• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska je šampion Evrope!

Autor mondo.ba

Svjetske prvakinje se revanširale Ruskinjama za poraz u finalu Olimpijskih igara u Riju 2016. godine i po prvi put osvojile titulu evropskog šampiona - 24:21 (13:12).

U finalu Evropskog prvenstva za rukometašice sastale su se aktuelne svjetske šampionke Francuskinje i olimpijski pobjednik Rusija, ekipe koje su i otvorile Evropsko prvenstvo u zemlji "galskih pijetlova".

Za razliku od te prve utakmice koja je pripala Ruskinjama (26:23), kao i reprize finala sa Olimpijskih igara u Riju 2016, po prvi put su zlatnu medalju osvojile Francuskinje rezultatom 24:21 (13:12)

Najefikasnije i najzaslužnije za prvo evropsko zlato za Francusku bile su Aleksandra Lakaber sa šest golova, Estel Nze Minko se u pobjedu ugradila sa dva manje, dok je prvo ime cjelokupnog finala bila Ruskinja Ana Vjakireva sa sedam postignutih pogodaka.

Francuskinje do večeras nikada nisu igrale u finalu Evropskog šampionata, a najveći uspjeh na kontinetalnom takmičenju su im bile tri bronze 2002, 2006. i 2016. godine.

Ruskinjama je ovo bilo drugo finale Evropskog prvenstva, nakon što su 2006. poražene od Norveške (27:24), a sad i od selekcije "trikolora", pa su ostale na dvije bronze i dva srebra.

Francuskinje su nešto bolje ušle u finalnu utakmicu i povele sa 3:1, čak su imale priliku i da odu na "plus tri" u nekoliko navrata, međutim, "zbrornaja" je uspjela da se vrati i izjednači rezultat poslije 10 minuta igre - 4:4.

Bronzanu medalju osvojile su Holanđanke, koje su ranije u nedjelju bile bolje od selekcije Rumunije - 24:20 (15:8). Najefikasnija u pobjedničkom timu sa sedam golova bila je Estavana Polman, pet je dala Nike Grot, dok je šest u timu Rumunije postigla Valentina Ardean-Elisei. Peto mjesto pripalo je Norveškoj poslije trijumfama nad "komšinicama" iz Švedske (38:29), dok je Srbija na kraju zauzela 11. poziciju.

 U "Akor Hotels Areni" u Parizu ekipe su se smjenjivale u vođstvu i uglavnom se igralo gol za gol najveći dio prvog poluvremena, pa ni domaće rukometašice niti Ruskinje nisu uspjele da steknu osjetniju prednost do odlaska na odmor (13:12).

Već u prvih pet minuta nastavka, Francuskinje su zaigrale angažovanije u odbrani brzo stekle tri pogotka prednosti (16:13), ali Ruskinje nisu dopustile da domaće rukometašice naprave neku preveliku prednost.

Do sredine drugog dijela su se vratile na gol zaostatka (17:16), a uzvratile opet Francuskinje i čak imale šansu da se odlijepe po prvi put na utakmici na "plus četiri", ali je ruski golman uspjela da održi "zbornaju" u igri.

U posljednjih 10 minuta susreta ušlo se sa prednošću domaćina od tri razlike, koje su strpljivom igrom uspjele da sačuvaju i osvoje kontinentalnu titulu, prvi put u nacionalnoj istoriji.

Olimpijske šampionke su u polufinalu pobijedile selekciju Rumunije rezultatom 28:22 (16:15), dok su svjetske prvakinje savladale Holandiju rezultatom 27:21 (12:11).

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drena

Dobro okej SREĆNO Svima devojka koje su pobedile

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC