• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijakos iz prve ruke - Jači nego prošle godine

Autor mondo.ba

Najbolji desni bek grčkog prvenstva Felipe Reina za MONDO je govorio o Olimpijakosu, ekipi za koju je igrao prošle sezone.

 MONDO U Atini - EHF kup Olimpijakos - Borac - Luis Felipe Himenez Reina Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Rukometaši banjalučkog Borca juče su osjetili teren dvorane u Pireju gdje ih večeras očekuje duel sa Olimpijakosom u okviru prvog kola EHF kupa.

Banjalučani su u petak uveče nakratko sreli današnjeg protivnika, koji je završavao svoj trening, ali ne i da ih bolje upoznaju pred premijerni meč sezone.

Igrači Olimpijakos nisu davali izjave za medije, a objašnjenje je bilo da sve mora da ide preko zvaničnika kluba, međutim, uspjeli smo da dobijemo malo detaljnije informacije o njihovim ambicijama, sastavu, načinu igre.

Felipe Reina, zvanično najbolji desni bek grčkog prvenstva prošle sezone, koji od ovog ljeta nastupa za mađarski Balaton, u razgovoru za MONDO govorio je o svom sada već bivšem bivšem klubu. 

Olimpijakos je dve godine zaredom osvajač duple krune u Grčkoj, a Reina ističe da to nije nikakva slučajnost.

"Glavna borba prethodne dvije godine vodila se između Olimpijakosa i AEK-a. Oba tima trudila su se da dovedu što bolje igrače i poboljšaju ekipe. Mislim da trijumf Olimpijakosa nema veze sa srećom, već je u pitanju razlika u kvalitetu", rekao je na početku razgovora za MONDO.

Španski rukometaš bez lažne skromnosti potvrdio je da su on i Brazilas Patrik Lemos bili dva najvažnija igrača, ali je dodao da Olimpijakos u svojim redovima ima sjajne grčke reprezentativce.


"Prošle sezone Patrik i ja smo bili važni igrači, ali tu su i neki grčki igrači, desno krilo Ciras je jako dobar igrač, po mom mišljenju najbolje desno krilo u Grčkoj. Tu su i golman Cilimbaris i lijevi bek Sanikis. Sanikis je igrao deset godina u Bundesligi. Kada je meč važan oni su uvijek na nivou. Ako su u dobroj kondiciji pružaju odlične partije. Tu je još jedan jako dobar igrač, lijevo krilo Cilis, brz je i dobar igrač, a pivot Arapakopulos mi se sviđa, mnogo radi na liniji, dobar je u kontranapadu, čvrst u odbrani. Ostatak ekipe su mladi igrači koji imaju budućnost i imaju svoj doprinos igri tima, a sada su tu i novi igrači", rekao je Reina.

On, međutim, ističe još jednu važnu osobu, koja je po njegovom mišljenju presudna.

"Moje mišljenje je da prošle sezone najvažniji dio ekipe bio trener Jorgos Zaravinas. Jako me pozitivno iznenadio, jer ga nisam poznavao. On zna šta želi u napadu, ima dobar sistem igre, voli trčanje i kontre. Ne voli ispucavanje, želi da njegovi igrači igraju zajedno, da prave akcije i mislim da je uprao on bio najveća razlika između Olimpijakosa i AEK-a".

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Kada je u pitanju ekipa, Zaravinas ističe da je Olimpijakos i jak i brz.

"Igrači vole da trče, prošle godine bili smo u odličnoj kondiciji, odlično smo se spremili, pretpostavljam da je i ove godine tako. Možda nismo bili fizički nadmoćni protiv nekih ekipa, ali su svi igrači brzi. Osim toga, uvijek su motivisani, takvi su Grci, temperamentni, uvijek se bore. Ono što igra Olimpijakos je bliže modernom rukometu, dosta se trči, ide se na brze kontre, traži se akcija u svakom trenutku".


Olimpijakos uglavnom igra odbranu 6-0, ali trener Zaravinas kada je potrebno mijenja to i na 5-1.

"Nije se forsiralo da igrmao isključivo 6-0, ispravljali smo odbranu, prilagođavali i zatvarali najslabije tačke. Ove godine potpisali su koliko sam čuo jednog igrača koji je specijalac za odbranu", rekao je Reina. 

Njegov odlazak ne bi trebao da naruši ekipu, jer su dovedena dva kvalitetna desna beka, Turčin Durmuš Ali Tinkir kao i bjeloruski reprezentativac Artur Karvatski.

"Potpisali su novog srednjeg beka Haralampos Maljos, on dugo igra u reprezentaciji. Tako da ukoliko ne igra Patrik, to nije nikakav problem za ekipu, Maljos je tu. Patrik može da igra i lijevog beka, možda bude i takvih kombinacija", smatra Reina.

Osim Tinkira i Karvatskog bilo je još dosta promjena. Srpski golman Igor Arsić prešao je u AEK, a razlog je što Olimpijakos, koa i ostali grčki klubovi ima pravo na samo dva stranca, a ta mjesta su popunili Lemos i Tinkir.

Bjelorus Karvatski ima letonski pasoš tako da je zvanično igrač iz EU, a to je i jedan od razloga zašto su ovog ljeta dovedeni hrvatski internacionalci, lijevi bek Goran Bogunović i golman Matija Špikić.

"Ima dosta novih igrača, ekipa se formira, možda je potrebno vrijeme dok se naviknu. Potrebno je vrijeme, jedino to bih istakao kao potencijalnu slabost ove ekipe", rekao je Reina.

Ipak, kada se pogleda roster Olimpijakosa, jasno je da je šampion Grčke zadržao većinu ekipe i još ju nadogradio, dok na primjer njegov glavni rival AEK u sezonu ulazi sa desetak novih igrača i praktično novom ekipom.

Jedna od velikih prednosti Olimpijakosa je iskustvo, a prema ocjeni grčkih novinara koji prate rukomet, jedna od stvari koje im u ovom trenutku ne idu u korist je to što im je ovo, kao i Borcu, prvi meč u ovoj sezoni.

"Da se ovaj dvomeč igra u novembru šanse Olimpijakosa da prođe Borac bile bi 90 odsto, ovako su nešto manje", rekli su nam.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Reina, međutim, smatra da uprkos činjenici da je domaće prvenstvo i kup prioritet za Olimpijakos, rukometaši grčkog šampiona imaju dovoljno motiva i za evropsko takmičenje.

"Osnovni cilj su trofeji u domaćim takmičenjima, veliko je rivalstvo sa AEK-om i PAOK-om. Mislim da nisu pretjerano ambiciozni u EHF kupu, ali ko zna. Prošle godine igrali smo protiv Mađara, pa sa Nekseom, bile su to dobre utakmice. Ove godine ko zna, možda uz malo sreće Olimpijakos može i do grupne faze", rekao je Reina i dodao:

"Ja lično volim da igram protiv Neksea ili boljih evropskih ekipa, to je uvijek dobro za igrača. Naravno ima igrača koji još nisu spremni da igraju na tom nivou, ali s druge strane te evropske utakmice su velika motivacija. Tih par utakmica igra se u relativno kratkom roku i svi se trude da budu maksimalno spremni. Olimpijakos je igrao dobro većinu tih teških utakmica. Bilo je perioda kada igraš par slabijih utakmica i tada razmišljaš o AEK-u ili nekom jačem protivniku. Ali opet ima dosta tih duela sa AEK-om jer imaš sezonu, pa plej of, pa kup... Tako da nije baš da odigraš samo dvije utakmice protiv AEK-a i to je to".

U svojoj karijeri Reina je igrao u Španiji, Francuskoj, Izraelu i Grčkoj.

"Teško je porediti rukomet u Grčkoj sa Španijom ili Francuskom. Ono što je sigurno je da je npr. grčki rukomet mnogo brži. U Španiji je liga jača, dosta je dobrih ekipa, dok u Grčkoj imate dva ili tri kluba koji su dobra, a ostali su daleko slabiji. Međutim, opet tu su AEK, PAOK, te utakmice su dobre. Ako baš poredimo Olimpijakos bi možda kvalitetom bio na nivou sedme, osme ekipe u španskom prvenstvu. Iskreno, borba je uglavnom između Olimpijakosa i AEK-a, ostali su slabi", zaključio je bivši igrač Olimpijakosa na kraju razgovora za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC