• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanja Grbić u Brčkom: Da djeca budu bez predrasuda

Autori mondo.ba Autori Fena

"Osim sportskog dijela cilj nam je da djeci pomognemo da nemaju mržnju, predrasude niti da gledaju razlike, već da na zajednički način upoznajući jedne druge i grade mnogo bolju budućnost", kaže proslavljeni srpski odbojkaš.

 Vanja Grbić: Projekat u Brčko distriktu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u srijedu je u Gradskoj vijećnici u Brčkom razgovarao s odbojkašem i članom "Kuće slavnih" Vladimirom Vanjom Grbićem o regionalnom projektu koji bi od septembra trebao biti realizovan u Brčkom, a koji je jedan od 11 projekata u 10 država kojima će se baviti fondacija proslavljenog odbojkaša.

Gradonačelnik Milić istaknuo je kako je ovaj susret prilika da se Brčko ponovno promoviše kao grad odbojke i dodao da se kroz razgovor s Vanjom Grbićem upoznao s planovima u vezi sa spomenutim projektom koji promoviše sport, ali i zajedničke vrijednosti.

"Vanja je čovjek koji želi prenijeti neke jako važne poruke našoj djeci i kroz sport promovisati zajedničke vrijednosti. Pričali smo o mogućnostima saradnje u narednom razdoblju jer je Grbić na putu da implementira jedan važan regionalni projekt u koji bi bio uključen i Distrikt, a riječ je o sportskoj edukaciji najmlađih kategorija od 9 do 18 godina. Održavala bi se škola sporta i škola učenja djece osnovnim vrijednostima. Projekt od lokalnih zajednica iziskuje jedino sportsku infrastrukturu, tj. dvorane u kojima bi se održavali treninzi i slično", izjavio je Milić.

Na području BiH projekt će se provoditi, osim u Brčkom, i u Odžaku, Obudovcu, Pelagićevu i Srebreniku, a učešće će za djecu biti potpuno besplatno.

Vanja Grbić istakao je kako se nakon odbojkaške karijere aktivno bavio radom s djecom te da je nakon završenog fakulteta sporta i fizičkog odgoja upisao doktorske studije i na taj način upotpunio znanje što se tiče metodike rada s djecom.

"Okružio sam se najboljima u regiji i onim ljudima koji mogu odgovoriti vrlo kompleksnim zahtjevima rada s djecom, prije svega u oblasti ortopedije, motorike, kreativnosti i inventivnosti te psihosocijalnom faktoru koji nam nedostaje jer su roditelji okrenuti mnogo više problemima koje imaju. S obzirom na to da sam odrastao u sasvim drugačijim uslovima, probudila mi se želja da kroz sport, koji smatram najvećim ambasadorom i najboljom odskočnom daskom za razmjenu na svim mogućim nivoima, promovišem zdravlje, prevenciju, ali prije svega socijalnu saradnju", pojasnio je Grbić.

Dodao je da će djeca koja budu učesnici projekta biti u potpunosti opremljena, od patika, majica, trenirki, dresova, kapa, kačketa, flašica i autobusa, a njihovo je da rade i uživaju u programu.

"Mi ćemo ih pratiti i na svaka tri mjeseca radićemo motoriku tako da ćemo kroz akcijsko istraživanje moći pratiti zdravo odrastanje naše djece. Osim sportskog dijela cilj nam je da djeci pomognemo da nemaju mržnju, predrasude niti da gledaju razlike, već da na zajednički i najbolji mogući način upoznajući jedne druge i grade jednu mnogo bolju i svjetliju budućnost", ustvrdio je Grbić.

Pored stotinu djece u program će biti uključeno i dvadesetoro djece s intelektualnim smetnjama s obzirom na to da je Vanja Grbić globalni ambasador specijalne olimpijade.

Sastanku u Gradskoj vijećnici prisustvovala je i Dijana Vasić, bivša odbojkašica i predsjednica odbojkaške akademije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC