• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će Koloseum izdržati buku F1 motora?

Počevši od 2012. godine, Rim će biti domaćin ulične trke Formule 1. Ugovor sa rimskim vlastima potpisan je do 2018. godine.

 Da li će Koloseum izdržati buku F1 motora? Izvor: MONDO

Vlasnik komercijalnih prava nad Formulom 1, Berni Eklston objavio je u utorak da je potpisan ugovor po kojem će Rim biti domaćin F1 trka od 2012. do 2018. godine, a možda i duže... Do 2023.

Britanac je u razgovoru za "The Times" dodao i da će bolidi prolaziti jako blizu granica države Vatikan.

"Svaki put kada dođe do preticanja, podićićemo crni dim", aludirao je Eklston na praksu da se tokom izbora novog Pape iz dimnjaka u Vatikanu pojavi crni dim svaki put kada Kardinali ne bi uspjeli da se dogovore oko imena narednog poglavara katoličke crkve.

Bijeli dim pojavio bi se kada bi glasanje konačno bilo uspješno, mada bijeli dim u svijetu Formule 1 uglavnom znači da je motor eksplodirao.

Formiranje trke ulicama Rima, tvrdi Eklston, neće ugasiti kultnu Moncu, jedinu stazu na kojoj se vozilo svake godine od osnivanja Formule 1.

"Nije istina da je trka u Rimu samo alternativa za Moncu. Monca je gran pri koji se odražava na pisti, a VN Rima biće potpuno drugačija, samostalna trka u odnosu na Moncu. Ne zamjena", bio je jasan gradonačelnik Rima Đani Alemano.

"Izračunali smo da ćemo organizacijom jedne ovakve trke inkasirati oko milijardu evra godišnje i da je u turističkoj ponudi Rima neophodna inovacija. Nisu samo istorija, arhitektura i spomenici nešto na čemu možemo da baziramo našu ponudu, već i budućnost, nešto što bi privuklo mlađe generacije u naš grad", dodao je Alemano.

Do 2006. godine, Italija je praktično organizovala dvije trke, iako je druga bila vožena na teritoriji San Marina.

U Evropi, samo Španija trenutno ima dve trke: na pisti Katalunja kraj Barselone i na ulicama Valensije. Pored Valensije, u šampionatu se vozi ulicama Monte Karla i Singapura.

(N. J. - www.mondo.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC