• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnogorac: Problem je rad, ne manjak talenta

Autori mondo.ba Autori Fena

Branislav Crnogorac ove godine je ponovo izabran za najboljeg trenera u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Crnogorcu je to jedna u nizu nagrada za najbolji jednogodišnji rad, međutim, ove godine ta nagrada za njega ima poseban značaj jer je iza Larise Cerić, najbolje džudistkinje i sportistkinje BiH, najuspješnija sezona u karijeri.

Ostali džudisti nisu imali tako dobru godinu. Aleksandra Samardžić je operisala meniskus, Harun Sadiković je imao zdravstvenih problema pa su njihovi rezultati izostali, ali Crnogorac očekuje njihove uspjehe u narednoj godini, kao i bolje rezultate Tonija Miletića i Anđele Samardžić.

"Priznanje za najboljeg trenera BiH ove godine mi je posebno drago jer je ovo jedna od naših najplodnijih godina. Larisa Cerić je u ovoj godini napravila iskorak. Osvojila je grand slem, bila je prva na ranking listi, a osvojila je evropsko srebro i svjetsku bronzu", rekao je Crnogorac.

Džudom se bavi 40 godina, bio je selektor u Jugoslaviji, a zatim u BiH, zbog čega je veoma vješt u prepoznavanju mladih i talentovanih džudista, koje potom uzme pod svoje okrilje i kroz naporan rad od njih stvori vrhunske džudiste. Slaže se s mišljenjem Larise Cerić da je za vrhunski sport potrebno 90 odsto rada, a po pet odsto talenta i sreće.

"Mogu prepoznati talent, ali ako ti sportisti neće da rade onda to postaje problem. Od dana kada smo prepoznali Larisin talent prošlo je 11 mukotrpnih godina rada, a tek posljednjih nekoliko godina slavimo rezultate. S Amelom Mekićem sam također morao raditi desetak godina, da bi on u konačnici 2011. godine postao prvak Evrope. Generacije iza nas su dale puno, a puno se očekuje i od budućih generacija. Ovo što imamo danas je veličanstveno i ponosni smo na rezultate koje pravimo, posebno u posljednjoj deceniji", zaključio je trener godine.

Napominje da će Olimpijski komitet BiH pružiti pomoć Larisi Cerić u narednoj sezoni, jer su čelnici te institucije svjesni da vrhunski sportisti kao što je ona imaju šansu da osvoje prvu olimpijsku medalju za BiH, a priliku za to imaće na olimpijadi 2020. godine u Tokiju.

"Mi svi sanjamo tu prvu medalju za BiH, a Larisa Cerić, uz možda nekoliko drugih bh. sportista, najozbiljniji je kandidat da u tome uspije. Mi smo jedina zemlja regiona koja nema olimpijsko odličje i naravno svi smo posvećeni da se to promijeni. Olimpijski komitet se zbog toga odlučio uključiti u pripreme i kontrolne nastupe Larise Cerić. Olimpijska medalje je jedina koja nedostaje Larisi i meni i to je dodatni motiv da damo sve od sebe", podvukao je.

Tvrdi da olimpijski turnir u džudu nije jači od Svjetskog prvenstva, a Cerić je u dva navrata dokazala da na takvom takmičenju može ići do samog kraja, te da je temeljem njenih rezultata u proteklih nekoliko godina realno očekivati da trofejna bh. sportiskinja kolekciji medalja pridoda i olimpijsku.

Ističe da džudo u BiH ne treba da brine za budućnost, jer žele zadržati epitet najtrofejnijeg bh. olimpijskog sporta, ali napominje da rezultati i napori bh. džudista u našoj zemlji nisu dovoljno cijenjeni.

"Najviše radimo i potpuno smo posvećeni džudou tako da vjerujem da će epitet najboljeg olimpijskog sporta BiH ostati u našem vlasništvu i u narednim godinama. Ipak, neke druge zemlje bi sigurno na mnogo bolji način znale cijeniti naše rezultate. Govorim ovo iako znam da se nekima neće svidjeti, ali u BiH se na podršci možemo zahvaliti samo Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, dok ostali povremeno učestvuju", zaključio je Crnogorac.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC