• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On je Broj 1: Marej pobedio Novaka u finalu sezone

Autor mondo.rs

Jednu od najubedljivijih pobeda nad Đokovićem u karijeri, Marej je ostvario u poslednjem ATP meču sezone čime je odbranio prvo mesto na svetu.

Legendarni NBA košarkaš Šakil O'Nil umeo je tokom živopisne karijere da koristi mantru:

"Nije bitno kako počneš sastanak sa devojkom, već kako ga završiš".

Otprilike tako se može i opisati danas završena ATP sezona.

Igrač koji je bolji bio na kraju, bolji će i ostati do 2017.

U velikom finalu ATP sezone između tenisera koji je bio apsolutno nadmoćan u prvoj polovini sezone i njegovog rivala koji je osvojio skoro sve što je bilo važno od tada, pobedio je ovaj drugi - a to je danas značilo i odbranu prve pozicije na rang listi pred pauzu i nova nadmetanja u januaru.

Do tada: (1) Endi Marej - (2) Novak Đoković 6:3, 6:4.

Bilo bi potrebno nešto vremena za analizu i "prolazak" kroz prethodnih deset Endijevih pobeda nad Đokovićem da bi se sa sigurnošću reklo da je ova, 11. u rivalitetu, bila najubedljivija do sada. Ako i nije, to je isključivo zbog Novakovog prekasnog buđenja i pokušaja povratka u finale kada je ono već bilo izgubljeno, na 1:4 u drugom setu sa dva brejka prednosti za Škota.

Novak je imao dva prekratka perioda dobre igre pred 17.000 ljudi u "O2 areni", na startu meča i u jednom segmentu drugog seta kada se sa 1:4 vratio na 3:4, ali kada u naredna dva Marejeva gema nije uspeo da još jednom stigne do brejka.

Iako je u polufinalu deklasirao Keija Nišikorija rezultatom 6:1, 6:1, dok se Marej mučio i preko tri i po sata gradio preokret u meču sa Milošem Raonićem za 5:7, 7:6, 7:6, to danas nije imalo nikakvog uticaja na tok 35. duela između dvojice vršnjaka u kom je Novak imao priliku da ostvari 25. pobedu i otme "Broj 1" Mareju u poslednjem meču sezone.

Nije uspeo, najviše zbog toga što je pristao na Marejevo insistiranje da on bude taj koji će diktirati igru, napadati, stajati bliže osnovnoj liniji. Iz defanzive, sa ranjivim drugim servisom, Đoković nije mogao da očekuje više od poraza pred publikom koja je, logično, stajala na rivalovoj strani, ali mu povremeno i odmagala preizraženom željom da učestvuje u gala spektaklu, koji je u "O2 arenu" privukao veliki broj VIP titula.

Potpuno zasluženo, Marej je prvi put osvojio ATP finale sezone, prekinuo Đokovićev niz od četiri titule i uspeo da odbrani prvu poziciju na rang listi igrača na kojoj se imena Endi i Novak izdvajaju čak i kad ovaj drugi, dominantan u prethodne tri sezone (pa i više) ne igra na svom uobičajenom nivou.

Ono što je dobro u ovom porazu je što Đokovića očekuje pauza, tokom koje će moći da sagleda šta je i zbog čega izgubio posle toliko čekanog trijumfa na Rolan Garosu, nakon kojeg je u isto vreme počeo i Novakov pad i Endijev uslov.

Mora se priznati da će (1) i (2) ostati ispred onih koji to, trenutno, zaslužuju. Bar do 2017..

NAJAVA

Kada se osvrnemo na tenisku 2016. godinu – poštenije nije moglo!

U velikom finalu ATP sezone, u Londonu, sastaće se (1) Endi Marej i (2) Novak Đoković.

Jedan je bio apsolutni vladar do polovine godine, drugi uzeo skoro sve što je bilo važno posle toga. Jedan nije imao premca do juna, drugi se nadovezao jednako impozantnim igrama i rezultatima.

I, ovakva "podela" sezone između dvojice vršnjaka, dovela je do toga da su u ciljnu ravninu iscrpljujućeg teniskog maratona ušli poravnati.

Škot i Srbin od 19 časova u "O2 areni" igraju za titulu, milione funti, ali i prvo mesto na svetu. Ko izgubi danas, moraće da se zadovolji sa drugom pozicijom, koja bi usrećila 99 odsto aktivnih tenisera na svetu – ali ne i Mareja i Đokovića.

Uskoro počinje finale završnog turnira ATP sezone, na kojem je Đoković pet puta osvajao trofej, od čega četiri puta uzastopno, a na kojem nedavno promovisani "Broj 1" i dalje nema pehar. Ako i ovog puta ostane "kratak", a u mečevima sa prijateljem iz Beograda kasni 10:24, moraće da pruži i ruku, ali i prestižnu prvu poziciju, koju je do nedavno Đoković držao punu 121 nedelju.

Novak ima 19:0 protiv Endija kada bi osvojio prvi set i 13:2 od poraza u finalu Vimbldona 2013. godine. U dvorani - 4:0 za Srbina.

Ostanite uz MONDO, pratićemo finale UŽIVO, uz najnovije informacije, slike, snimke, statistiku, reakcije, izjave i komentare...

IZ MINUTA U MINUT:

4:6 - KRAJ!

Iz treće meč lopte.

4:5 - Ovaj Novak koji je "zaigrao" u trenutku kada je sve već delovalo izgubljeno nije isti igrač iz većeg dela meča danas. Vinerima je obezbedio sebi još jednu šansu da "brejkne" Mareja.

3:5 - Još jednu šansu za brejk imaće Đoković i to pod uslovom da odbrani svoj servis u narednom gemu.

3:4 - S nulom. Impresivno. Da li će moći da nastavi ovu najavu preokreta i u narednim gemovima? Nadamo se!

2:4 - RIBREJK!

Ali, da li je kasno? Tek kada je pao na 3:6, 1:4 i izgubio devet od poslednjih deset gemova, naš as stigao je do brejk lopte sjajnim riternom i potom je iskoristio u dugoj razmeni u kojoj je dočekao retku grešku Mareja.

1:4 - OPET BREJK!

Novak jednostavno deluje kao teniser koji ne veruje da danas može da pobedi Mareja u Londonu.

1:3 - Teškom mukom, uz mnogo tačnih udaraca, Đoković je došao do lopte koja bi mogla da mu donese prvu brejk šansu na meču, ali je smeč na mreži zakucao u - mrežu. Posle toga, Marej je pronašao servis koji mu je sačuvao prednost.

1:2 - Posle pet gemova u nizu koji su otišli na stranu rivala, Đoković osvaja jedan. Ali, biće mu potreban i brejk, ukoliko ne želi relativno brzo da završi sezonu.

0:2 - I potvrda brejka.

0:1 - BREJK!

Gde je stao u prvom, Marej je nastavio u drugom setu. Iako je Novak vidno promenio stil i pokušao da igra ofanzivnije, nije smanjio broj grešaka. Malo on, malo sigurniji rival, tek posle dve grem lopte - brejk! Četvrti gem u nizu za Škota.

Marej ima osam vinera i osam neiznuđenih grešaka, Đoković osam vinera i 17 neiznuđenih grešaka.

PRVI SET

3:6 - MAREJ VODI!

Ako je Novak delovao sigurnije na startu, sve se okrenulo od sredine seta. Opasniji na servis rivala, spreman da kažnjava druge servise, Marej je stigao do brejka u osmom gemu i potom sačekao da Novak ispuca u aut čistu loptu za 30:30, što mu je dalo prvu set loptu na meču - i iskoristio ju je.

Mali dodatak na prethodni gem - Marej je brejkom za 3:5 napravio svojevrstan rekord, bar po jednom je oduzeo servis rivalu u svakom od mečeva u 2016. godini.

Marej ima 10:5 protiv Đokovića kada osvoji prvi set.

3:5 - BREJK!

Od sredine seta Marej igra bolje, sigurnije i ofanzivnije, što je uglavnom bio Novakov stil u ovom rivalstvu. U šestom gemu se izvukao, ovog puta nije - napadačkim servisom Škot je stigao u situaciju da već u narednom gemu osvoji set.

3:4 - Sada je Marej taj koji lakše "upisuje" servis gemove. Novak je pao na 40:0 brzo, pa se vratio ofanzivnom igrom, ali nije uspeo da veže tri poena u nizu za "đus".

3:3 - Mnogo muke za Novaka posle dva dobijena servis gema bez izgubljenog poena. Ovog puta, Marej je imao dve brejk lopte, koristio je svaki nesiguran udarac Đokovića da pređe u inicijativu, ali i grešio. Novak ima problem sa drugim servisom, koji Škot veoma "visoko" čeka i šalje pod noge rivalu. Ipak, 3:3.

2:3 - Servisom se izvukao Marej iz 40:30 situacije. Treći put u nizu Đoković osvaja dva poena na servis rivala, ali ne i više od toga, delom i zbog činjenice da par drugih servisa Mareja nije pretvorio u inicijativu ritern udarcima. Britanac čuva prednost iako ubacuje 50 odsto prvih servisa.

2:2 - Posle dva Novakova servis gema, Endi ima nula osvojenih poena.

1:2 - Tek treću gem loptu iskoristio je Marej za novo vođstvo.

1:1 - Bez izgubljenog poena i Đoković se "upisuje" na semafor.

0:1 - Marej je uz malo poteškoća stigao do vođstva, posle čega je publika zviždala jednom momku koji je uprkos upozorenju snimao meč sa upaljenim blicom.

19:14 - Teniseri će uzeti još po gutljaj-dva tečnosti i zauzeti pozicije. Obojica igraju u tamnoj opremi, a Marej nosi i kačket. I birao je da servira prvi, na čemu inače uvek insistira Đoković kada dobije pravo izbora u bacanju novčića na startu.

19:07 - Tvit iz "sky boxa".

Hello London and O2 Arena! About to watch the best players fighting it out for that No 1 spot in the world! The atmosphere is sensational.



19:04 - Godinama je izlazio na teren posle Mareja, kao bolje plasirani teniser. Ovog puta je drugačije - spiker je prvo najavio našeg asa.

19:02 - Broj 1 i 2 se istežu u hodniku pred izlazak na teren i 17.000 ljudi. Deluju spremno. A, vi?

18:15 – Milioni će pratiti 35. meč između Mareja i Đokovića, a ko će imati najbolja mesta? Evo liste VIP gostiju za veliko finale: Džad Lo (glumac), Sem Smit (pevač), Klajv Oven (glumac), Đerar Pike (fudbaler), Miranda Hart (komičarka), Kevin Spejsi (glumac), Bastijan Švanjštajger (fudbaler), Ana Ivanović (teniserka), Vudi Harlison (glumac), Rober Pires (bivši fudbaler), Olivije Žiru (fudbaler), Rijad Mahrez (fudbaler), itd.

18:13 - Možda nije poznato ko će biti prvi na svetu, ali "iza" se sve zna: 3. Miloš Raonić, 4. Sten Vavrinka, 5. Kei Nišikori, 6. Marin Čilić, 7. Gael Monfis, 8. Dominik Tim, 9. Rafael Nadal, 10. Tomaš Berdih. Raoniću i Čiliću je ovo najbolji plasman u karijeri, kada je kraj godine u pitanju.

18:00 - Za razliku od Đokovića, Mareju je za pobedu u finalu bilo potrebno mnogo, mnogo više vremena, nerava i utrošene energije.Igrao je duže od tri i po sata.

17:59 - Da liNovakova igra u neravnopravnom polufinalu sa Nišikorijemnagoveštava da ćemo ga danas videti u punoj snazi?

17:56 - Uoči finala, podršku Đokoviću pružio je i po mnogim mišljenjima najbolji fudbaler sveta svih vremena, Dijego Armando Maradona. On je u ekskluzivnom intervjuu za"B92"rekao:

"Nole, mnogo te volim, znam da si drugi, ali je to privremeno jer si ti broj jedan. Vidimo se u Dubaiju ili u bilo kom drugom delu sveta, jer si ti veliki čovek i zato što te mnogo volim", poručio je Maradona.

17:47 - Evo i video najave finala.

...
Izvor: YouTube

17:45 - Kakav je sportista, Novak je dokazao i izjavom pred finale sa Endijem.Bez obzira na to kakav tretman ima u britanskoj štampi, Đoković se drži dostojanstveno.

17:43 - U subotu, tokom Novakovog polufinala sa Keijem Nišikorijem,dogodio se i incident u "O2 areni".

17:20 -Sve o rivalstvu Đokovića i Mareja možete pročitati u MONDO najavi finala.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC