• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatica hit Aus Opena: Druga mladost Lučić Baroni

Autor mondo.rs

Hrvatska veteranka napravila veliko iznenađenje i plasirala se u četvrtfinale Australijan Opena, pobedivši na tom turniru posle 18 godina

Mirjana Lučić Baroni proživljava drugu tenisku mladost. Hrvatska igračica, koja će početkom marta napuniti 35 godina, izborila je plasman u četvrtfinale Australijan Opena.

Ona je pobedila Amerikanku Dženifer Brejdi rezultatom 6:4, 6:2, posle 72 minuta igre i stigla do najboljeg plasmana na grend slem turnirima još od 1999. godine. Jedino bolji rezultat Lučić Baroni ostvarila je na Vimbldonu pre 18 godina, kada je igrala polufinale, u kojem je poražena od velike Štefi Graf. Do tog najboljeg plasmana stigla je posle trijumfa nad Monikom Seleš.

Ove sezone u Melburnu piše nove, sjajne stranice u karijeri.

Mirjana, koja je 79. igračica na svetu, redom je rušila Kijan Vang iz Kine (2:1), zatim treću igračicu sveta Agnješku Radvansku (2:0), potom je bila bolja od Grkinje Marije Sakari u tri seta, a onda je pala i 21-godišnja Amerikanka.

Podatak koji najbolje govori koliki je uspeh zabeležila Mirjana Lučić Baroni je onaj da je stigla do najboljeg plasmana na Australijan Openu u karijeri, ali tako što je ostvarila prve pobede na tom turniru još od 1998. godine!

Da, dobro ste pročitali. Pre 19 godina, na prvom nastupu u Melburnu pobedila je u prvom kolu Australijanku Rene Stabs, a onda je izgubila od zemljakinje Ive Majoli. Nakon toga još sedam puta je igrala u glavnom žrebu, uključujući i prošle godine, ali je svaki put zaustavljana u prvoj rundi, dok 2012. nije uspela da prođe kvalifikacije.

Ona je postala i najuspešnija Hrvatica na Aus Openu, budući da je plasmanom u četvrtfinale izjednačila rezultat Ive Majoli, koja je 1996. takođe igrala u toj fazi takmičenja.

Mirjana Lučić Baroni je na meču protiv 14 godina mlađe Brejdi upisala čak 35 vinera, dok je Amerikanka imala samo 11, a imala je i duplo manje neiznuđenih grešaka (24-12).

Hrvatica, koja je u karijeri najbolji plasman na WTA listi zauzimala 1998, kada je bila na 32. mestu, za plasman u polufinale igraće sa Čehinjom Karolinom Pliškovom, koja je eliminisala domaću takmičarku Dariju Gavrilovu sa ubedljivih 6:3, 6:3.

Plasman u četvrtfinale ostvarila je i Serena Vilijams, pošto je pobedila 16. teniserku sveta, Čehinju Barboru Stricovu u dva seta - 7:5, 6:4.

Njena naredna rivlaka biće deveta sa WTA liste, Britanka Džoana Konta, koja je eliminisala Ruskinju Ekaterinu Makarovu (6:1, 6:4).

Vilijams ima veliki motiv u Melburnu. Ona juri sedmi trofej na Aus Openu, a ukupno 23. grend slem u karijeri, i ako bi uspela u tome postala bi rekorderka u Open eri.

Amerikanka bi se osvajanjem titule vratila na prvo mesto WTA liste, pošto je liderka Angelik Kerber, koja je i branila trofej u Melburnu, izgubila u osmini finala. Nemica je u septembru, posle osvajanja US Opena preuzela čelnu poziciju od Serene Vilijams, posle 186 nedelja u nizu, odnosno ukupno 309 sedmica na vrhu.

REZULTATI OSMINE FINALA

Barbora Stricova - Serena Vilijams 2:0 (7:5, 6:4)

Džoana Konta - Ekaterina Makarova 2:0 (6:1, 6:4)

Mirjana Lučić Baroni - Dženifer Brejdi 2:0 (6:4, 6:2)

Karolina Pliškova - Darija Gavrilova 2:0 (6:3, 6:3)

U NEDELJU

Anastasija Pavljučenkova - Svetlana Kuznjecova 2:0 (6:3, 6:3)

Venus Vilijams - Mona Bartel 2:0 (6:3, 7:5)

Garbine Muguruza - Sorana Kirstea 2:0 (6:2, 6:3)

Koko Vandevej - Anđelik Kerber 2:0 (6:2, 6:3)

PAROVI ČETVRTFINALA: Koko Vandevej - (7) Garbinje Muguruza, (13) Venus Vilijams - (24) Anastasija Pavljučenkova, (5) Karolina Pliškova - Mirjana Lučić Baroni, (9) Džoana Konta - (2) Serena Vilijams.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC