• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković već danas može da bude "Broj 1"!

Autor mondo.rs

Pritisak je na Mareju. Lako može da se dogodi da već večeras Škot prepusti prvo mesto Srbinu, a to bi značilo i da će Novak dočekati 2017. kao najbolji na svetu. Evo i kako.

Najbolji srpski sportista svih vremena Novak Đoković imaće najmanje jednu šansu da ekspresno, "u minut do 12", posle samo dve nedelje provedene na drugom mestu ATP liste, povrati status "Broja 1".

A, na kraju, možda će to uraditi i bez da se pomuči.

Naime, Đoković bi već večeras mogao da bude ponovo prvi na ATP listi i na tom mestu završi 2016. godinu, nakon što je pre dve nedelje na Masters u Parizu prepustio tron velikom rivalu, prijatelju i vršnjaku Endiju Mareju.

U trenutku kada je Đoković skorom 3-0 završio posao u grupi "Ivan Lendl" na ATP finalu sezone u Londonu, čime je prikupio 600 bodova (3x200), pritisak je prebačen na Mareja koji i dalje nije izborio plasman u polufinale, iako ima dve pobede u grupi "Džon Mekinro".

Marej se danas od 15 časova sastaje sa, za njega, veoma neugodnim Stenom Vavrinkom, s kojim ima skor 9-7 i koji ga je pre godinu dana pobedio u grupi i eliminisao sa poslednjeg turnira u sezoni. Škotu je potreban bar set da matematički obezbedi plasman u polufinale, ali ukoliko bi izgubio 0:2 od Švajcarca, a potom od 21 čas Kei Nišikori bilo kojim rezultatom pobedio već eliminisanog Marina Čilića, Novak Đoković bi se vratio na prvo mesto i 2017. dočekao kao "Broj 1", što je bio neprekidno tokom 121 nedelje zaključno sa pariskim Mastersom.

Da uprostimo: Vavrinka – Marej 2:0 i Nišikori – Čilić 2:0 ili 2:1, Nole je opet No1e.

No, i da ne bude tako, Đoković i dalje ima više nego izgledne šanse da u sred Londona "ohladi" Marejeve navijače i kompletnu podršku koju Škot ima, jer mu je za povratak na vrh potrebno samo da bude bolje plasiran od vršnjaka na nekadašnjem Masters kupu, gde je osvajao titulu u svakoj od četiri prethodne sezone, a pet ukupno.

I tu ćemo pojednostaviti stvari maksimalno:

Grupa "Džon Mekinro"

Parovi 3. kola: (1) Endi Marej - (5) Sten Vavrinka 15.00, (3) Kei Nišikori - (7) Marin Čilić.

Tabela: Marej 2-0 (4:1), Nišikori 1-1 (3:2), Vavrinka 1-1 (2:2), Čilić 0-2 (0:4).

- Ukoliko se sastanu u polufinalu, a za to je potrebno da Marej bude drugi u "Džon Mekinro" grupi, pobednik će sezonu završiti kao prvi na svetu.

- Ukoliko se sastanu u finalu, pobednik će biti "Broj 1".

- Ukoliko Đoković ispadne u polufinalu, makar Marej takođe ispao u drugom polufinalu, Škot će zadržati prvo mesto.

Marej je u London doneo 405 bodova više od Đokovića, ali je to svojevrsna "optička varka", s obzirom na to da Velika Britanija nije ponovo izborila plasman u finale Dejvis kupa, poput prošle sezone, u kojem je Marej osvojio 275 ATP bodova. Kada bude odigrano naredno finale DK između Hrvatske i Argentine (25, 26. i 27. novembar), narednog ponedeljka 28. novembra Mareju će biti izbrisani bodovi iz finala 2015. godine, tako da je on zapravo počeo turnir u Londonu sa 130 bodova prednosti u odnosu na Đokovića.

ATP
Izvor: YouTube



S tri pobede u grupi, Đoković je osvojio 600, a Marej 400 za dve, tako da je na "live" ATP listi Srbin trenutno u prednosti za 70 bodova.

Marej u 15 časova ima priliku da odgovori Novaku, ali i ako prođe u polufinale sa skorom 2-1 i 400 bodova u grupi, opet će presudnu ulogu imati polufinalni mečevi jer ATP za finale "nudi" još 400 bodova na osvojeno u grupi, a za titulu još 500 preko toga.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC