• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan: Šumaherov debi pre četvrt veka

Autor mondo.rs

Uoči trke u Belgije ovog vikenda, treba se podsetiti da je možda i najveći šampion Formule 1 svih vremena debitovao baš na tom mestu, na današnji dan, pre 25 godina

Mihael Šumaher živi kao biljka i bori se u najvažnijoj trci života, posle teških povreda zadobijenih na skijanju krajem decembra 2013. godine.

Prema oceni mnogih najveći vozač Formule 1 ostavio je neizbrisiv trag u tom sportu. Čak sedam puta je osvajao šampionsku titulu (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003. i 2004), što nikome osim njega nije pošlo za rukom.

U karijeri je izvezao 308 trka, ostvario je 91 pobedu, a čak 155 puta peo se na pobedničko postolje.

On je baš na današnji dan, pre 25 godina debitovao u Formuli 1, i to na trci Spa Frankoršamp u Belgiji, koja će se voziti i ovog vikenda.

Prvu trku u "najbržem cirkusu" vozio je u bolidu Džordana. On je zahvaljujući sjajnoj vožnji na testovima u Silverstounu skrenuo pažnju pomoćnika Edija Džordana Gerija Andersona, koji je potom ubedio gazdu da bi bilo sjajno da ga angažuju.

Iako je Šumaher bio pod ugovorom sa Mercedesom, Edi Džordan nije žalio novca i vremena pa je platio 150.000 dolara da ga dovede u svoj tim.

Džordanu je rečeno da Mihael odlično poznaje stazu u vazdušnoj banji Spa Frankoršamp, što zapravo nije bila istina, jer Nemac nikada ranije nije vozio na njoj. Budući da je gazdi predstavljeno da je poznaje "kao svoj džep", on je je prošao na biciklu nekoliko puta kako bi zapamtio sve njene krivine i detalje.

Džordan mu je pružio priliku i nije se pokajao. Šumaher je menjao u timu Bertrana Gašoa, koji je bio uhapšen, i vozio je bolid sa brojem 32.

U kvalifikacijama je ostvario veliki uspeh, jer je zauzeo sedmo mesto. Edi Džordan bio je prezadovoljan jer je on već na prvoj trci uspeo da izjednači najbolji rezultat ekipe te sezone.

Šumaher
Izvor: YouTube

Ipak, na trci je zakazao. Zapravo Šumaher je završio trku odmah u prvom krugu, ali ne svojom krivicom. Izdalo ga je kvačilo, pa je zvanični debi završen pravim fijaskom.

Šumi
Izvor: YouTube

Edi Džordan želeo je da ga zadrži u timu do kraja sezone, uprkos pehu na trci, ali je Mihael Šumaher odlučio da pređe u Beneton, sa kojim je potom osvojio dve titule u nizu 1994. i 1995. godine.

Ostalo je istorija...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC