• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac u Atini za početak nove evropske priče

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Rukometaši Borca putuju u Atinu na meč prvog kola EHF kupa protiv Olimpijakosa. Sa ekspedicijom Borca je i naš reporter, sve najvažnije informacije, fotografije i video snimke pratite na MONDU.

 EHF kup prvo kolo Olimpijakos - Borac - Banjalučani krenuli u Atinu Izvor: MONDO-Goran Arbutina

Poslije ljetne pauze vrijeme je da rukometaši Borca m:tel i zvanično upale mašine.
Prvi ispit u novoj sezoni biće evropsko iskušenje u okviru EHF kupa, a u prvom kolu banjalučki crveno-plavi igraju protiv šampiona Grčke.


Ekspedicija Borca u petak rano ujutro krenula je preko Beograda ka Atini, gdje će igrati prvi meč, a revanš prvog kola biće odigran za sedam dana u Banjaluci.


Uprkos nekim nerukometnim stvarima koje su uznemirile upravu i stručni štab u petak, rukometaši Borca u dobrom raspoloženju krenuli su jutros sa banjalučkog aerodroma, a manje od sat vremena trebaće im do aerodroma Nikola Tesla u prijestonici Srbije.


Oko 13.20 crveno-plavi nastaviće ka Atini, a svi u taboru Banjalučana, kao i navijači, nadaju se da će nastaviti i lijepu evropsku priču iz prošle sezone kada je Borac stigao do četvrtfinala EHF Čelendž kupa, gdje ih je zaustavio prošlogodišnji osvajač, ekipa ČSM Bukurešt.


Protivnik Borca ovog puta u EHF kupu, takmičenju koje je Borac osvojio 1991. minuta, biće Olimpijakos, klub sa daleko "siromašnijom" tradicijom, ali sa trenutno znatno većim budžetom, pa je klub iz Pireja favorit u duelu sa nekadašnjim prvakom Evrope.


Rukometni klub Olimpijakos osnovan je 1931. godine, ali teško da se može govoriti o bilo kakvoj tradiciji i nasljeđu jer u pravom smislu postoji tek DVE posljednje godine.


Klub se, naime, ugasio nakon Drugog svjetskog rata, kao i većina ostalih klubova, tako da se rukomet nije decenijama igrao u Grčkoj, sve do 1979. kada je pokrenuto prvenstvo Grčke.


Nekoliko pokušaja da se oživi rukometni klub Olimpijakos tokom 70-ih, potom i 90-ih godina je propalo tako da je sve ostalo na amaterskom nivou.


Tek 11. juna 2017. registrovan je ponovo RK Olimpijakos i odmah se fuzionisao sa ekipom Dikefalos Asteras Neas Ionias, tadašnjim šampionom i od tada nastupa kao Olimpijakos.


U svoje prve dvije sezone Olimpijakos je prošle i prethodne godine osvojio duplu krunu i postao prvi klub kojem je to pošlo za rukom u Grčkoj.


Za uspjehe rukometaša umnogome je zaslužan fudbalski klub Olimpijakos, odnosno njegov vlasnik Evangelis Marinakis koji pomaže i finansira većinu klubova u sportskom društvu pa i rukometno sekciju.

Gazda Olimpijakosa vlasnik Notingem Foresta

Vlasnik Olimpijakosa Evangelis Marinakis je i većinski vlasnik nekadašnjeg fudbalskog šampiona Evrope, Notingem Foresta.

Zahvaljujući tome rukometni klub Olimpijakos u mogućnosti je da okupi većinu grčkih reprezentativaca, te veliki broj stranaca.


Činjenica da je od 11 kategorija Olimpijakos osvojio osam nagrada u izboru najboljih rukometaša Grčke, koje će biti dodijeljene naredne sedmice, dovoljno govori o jačini ekipe koju vodi Jorgos Zaravinas, zvanično najbolji trener grčkog prvenstva.


Glavni igrači Olimpijakosa u prošloj sezoni bili su srednji bek iz Brazila, Patrik Lemos, lijevi bek Felipe Reina, ali tu je i odlično desno krilo Dimitris Ciras, iskusni lijevi bek Grigoris Sanikis i još iskusniji golman Kostas Cilibaris.

Izvor: MONDO-Vedran Ševčuk


iako je klub tokom ljeta napustilo nekoliko igrača, poput Felipea Reine, koji je otišao u Mađarsku ili golmana Igora Arsića koji je prešao u rivalski AEK, Olimpijakos je zadržao glavne igrače, a Španca Reinu zamijenio je čak dvojicom odličnih desnih bekova.


Umjesto njega stigli su Turčin Durmuš ali Tinkir kao i bjeloruski reprezentativac Artur Karvatski, a treba spomenuti i dolazak MVP-a grčkog prvenstva, srednjeg beka Haralamposa Maljosa.


Ovog ljeta Olimpijakos je doveo i lijevog beka Gorana Bogunovića i još jednog hrvatskog internacionalca, golmana Matiju Špikića, a tu je i desno krilo Garifalos Bajo, tako da se može reći da Olimpijakos ima još bolju ekipu nego prošle sezone.


Uprkos tome, Borac ne ide u Atinu sa bijelom zastavom.


Ekipa Mirka Mikića odlučna je u namjeri da se predstavi u najboljem svjetlu i započne još jednu lijepu evropsku priču, ovog puta stepenicu više - u EHF kupu.


Duel Olimpijakosa i Borca igra se u subotu od 19 časova po lokalnom, odnosno 18 časova po našem vremenu u dvorani "Melina Merkuri" u Pireju.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOS

RUTINSKA POBJEDA OLIMPIJAKOSA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC