje, 1977), Uroš Mitrović (Kretil, 1984), Momir Rnić (Gorenje, 1987).

S obzirom na to da svaka reprezentacija jutro prije prve utakmice na EP mora da prijavi spisak od 16 imena i da poslije prve faze ima pravo na dvije zamjene, a poslije druge faze takmičenja na još jednu, ovaj spisak od 19 imena trebalo bi shvatiti kao konačan, uz opasku da je rukomet takav sport gdje su povrede, pa ponekad i svađe, realnost.

Otuda i spisak rezervi od čak sedam imena i svaki od tih igrača trebalo bi da bude uz tim u finišu priprema i posljednjim danima pred put u Linc, gdje će "orlovi" igrati u Grupi B sa Islandom, Danskom i domaćinom Austrijom.

Zašto nema Nikolića i Bojinovića, igrača koji su obilježili prethodnu deceniju i kusur u srpskom reprezentativnom rukometu?

Objašnjenje bi trebalo potražiti najprije u njihovoj formi, koja nije na zavidnom nivou i to se osjetilo na treninzima reprezentacije, otkriva za MONDO jedan od upućenijih ljudi u zbivanja u RSS i među samim "orlovima". On za naš sajt dodaje da su Nikolić i Bojinović, za sada, prilično mirno primili vijest da se na njih ne računa, ali da nije nemoguće da na Hasanefendića narednih dana bude pritisaka po određenim medijima.

To se dogodilo i poslije objavljivanja prvog spiska od 28 imena, na kojem gotovo da nije bilo rukometaša iz srpske lige, zbog čega su reagovala braća Nenad i Predrag Peruničić. Oni su kao članovi Uprave RK Crvena zvezda između ostalog rekli da Hasanefendić uništava srpski rukomet.



Ipak, postoji i druga verzija, po kojoj su čelnici RSS insistirali da prethodnog selektora Jovicu Cvetkovića naslijedi upravo neko izuzet iz svih priča u srpskom rukometu, neko sa strane, ko će imati dovoljno jaku ličnost da sprovede neminovnu smjenu generacija u  državnom timu Srbije , neko ko ne pati od imena i prezimena.

Prema njegovim riječima, "Nikolić je dugo već u padu forme, često je povrijeđen i loše je odigrao na SP u Hrvatskoj, dok je Bojinović od povratka najboljeg rukometaša svijeta Nikole Karabatića u Monpelje, potpuno u drugom planu. Prošle jeseni postigao je oko 150 golova u francuskoj ligi za Monpelje, bio prvi strijelac Lige šampiona, a ove jeseni bio je strijelac 24 gola u ligi i postigao samo dva gola na šest mečeva u Ligi šampiona".

Sudeći prema ovom (hrabrom) potezu, Hasanefendić je vjerovatno dokazao da je takav, uz dodatak da je Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije za njega rekao da je "bolestan od rukometa".

Pod tim, kaže naš izvor, Đurković je mislio na Hasanefendićevu strast za rukometom, o kojem razmišlja 24 časa dnevno.

"Jednom prilikom prosuo mi je takve statističke podatke o nekim rukometašima Partizana, da sam ostao nijem", opisao nam je sagovornik.

"On prati sve i prati svakoga", dodao je.

Ideja je da se poslije dugo vremena u prvi plan gurne Žarko Šešum, koji je u prethodnom periodu dokazao da to zaslužuje i kao igrač i kao čovjek. Takođe, Hasanefendić želi da "vrati u život" nekadašnjeg vunderkinda svjetskog rukometa, Petra Nenadića, kojeg je povreda koljena spriječila da postane "Majkl Džordan" u svom sportu.

Da bi ovo bio sasvim tim po mjeri Hasanefendiću, nedostaje samo povrijeđeni Marko Vujin. S takvim desnim bekom, Srbija bi u Austriji nastupila u najjačem sastavu trenutno i to bi i po godinama bio tim na kojem bi bio zasnovan projekat EP 2012. godine, koji će biti održan u Beogradu.

Na pitanje: "Zbog čega na spisku nema Milutina Dragićevića iz Handbolda, koji će dogodine igrati u Kilu?", naš sagovornik kaže:

"Hasanefendić ga je kontaktirao, ali mu je Dragićević rekao da želi da ostane uz suprugu, koja je u drugom stanju. On bi možda bio i starter u ovoj postavi, ali Dragićević je pomalo čudan i djeluje kao da ne vidi sebe u reprezentaciji, da se ne snalazi u takvoj atmosferi. On je jako pobožan, posti, jede po svom režimu, u njegovom prisustvu zabranjene su psovke..."

Dragićević je bio rezerva u postavi Srbije na SP u Hrvatskoj prošle zime, ali je napustio reprezentaciju, jer je "loše trenirao i gubio vrijeme".

"Mislim da mu nisu zatvorena vrata kod Hasanefendića, ali nisam siguran ni da Dragićević izrazito želi da bude u reprezentaciji. Vrijeme će pokazati", dodao je naš sagovornik.

Reprezentacija 2. januara odlazi na pripreme u Kranjsku Goru. Četiri dana kasnije, odigraće meč zatvorenog tipa sa Slovenijom, a već 9. januara putuje za Francusku, gdje će 10. i 12. odigrati dvije utakmice sa selekcijom domaćina. Posljednju provjeru pred put u Linc, "orlovi" će imati 16. januara u Beogradu protiv Egipta. (N.J/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC