• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šampion krenuo šampionski - 3:0!

Autor mondo.rs

Dva od tri seta, na debiju ove godine u Melburnu, Đoković je osvojio impresivnom igrom, napadački, prosto, tačno. Drugi set trebalo bi da mu posluži za uočavanje potencijalnih slabosti i kasnije radu na tome.

Jedanaestu godinu zaredom najtrofejniji teniser Australijan opena u "Open eri", (2) Novak Đoković, počeo je turnir pobedom u tri seta.

Ali, u jednom od tri - mučio se! Vraćao se dva puta iz brejka zaostatka, potom propustio veliku šansu da izbegne taj-brejk, ali je u njemu našao vođstvo do 2:0.

To je bio jedini period igre, koji je doduše trajao sat i 12 minuta, u kom je neugodni i uvek motivisani Fernando Verdasko bio u egalu sa braniocem titule.

Sve pre i posle toga bila je uobičajena dominacija Srbina u Melburnu na putu ka još jednom finalu, a odigrao ih je šest na "Rod Lejver areni" i u svih šest pobeđivao: 2008, 2011, 2012, 2013, 2015. i 2016. godine.

Može li i ove? Deluje da može, ali drugi set otkrio je određene slabosti u njegovoj igri, pre svega u traženju prvog servisa, tako da će Marjan Vajda i ostatak stručnog štaba imati čime da popune Đokoviću vreme do drugog kola:

Novak Đoković – Fernando Verdasko 6:1, 7:6 (7:4), 6:2, posle dva sata i 23 minuta tenisa!

Šampion je u drugom kolu, gde će se sastati sa pobednikom meča (WC) Denis Istomin - (Q) Ivan Dodig.





Vreme je i za branioca titule, odnosno šestostrukog osvajača Australijan opena. Đoković od 2006. nije izgubio ni set u 1. kolu u Melburnu, ali će danas imati za njega prilično neugodnog rivala, čiji mu je stil igre doneo četiri pobeda u 13 mečeva protiv Srbina do sada.

Nijednu od 2010, a samo jednu na betonu - još 2005. na US Openu.

Nedavno, u polufinalu Dohe, prvom turniru na kojem je Đoković igrao, Verdasko je imao pet meč lopti u drugom setu, ali je na kraju Beograđanin našao put u finale i kasnije pobedio "večitog rivala" (1) Endija Mareja.



Anketa

Može li Đoković da osvoji sedmu titulu na Australijan Openu?

  • Da, osvojiće je ove godine

    93.07% (94)

  • Ne ove godine

    4.95% (5)

  • Može, ali ne ove godine

    1.98% (2)

Može li Đoković da osvoji sedmu titulu na Australijan Openu?

Rezultati


Đoković od poraza od (12) Žoa-Vilfreda Conge u četvrtfinalu na "Rod Lejver areni (27. januar 2010. godine) ima jedan poraz na 40 nastupa i to onaj takođe u četvrtfinalu, ali 21. januara 2014, kada ga je pobedio (4) Sten Vavrinka.

Drugim rečima, u poslednjih 2.548 dana odnosno šest godina, 11 meseci i 22 dana, Đoković je samo jednom naišao na boljeg igrajući na prvom gren slemu u sezoni.

Ostanite uz MONDO, pratićemo meč UŽIVO.

Uskoro opširnije...




IZ GEMA U GEM



6:2 - BREJK, SET, MEČ! Nije čekao Đoković servis gem, posao je završio brejkom protiv indisponiranog rivala. Odličan početak i kraj.

5:2 - Verdasko uspeva da izbegne brejkove na svoj servis, ali je u poslednja dva gema na servis Đokovića osvojio jedan poen. Još gem i kraj.

4:2 - Opet se mučio Verdasko na svoj servis, igralo se na "đus", ali je smanjio prednost Đokovića.

4:1 - Lagano Novak privodi meč kraju, sada ga i služi servis, zbog čega je Verdasko polomio drugi reket.

3:1 - Bio je Novak blizu novog brejka, igralo se na "đus", ali je Verdasko pronašao način da se izvuče iz neprijatne situacije, mada ni ovaj rezultat nije nimalo prijatan.

3:0 - To u tenisu nikada ne treba reći, ali Verdasko deluje kao teniser koji previše misli o drugom setu i koji ne veruje da može da napravi preokret. Posle sudijske greške i dobro zatraženog "čelendža", Đoković je potrvrdio brejk iz drugog gema i sada ima lepu prednost za nastavak meča.

DRUGI SET

7:6 - JOŠ SET! Samo 31 minut trajao je prvi, a čak sat i 12 minuta drugi set u kom je Đoković veći deo vremena proveo s brejkom zaostatka, potom propustio tri vezane brejk lopte za vođstvo od 6:5, tako da je morao u taj-brejk, a tamo - repriza svega što je viđeno u toku samog seta: 3:0 za Đokovića, 3:4 za Verdaska, 7:4 za Đokovića - 2:0, uprkos čak 18 neiznuđenih grešaka Novaka u tom setu i 11 vinera!

6:6 - Ovo nismo videli od starta meča. Đoković je osvojio servis gem s nulom i uveo set u taj-brejk.

5:6 - Tri vezane brejk lopte, posle kojih bi servirao za vođstvo od 2:0, propustio je Đoković u 11. gemu drugog seta. Verdasko jeste u pravom trenutku pronašao prve servise, ali je i Novak mogao da bude opasniji u najvažnijim poenima. Velika šansa je propuštena.

5:5 - Opet je Verdasko napao ranjiv servis Đokovića i stigao do dva poena od osvajanja seta - 0:30, ali je tada i sam počeo da pravi neiznuđene greške čime je pomogao Srbinu da poravna.

4:5 - Dve brejk lopte imao je Đoković u ovom gemu protiv vidno nervoznog Verdaska, ali je Španac našao dva asa i još dva prva servis u igru na razliku, čime je doveo Đokovića u situaciju da servira za ostanak u setu.

Đoković je u ovom gemu odigrao najelpši potez na meču, ali to nije bilo dovoljno.




4:4 - Muči se Novak, jednostavno ne može da pronađe prvi servis, a drugi mu je jako ranjiv, slikovito rečeno služi mu da ubaci lopticu u polje i započne poen, ali to u isto vreme znači da postaje jako ranjiv posle Verdaskovih retern udaraca. Bilo je 0:30, igralo se na "đus", sada je 4:4. Novaku se u ovom poenu dogodilo treći put od starta meča da prokliza i izgubi ravnotežu prilikom udarca.

3:4 - Posle Novaka i Fernando je dobio gem na svoj servis. Neverovatne uglove pogađaju obojica, ovo je već favorit za najbolji meč 1. runde, mada smo i pre početka mogli da pretpostavimo da neće biti kvalitetnijeg tenisa na drugom mestu u prva dva dana takmičenja.

3:3 - KONAČNO! Posle dva vezana brejka Verdaska, ali tek nakon što je spašavao brejk loptu, Đoković je osvojio servis gem i izjednačio na 3:3. Ovo mu je prvi egal u drugom setu, a za povratak "u sedlo" moraće da pronađe prvi servis koji je negde zagubio.

2:3 - OPET RIBREJK! Rasplamsala se igra, kada teniseri uđu u poene, oni traju duže, menjaju se tempo, stil udarca, Verdasko uspeva povremeno da pređe u ofanzivu i pronađe vinere, ali generalno je Novak taj koji dobija razmene. Kada stane servis, retern postaje presudan udarac koji kasnije određuje poen.

1:3 - OPET BREJK! Verdasko je definitivno podigao nivo igre u odnosu na start meča, a naročito dobro ga služi retern. U kombinaciji sa slabim procentom ubačenih prvih servisa Đokovića, to menja situaciju na terenu i onemogućava našem asu da bude onaj koji diktira igru.

1:2 - RIBREJK! Nije dugo Verdasko imao prednost brejka, Đoković mu je napao servis u svom stilu i dozvolio jedan osvojen poen.

0:2 - BREJK! Prve brejk lopte na meču, Verdasko je pretvorio u prvi brejk. Iskoristio je drugu šansu nakon što Đoković ceo gem nije uspeo da ubaci prvi servis. Klasično, u svom stilu, Španac se izvukao na forhend kod drugog servisa, snažno reternirao i naterao Srbina na grešku.

0:1 - Verdasko prvi put vodi u jednom od setova. Drugim gemom na meču...

PRVI SET

6:1 - SET! Igralo se na razliku u sedmom gemu, ali je Đoković tada odigrao dva divna poena, naročito onaj za set, tokom kojeg je bio "pozvan" na mrežu, a onda uz dva vezana voleja savladao otpor Verdaska, koji gubi 1:0.

5:1 - Upisao se Fernando i to nakon što je osvojio tek drugi poen na drugi servis iz osmog pokušaja. Imao je Đoković dve set lopte već u ovom gemu, ali je Verdasko dobrim servisima našao način da ga malo produži.

FOTO - Znaju se od prošle godine?

Twitter Embed Code



5:0 - Igralo se na razliku u petom gemu, ali bez brejk lopte. Servis je poslužio Đokovića kada je bilo najvažnije, Verdasko će imati još jednu šansu da se upiše na semafor pre kraja prvog seta.

SERIJA - Od kada je pre deset godina, kao 19-godišnjak izgubio 2:6, 6:1, 3:6, 2:6 od Pola Goldštajna u 1. kolu Aus Opena, Đoković je vezao deset pobeda bez izgubljenog seta na startu u Melburnu, a najubedljivije su bile 6:1, 6:1, 6:0 iz 2007. i 6:2, 6:0, 6:0 iz 2012.

4:0 - OPET BREJK! Verdasko za sada nema rešenje za Đokovićevu igru. Servirao ili riternirao, već posle jednog ili dva udarca nalazi se u defanzivi iz koje ili greši ili gleda Novaka kako pogađa direktan poen.

FOTO - "Uniqlo" je i ovog puta uklopio Novaka sa podlogom na kojoj se igra gren slem, kao što je bio slučaj na US Openu i Rolan Garosu prošle sezone.



3:0 - Drugi put je levoruki Španac poslao forhend na tribine, Đoković je potvrdio brejk i, što je važnije, diktira igru na startu meča, stoji blizu osnovne linije i ne dozvoljava Verdasku da on bude taj koji će "iz terena" odigravati duge forhende.

2:0 - BREJK!  Nije se dugo čekalo da "pukne" servis Verdaska. Spasao je Španac jednu brejk loptu na 0:40, ne i drugu. Od prvog gema Novak je počeo da vraća loptice rivalu pod noge.

1:0 - Siguran početak Đokovića, bez izgubljenog poena dobio je prvi gem.

Pogledajte Aus Open najavu meča.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC