• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamilton prišao na "minus 7", osam trka pre kraja!

Autor mondo.rs

Britanac "diše za vratom" Nemcu...



Do kraja sezone Formule jedan ostalo je još osam trka, a razlika između vodećeg u generlanom plasmanu, Sebastijana Fetela iz Ferarija i drugoplasiranog Luisa Hamiltona iz Mercedesa je svega sedam bodova!

Britanac je iskoristio osvojenu pol poziciju u Belgiji i trijumfovao na stazi Spa Frankoršam upravo ispred Nemca, čime je smanjio ukupni zaostatak.

Bila je to njegova 58. pobeda u karijeri, u 200. trci u šampionatu Formule 1. Ove nedelje, pobedio je rezultatom sat, 24 minuta, 42,820 sekunde. Fetel je bio dve sekunde i 358 stotinki sporiji.

Treći mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, koji je startovao sa šeste pozicije.

Vozač Ferarija Kimi Raikonen zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Valteri Botas iz Mercedesa, a šesti Niko Hulkenberg iz Renoa. Bodove su još osvojili Roman Grožan iz Hasa, Felipe Masa iz Vilijamsa, Esteban Okon iz Fors Indije i vozač ekipe Toro Roso Karlos Sainc mlađi.

Hamilton sada ima 213 bodova u generalnom plasmanu, Fetel 220.

Naredna trka vozi se 3. septembra na čuvenoj stazi u Monci, za Veliku nagradu Italije. Slede potom Singapur (17. septembar), Malezija (1. oktobar), Japan (8. oktobar), SAD (22. oktobar), Meksiko (29. oktobar), Brazil (12. novembar) i Abu Dabi (26. novembar).

Hamilton je dobro krenuo sa pol-pozicije i sačuvao prvo mesto, ispred Fetela, Botasa, Raikonena i dvojca Red Bula Verstapena i Rikarda. Fetel je odmah napao, ali se vozač Mercedesa dobro snašao, zadržao je liniju kretanja i zadržao vođstvo.

Trku je dobro počeo Alonso, koji je popravio plasman za tri mesta, do sedmog, ali su ga ubrzo obišli pojedini vozači i pao je na 11. mesto. Hamilton je u međuvremenu stekao 1,6 sekundi prednosti nad Fetelom. U devetom krugu zbog problema sa bolidom odustao je Maks Verstapen, što je njegovo šesto odustajanje u 12 trka ove sezone.

U 13. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma i vratio se na stazu iza Fetela, Botasa i Raikonena. Posle njega u boks je otišao i Botas, a Ferariji su ostali na stazi. Hamilton je za to vreme stekao odlučujuću prednost, a u 16. krugu na zamenu guma otišao je Fetel.

Hamilton je bez problema obišao Raikonena, koji je dobio kaznu od 10 sekundi pošto nije dovoljno usporio kada su bile istaknute žute zastave, pa je sa četvrtog pao na sedmo mesto. Britanac je tada imao 1,7 sekundi prednosti nad Fetelom. U tim trenucima dobro je vozio Raikonen, koji se popeo na peto mesto, iza Rikarda, a brz je bio i Botas, koji je prišao Fetelu na pet sekundi.

U 30. krugu "sejfti kar" je izašao na stazu posle sudara vozača Fors Indije Okona i Serhija Peresa. Peresu je otpala zadnja desna guma ali je on nastavio da vozi do boksa. Vozači su prisustvo bezbednosnog vozila iskoristili da odu na zamenu guma, Mercedesovim bolidima stavljene su meke gume, a Ferarijevim ultra meke, koje su brže.

Trka je nastavljena u 33. krugu, Fetel je odmah napao Hamiltona, ali se Britanac odlično odbranio. Rikardo i Raikonen su u isto vreme obišli Botasa i popeli se na treće i četvrto mesto, a vozač Mercedesa pao je na peto. Hamilton je stekao 1,4 sekunde prednosti do 35. kruga.

Do kraja trke četvorostruki svetski prvak Fetel je pokušavao da sustigne Hamiltona, ali je Britanac sigurnom vožnjom sačuvao prednost i ostvario 58. pobedu u karijeri, a petu u sezoni.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC