• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put za grend slem pehar: Barti ili Vondroušova?

Australijanka i Čehinja boriće se za najveći rezultat u karijeri - titulu Rolan Garosa, nakon preokreta u polufinalnim mečevima. Barti je samo jednom igrala četvrtifnale velikih turnira, Vondroušovoj četvrto kolo maksimum

"U konkurenciji teniserki ove sezone imate različite pobednice na turnirima svake nedelje... Ali, to sa druge strane obećava dobar Rolan Garos, jer zapravo nemamo ideju ko bi mogao da osvoji pehar", poručio je Mats Vilander neposredno pred početak grend slema u Parizu i, kao i većina poznavalaca tenisa, mogao je samo da nagađa ko će igrati u finalu.

I kod dama je zaista bilo tako - uzbudljivo, nepredvidivo, a posle velike borbe poznate su i finalistkinje - za trofej u Parizu boriće se Čehinja Marketa Vondroušova i Ešli Barti iz Australije.

Njih dve su ulaskom u finale napravile najbolji rezultat u karijeri, jer prethodno ne samo da nikada nisu stigle do završnice nekog grend slema, nego ni do polufinala.

Barti, koja je osma na svetu, igrala je četvrtfinale na Australijan Openu ove godine, a mlada Vondroušova prethodno je najbolji rezultat na grend slemovima ostvarila u Njujorku prošle godine, kada je stigla do četvrtog kola.

Barti je izborila finale savladavši posle preokreta mladu Amerikanku Amandu Anisimovu - 6:7 (4:7), 6:3, 6:3, dok je Vondroušova bila bolja od Britanke Džoane Konte u dva seta (7:5, 7:6).

Barti
Izvor: Barti

Australijanka je odigrala meč sa dosta uspona i padova. U prvom setu izgubila je nemoguće - imala je 5:0, i vođstvo 40:15 u šestom gemu, a onda je sve "prosula".

Propustila je dve set lopte na servis Anisimove koja se u tim momentima konačno probudila i napravila veliki preokret osvojivši šest narednih gemova, izborila taj-brejk i slavila 7:4.

Mlada Anasimova osokoljena posle fantastičnog niza, nastavila je u istom ritmu, povela 3:0, a onda je Barti ponovila sve ono što i ona u prvom setu - dobila je šest gemova u nizu i izjednačila na 1:1.

U odlučujućem trećem setu svaka je brzo napravila po brejk, a onda je Barti "prelomila" u šestom gemu (4:2). Tu prednost je sačuvala, propustila tri meč lopte na naredni servis protivnice, ali je odmah nakon toga popravila stvar i ostvarila najveći uspeh u karijeri.

Ona je prva Australijanka koja se dokopala finala na Rolan Garosu posle Sem Stosur, koja je to učinila 2010. godine.

Tamo će odmeriti snage sa 19-godišnjom Vondroušovom.

Pobedom u polufinalu postala je prva tinejdžerka posle Ane Ivanović 2007. koja se dokopala finala u Parizu.

Učinila je to u zanimljivom meču, koji je takođe obilovao preokretima.

Marketa
Izvor: Youtube/Roland Garros

Džoana Konta ima za čim da žali jer je propustila tri prilike da dobije prvi set (imala 5:3) i to ju je skupo koštalo, jer je Čehinja nakon toga preokrenula stvari u svoju korist i nakon četiri gema u nizu slavila 7:5.

Konta se trgla nakon toga, povela u drugom setu (2:0), ali je tinejdžerka bila silno motivisana i koncentrisana, pa je najpre anulirala prednost, a onda i povela (6:5), ali je odluka pala tek u taj-brejku.

Čehinja je napravila dva vezana mini brejka (5:2), a onda završila kompletan posao na svoj servis posle ukupno 108 minuta igre.

Biće to njihov treći duel u karijeri i prva prilika za Vondroušovu, koja je 38. na svetu, da zabeleži prvu pobedu. Barti je slavila pre dve godine u Birmingemu na travi, kao i prošle godine u Sinsinatiju.

Finalni meč u ženskoj konkurenciji igra se u subotu od 15 časova.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC