• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drama pod krovom: Federer i tinejdžer iz Merilenda

Autor mondo.rs

Meč dana u Njujorku, odigrali su vlasnik 19 gren slem titula i 19-godišnji teniser, koji nikada ranije nije stigao do 2. kola nekog od "mejdžor" turnira.

Trebalo je to da bude "čišćenje", ali su na kraju dve-tri lopte otkazale jedno od najvećih gren slem iznenađenja u eri (3) Rodžera Federera.

Slavni Švajcarac osvojio je Vimbldon u julu bez izgubljenog seta, a na startu US Opena već ih je izgubio – dva!

Malo je nedostajalo da budu i sva tri, ali je osvajač 19 gren slem trofeja pronašao neke nestvarne udarce u trenucima kada je 19-godišnji mladić iz SAD, Franses Tijafo, servirao za izjednačenje u petom setu pokušavajući da potvrdi brejk koji je malo pre toga napravio u trenucima kada je Federer servirao za meč.

Nije uspeo - 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4.

Brejkom u desetom gemu petog seta, posle dva sata i 41 minuta napetog tenisa pod svodovima krova na Stadionu "Artur Eš" (napolju je kijamet već bio otkazao sve mečeve), Federer je eliminisao 70. igrača na ATP listi i izbegao eliminaciju već u prvom kolu turnira koji je osvajao pet puta ali nijednom od 2008. godine.

"Nisam imao pripremu kakvu sam se nadao da ću imati. Znao sam od starta da ću doći ovde i osećati se 'zarđalo' ili ne baš sjajno, ali...", rekao je 36-godišnji Federer, koji je od finala Vimbldona 16. jula do prethodne noći nastupao samo na Mastersu u Montrealu gde je igrao finale i izgubio od (4) Aleksandera Zvereva.



Tijafo je odmah "brejknuo" Federera i potom u setu punom grešaka, uglavnom neiznuđenih, manje-više bez problema sačuvao prednost do vođstva od 1:0. Federer je tada ušao u zonu i serijom od osam gemova u devet odigranih u drugom i trećem setu preokrenuo brzo tok meča u svoju korist, ali mu je četvrtom setu već bilo ponestalo snage i delovalo je kao da ga je iskusni as svesno "pustio niz vodu" čekajući peti, odlučujući.

Servirajući za meč pri rezultatu 5:3 u poslednjem setu, Federer je uprkos meč lopti na 40:30 doživeo novi brejk kojim je tinejdžer pridobio publiku i sa mnogo naboja ušao u gem u kojem je servisima trebalo da izjednači na 5:5 i dramu dovede do vrhunca, ali se ispostavilo da je i dalje premlad da bi se izborio s pritiskom koji to nosi.

"Dobio je za dlaku", rekao je Tijafo, koji je previše burno proslavio gem u kojem je "preživeo" prvu Federerovu meč loptu.

Ubrzo je stigla druga, koju je Švajcarac sam protražio, ali je treća ovog puta bila njegova sreća.

Rodžerova supruga Mirka prekrila je rukama oči kod tog poena i čula publiku kako malo uzdasima, malo pokličima reaguje na nekontrolisani forhend koji je Tijafo zakucao u mrežu za konačnih 3:2 u korist najtrofejnijeg tenisera svih vremena, koji će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz meča Blaž Kavčić - Mihail Južnji.



Eliminisani nosioci:

(13) Džek Sok

(21) David Ferer

(25) Karen Hačanov

(32) Robin Hase

"Nekada imate mnogo života u ovakvim mečevima u pet setova", priznao je Federer posle da je i sreća bila faktor u meču koji je završen rano jutros po našem vremenu.

Federeru je ovo bila jedna od težih pobeda na "Flašing Medouzu", 79. u karijeri, kojom se izjednačio na večnoj listi sa Andreom Agasijem. Prvi je i dalje Džimi Konors sa 98.

Federer, koji se verovatno ne seća kada poslednji put nije igrao na najvećem teniskom stadionu na svetu, "Artur Ešu", prvi put je izašao pod svodove pokrentnog krova, koji ga je čekao "razvučen" zbog jake kiše koja je napravila haos u rasporedu drugog dana takmičenja.

Prošle godine, Švajcarac nije igrao u Njujorku usled šestomesečne pauze koju je napravio kako bi mu se operisano koleno potpuno oporavilo, kao i povreda pete koju je "vukao" u istom periodu.

"Učinilo mi se da je ljudima bilo drago da me ponovo vide", rekao je Federer pred publikom koja je, čak i u poređenju sa onom u Bazelu, gradu u kojem je rođen, tradicionalno najglasnije na njegovoj strani.

Federer je na poslednji gren slem došao sa skoreom 36-3 u 2017. godini u kojoj je već osvojio Australijan Open i Vimbldon, uz podsećanje da je Rolan Garos preskočio kako bi bio spreman i odmoran za napad na osmu vimbldonsku krunu, a 19. gren slem u karijeri.

"Nadam se i verujem da će od ovog trenutka stvari krenuti bolje po mene ovde", zaključio je prvi favorit za osvajanje turnira čiji je nagradni fond ove godine rekordnih 50.400.000 dolara.

Tijafo će ostati upamćen kao junak dana, koji nikada u karijeri ranije nije igrao drugo kolo nekog gren slem takmičenja, a kojeg je ovog puta delilo nekoliko poena od toga.

"Nadam se, iskreno, da ću češće dobijati ovakve mečeve nego gubiti", rekao je momak rođen 20. januara 1998. godine u Koledž Parku, u Merilendu.

Te 1998. godine Federer je već odigrao prvi ATP turnir kao zvanično prvi junior sveta, a naredne godine bio je u Top 100.

Rezultati:

(13) Džek Sok - Džordan Tompson 2:6, 6:7 (12:14), 6:1, 7:5, 4:6
(17) Sem Kveri - Žil Simon 6:4, 6:3, 6:4
(10) Džon Izner - Pjer-Juz Erber 6:1, 6:3, 4:6, 6:3
(5) Marin Čilić - Tenis Sandgren 6:4, 6:3, 3:6, 6:3
Džared Donaldson - Nikoloz Basilašvili 6:0, 4:6, 6:3, 7:6 (8:6)
Borna Ćorić - Jirži Veseli 7:6 (7:5), 7:6 (7:2), 6:2
(4) Aleksander Zverev - (Q) Darian King 7:6 (11:9), 7:5, 6:4
(1) Rafael Nadal - Dušan Lajović 7:6 (8:6), 6:2, 6:2
(3) Rodžer Federer - Franses Tijafo 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4

Prekinuto zbog kiše:

(6) Dominik Tim - (WC) Aleks De Minaur 6:4, 6:1, 1:0
Ivo Karlović - (WC) Bjern Frantanđelo 6:7 (2:7), 3:2
(Q) Adrijan Menendez-Maserijas - (WC) Patrik Kipson 6:4, 4:3
Donald Jang - (Q) Marsel Merterer 6:3, 1:6, 2:0
(26) Rišar Gaske - (LL) Leonardo Majer 6:3, 2:6
Juiči Sugita - (WC) Žofri Blankano 6:2, 6:2

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC