• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOI: Japanac prihvatio suspenziju i napustio tim!

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Jasuo Saito, potpredsjednik OK Japana, izjavio je da će učiniti sve kako bi 21-godišnjem brzoklizaču pomogli da spere ljagu s imena.

Japanski olimpijac u brzom klizanju na kratke staze Kei Saito prvi je sportista koji je bio pozitivan na doping testu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, zbog čega je privremeno suspendovan.

Saito tvrdi da nikada nije koristio bilo kakve anabolike, te da je pristao dobrovoljno prihvatiti suspenziju, kako ne bi uznemiravao ostale japanske olimpijce.

Saito, koji je bio rezerva u japanskoj štafeti na 5.000 metara, bio je pozitivan na acetalozamid, koji se koristiti za liječenje glaukoma, epileptičkih napada i bolesti visine. Takođe se može koristiti za prikrivanje upotrebe drugih nedozvoljenih supstanci.

 Arbitražni sud za sport (CAS) u utorak je otvorio slučaj, te naglasio da je Saito "dobrovoljno prihvatio da bude privremeno suspendovan i da napusti Olimpijsko selo".

Saito nije nastupio u Pjongčangu prije nego što je objavljen rezultat uzorka uzetog prije takmičenja. Iz CAS-a su naveli da će Komisija za doping Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) donijeti pravosnažnu odluku po završetku igara.

Iz Olimpijskog komiteta Japana naveli su da je Saito bio testiran poslije treninga 4. februara, neposredno prije nego što će otići na spavanje u Olimpijsko selo.

"Nikada nisam razmišljao o dopingu, nikada nisam koristio anaboličke steroide, tako da nisam nikada imao šta da skrivam. Dobrovoljno sam prihvatio privremenu suspenziju kako ne bih uznemiravao moje kolege koji se takmiče na Olimpijskim igrama i dobrovoljno ću napustiti tim i Olimpijsko selo", rekao je Kei Saito.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC