• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su sportisti koji su obilježili 2009. godinu u svijetu?

Usein Bolt, Majkl Felps, Rodžer Federer, Dženson Baton, Leo Mesi, Serena Vilijams, Lidnzi Von...

 Ko su sportisti koji su obilježili 2009. godinu u svijetu? Izvor: MONDO

Atletičar sa Jamajke Usein Bolt ostavio je najveći trag u svjetskom sportu drugu godinu zaredom, pošto je na svjetskom prvenstvu u Berlinu uz tri zlatne medalje oborio svjetske rekorde na 100 i 200 metara.

Bolt je u obe discipline pomjerio "granicu mogućeg" za po 11 stotinki. Prvo je u trci na 100 metara popravio sopstveni svjetski rekord, postavljen na Olimpijskim igrama u Pekingu, sa 9,69 na 9,58 sekundi, da bi potom i na 200 metara svjetski rekord, čiji je takođe bio vlasnik, pomjerio sa 19,30 na 19,19 sekundi.

Treću zlatnu medalju u Berlinu Bolt je, kao i u Pekingu, osvojio u štafeti Jamajke na 4x100 metara.

U sjenci 23. godišnjeg Jamajčanina na prvenstvu svijeta u Berlinu ostala je Poljakinja Anita Vlodarčik, koja je oborila svjetski rekord u bacanju kladiva rezultatom 77, 96 metara. U konkurenciji atletičarki, Boltova zemljakinja Šeli En Frejzer pridodala je olimpijskoj i svjetsku titulu na 100 metara, ostvarivši treći rezultat svih vremena - 10,73 sekundi.

Najtrofejniji olimpijac u istoriji, američki plivač Majkl Felps, uspio je i ove godine da se održi na prestolu. Na prvenstvu svijeta u Rimu osvojio je pet zlatnih i jednu srebrnu medalju, oborivši usput i četiri svjetska rekorda.

Ponovo je, kao i na Igrama u Pekingu, najveći konkurent Felpsu bio srpski plivač Milorad Čavić, koji je Amerikancu "bacio rukavicu" u polufinalu trke na 100 metara delfin stilom, kada ga je pobijedio i oborio svjetski rekord rezultatom 50,01 sekundi.

Felps je, ipak, u finalu ponovo preuzeo "žezlo" oborivši svjetski rekord sa 49, 82, ostavivši Čavića na drugom mjestu sa 49,95 sekundi.

Kineski gimnastičari potvrdili su primat i na prvenstvu svijeta Londonu, gdje su u muškoj i ženskoj konkurenciji ovojili šest zlatnih medalja, ali je na tom takmičenju zablistao i veteran Marjan Dragulesku. Rumunski gimnastičar jedini je u Londonu osvojio dvije titule - na parteru i u preskoku.

Dragulesku je poslije Olimpijskih igara u Pekingu, kada je drugim preskokom izgubio zlato koje mu je već bilo "u džepu", odlučio da završi karijeru. Uspio je, međutim, da vrati samopouzdanje i dokazao vrhunski kvalitet u Londonu.

Nekrunisani teniski "kralj" ostao je Švajcarac Rodžer Federer, iako je Španac Rafael Nadal u jednom trenutku uspio da mu zaprijeti i da ga na kratko potisne sa trona.

Federer je ove godine konačno pobijedio "kompleks" zvani Rolan Garos, uspijevši prvi put da osvoji titulu pobjednika Otvorenog prvenstva Francuske. Nakon toga je na Vimbldonu došao do 15. gren slem trofeja u karijeri, čime je oborio rekord Amerikanca Pita Samprasa. Švajcarski teniser se u novembru vratio na prvo mjesto liste najboljih tenisera svijeta.

U konkurenciji teniserki, Amerikanka Serena Vilijams je nastavila uspješan niz započet 2007. godine, kada se pobedom na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu sa 95. probila na sedmo mjesto WTA liste.

Vilijams je ove godine osvojila dvije gren slem titule - na Australijen Openu i u Vimbldonu, kao i završni godišnji masters turnir u Dohi i sezonu je završila na prvoj poziciji WTA liste.

Argentinski fudbaler Lionel Mesi i ove godine je blistao u dresu Barselone, značajno doprinijevši pobjedi Katalonaca u Ligi šampiiona, kada je u finalu protiv Mančester Junajteda postigao drugi gol za pobjedu od 2:0. Mesi je ovogodišnji dobitnik "Zlatne lopte" koju tradicionalno dodeljuje Frans fudbal.

U anale automobilizma ušao je Britanac Dženson Baton, koji je neočekivano trijumfovao u prvenstvu svijeta Formle 1, vozeći za debitanstki tim Bron GP, a u alpskom skijanju pravi podvig ostvarila je Amerikanka Lindzi Von.

Von je drugu godinu zaredom osvojila veliki kristalni globus namijenjen ukupnoj pobjednici Svjetskog kupa, a pripala su joj i dva mala globusa za trijumfe u spustu i superveleslalomu.

(Tanjug))

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC