• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacrt Zakona o sportu u Skupštini RS do kraja 2019

Autor mondo.ba

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović najavila je da će u posljednjem kvartalu ove godine pred poslanicima u Skupštini u formi nacrta biti predstavljen dugo očekivani Zakon o sportu.

 Nacrt Zakona o sportu RS do kraja 2019. Izvor: MONDO/Goran Arbutina

U intervjuu za banjalučki "Glas Srpske", ministarka je potvrdila da se rad na novom Zakonu o sportu dodatno intenzivirao i da će uskoro biti gotova radna verzija nacrta koji će u narednom periodu biti predmet stručnih rasprava.

"U formi nacrta, Zakon će se pred narodnim poslanicima naći u posljednjem kvartalu tekuće godine u skladu sa programom rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske. Nakon skupštinske rasprave o nacrtu Zakona, moguće je da će biti upućen u javnu raspravu, tako da od toga zavisi i kada će biti usvojen", izjavila je Sonja Davidović za pomenuti list.

Otkrila je i nekoliko stavki koje će imati novi Zakon o sportu, a to su između ostalog i da prodaja, premještanje ili gašanje sportskog kolektiva neće biti moguće nakon eventualne privatizacije.

"Sve radne verzije i relevantna razmišljanja o temi privatizacije idu u pravcu potpunog onemogućavanja novog titulara ka eventualnoj promjeni namjene sportske organizacije kao pravnog lica ili promjeni namjene sportskog objekta ili terena kojim gazduje. Cilj nam je da zaštititimo sportske klubove i njihovu imovinu, ali istovremeno i da omogućimo osobama koje imaju kapital da ga ulože u klubove i doprinesu razvoju sporta", rekla je ministarka.

Na pitanje da li će Zakonom o sportu RS biti regulisana vlasnička struktura klubova, omogućena privatizacija klubova ili neki drugi vid pretvaranja vlasničke strukture, Davidovićeva je odgovorila potvrdno.

"Zakonom će biti definisana mogućnost osnivanja kluba kao udruženja građana i privrednog društva. Širok spektar vlasničke strukture sportskih organizacija u narednom periodu daje mogućnost da se udruživanjem građana zadovolji javni interes u sportu, ali i eventualno privatni i poslovni u nekoj od organizacionih formi privrednih društava, koje potencijalni ulagači prepoznaju za sebe kao najisplativije. Rezultat ostvaren u ovakvim organizacionim oblicima sportskih organizacija pored, prvenstveno privatnog i poslovnog uspjeha, doprinosiće razvoju sporta Republike Srpske i zadovoljavanju javnog interesa. Svjesni smo interesovanja sportske javnosti za ovaj dio zakona i zato mu pristupamo vrlo odgovorno i oprezno, kako bismo na pravi način definisali te članove zakona. Zato smo angažovali i stručnjake iz oblasti privrednog prava, kako ništa ne bismo prepustili slučaju".

Prema njenim riječima, iako postojeći pravni sistem omogućava da budu procesuirane osobe koje zloupotrebljavaju službeni položaj, biće uvedene i dodatne procedure za sankcionisanje nesavjesnih sportskih radnika.

"Pravni sistem Republike Srpske i danas omogućava procesuiranje osoba koje zloupotrebljavaju službeni položaj, odnosno svjesno nanose štetu pravnom licu ili klubu kojim rukovode. Činjenica je da će novi Zakon o sportu uvesti nove procedure i disciplinovati u radu, kroz propisanu formu, sve sportske radnike počevši od republičkih granskih sportskih saveza pa do sportskih klubova i njihovih članova. Jasne i precizne procedure omogućiće prepoznavanje i evidentiranje nezakonitog postupanja u radu, a dodatno pozitivnu formu daće i formiranje, po prvi put, posebne samostalne sportske inspekcije u okviru Republičke uprave za inspekcijske poslove. Ova odluka Vlade Republike Srpske već je našla svoje mjesto u Nacrtu zakona o inspekcijama, čime se Vlada jasno opredijelila za odgovorniji pristup sportu svih aktera sportskog sistema".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC