• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Getlin novi prvak sveta, Boltu bronza!

Autor mondo.rs

Vremešni Amerikanac posle 12 godina vratio svetsku titulu na 100 metara! Debitant Kristijan Koulmen drugi, a Usein Bolt tek treći na oproštajnom takmičenju.

Usein Bolt (30) nije uspeo da osvoji četvrtu zlatnu medalju na 100 metara na šampionatima sveta!

Njegove poslednje velike individualne titule u karijeri ostaće one koje je na Olimpijskim igrama u Riju osvojio na 100 i 200 metara, pošto će na SP u Londonu učestvovati još samo u štafeti 4x100 i time se oprostiti od atletike.

U finalnoj trci na 100 metara, pobedila su ga dvojica Amerikanaca - veteran Džastin Getlin (35) i mladi Kristijan Koulmen (21), koji je imao najbolji rezultat u polufinalu.

Getlin je trijumfovao u vremenu 9,92 sekunde - trčeći u sedmoj stazi - Koulmen je prešao deonicu za 9,94, a Bolt za 9,95 sekundi.

Getlin je poslednje zlato na SP osvojio u Helsinkiju 2005, na 100 i 200 metara, potom je četiri godine pauzirao zbog dopinga (prvobitno bio suspendovan na osam godina), a na SP 2013. i 2015, kao i na OI u Riju, bio je srebrni na 100 metara - uvek iza Bolta.

"Nisam slušao zvižduke sa tribina. Koncentrisao sam se na stazu i uradio ono što je trebalo. Razmišljao sam šta bih sve mogao da uradim ako pobedim, ali nisam uradio ništa od toga. Ovo je Boltova poslednja trka i neverovatan događaj. Mi smo protivnici na stazi, ali u prostoru za zagrevanje se šalimo i lepo družimo. Čestitao mi je i rekao da nisam zaslužio da mi zvižde. On je inspiracija", prokomentarisao je Džastin Getlin.

Finale SP na 100 metara, London 2017. Džastin Getlin šampion, Usein Bolt treći.
Izvor: YouTube


Jamajčanin je večeras prekinuo niz od devet godina nepobedivosti na SP i OI, u bilo kojoj disciplini - ako ne računamo diskvalifikacije štafete 4x100 na OI u Pekingu 2008. i njegovu diskvalifikaciju zbog nepravilnog starta u Daeguu 2011, u finalu na 200 metara.

Getlin je prvi kome je Bolt pružio ruku posle prolaska kroz cilj još od SP u Osaki 2007, kada ga je u trci na 200 metara nadmašio Tajson Gej.

"Bilo je predivno", rekao je Bolt o reakciji publike nakon trke.

"Znao sam da će ljudi doći i podržati me, samo sam tužan što nisam uspeo da pobedim. Loš start me je 'ubio'. Obično postajem bolji u tom segmentu kako takmičenje odmiče, ali ovog puta se to nije desilo i zato sam izgubio... Getlin je odličan takmičar i dobra osoba. Da biste ga pobedili, morate da budete na svom najvišem nivou".

Već od kvalifikacija u petak uveče videlo se da popularni Jusa, kako je voleo da ga zove pokojni komentator RTS Duško Korać, nije "onaj stari".

Žalio se na loše startne blokove, zaostajao u prvih 30-40 metara i bio primoran da vadi "kestenje iz vatre" u drugom delu trke, kako u kvalifikacijama, tako i u polufinalu, kada je "očinski" pustio Koulmena da ipak zauzme prvo mesto.

Njegovi navijači verovali su da će iskustvom i dugim korakom uspeti da nadomesti manjak kvalitetnih treninga i takmičenja ove godine, međutim, ispalo je po čuvenoj narodnoj poslovici - "Krčag ide na vodu dok se ne razbije".

Usein Bolt će se povući sa osam olimpijskih i 11 svetskih titula, ali i kao vlasnik svetskih rekorda na 100 i 200 metara. Ostaje da se vidi ima li snage da sa zemljacima trijumfuje u trci štafeta i tako ipak ode u legendu na "filmski" način...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC