• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napustile Evropsko prvenstvo jer piše "Makedonija"

Autor mondo.rs

Od dana kada je Grčka izborila plasman na EURO u Skoplju, bilo je jasno da će organizacija eventualnog meča sa Makedonijom biti teško moguća. Strepnje su bile opravdane.

Moglo je da se pretpostavi.

Mlade rukometašice Grčke napustile su danas utakmicu protiv selekcije Makedonije na Evropskom prvenstvu do 17 godina, koje se održava u Skoplju, jer je na trenerkama stručnog štaba suparnica pisalo "Macedonia", prenijeli su lokalni mediji.

Grkinje su se poslije zagrijavanja povukle sa terena kada je trebalo da budu intonirane himne, ali iako su se vratile poslije desetominutnog ubeđivanja službenika Evropske rukometne federacije (EHF) i Rukometne federacije Makedonije, rukovodstvo ih je ponovo povuklo u svlačionicu ubrzo poslije početka utakmice.

Meč mladih rukometašica dvije susjedne zemlje je prekinut samo 32 sekunde poslije početka, jer je rukovodstvu i rukometašicama reprezentacije Grčke zasmetalo to što na trenerkama stručnog štaba Makedonije piše "Macedonia".

Grčki selektor je zatražio tajmaut, da bi odmah nakon toga povukao ekipu sa terena.

Pogledajte.

Grčka Makedonija
Izvor: YouTube



Sudije su, prema pravilima, sačekale 15 minuta da se mlade grčke rukometašice vrate na teren, a kako se to nije dogodilo proglasile su službenu pobjedu selekcije Makedonije.

Od raspada Jugoslavije, Grčka se protivi nastojanjima Makedonaca da svoju nezavisnu državu nazovu Makedonija smatrajući da oni imaju istorijsko pravo na to ime, jer se tako zvala i zove regija na sjeveroistoku grčke države, kako moderne, tako i antičke.

Svi napori Makedonije da pod tim imenom napreduje u svjetskim forumima zaustavljani su grčkim vetom, pa je tako i danas zvanično ime naših južnih susjeda Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Kako se situacija nije promijenila ni 26 godina od raspada SFRJ, nove makedonske vlasti razmatraju mogućnost referenduma na kojem bi se narod te zemlje izjasnio da li je za ili protiv inicijative da zvanično ime BJRM bude promijenjeno u Gornja Makedonija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC