• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Levoruki, srećan vam dan: Bird, Nadal i O'Saliven pišu desnom, leve se i sami plaše!

Autor Nikola Janković

"Čuvam desnu za Lejkerse", rekao je Lari, kada su ga pitali što je šutirao samo levom u Portlandu. Roni je jednom "omiljenog" rivala izbacio sa Svetskog prvenstva koristeći samo levu ruku. Federer i danas želi da Toni nikada nije naučio Rafu da udara levom.

 Levoruki-sportisti-koji-to-nisu-Rafael-Nadal-Roni-O-Saliven-i-Lari-Bird-VIDEO Izvor: Guliver/Getty Images

Od 1976. godine, 13. avgust u svetu se obeležava kao Dan levorukih.

Otprilike desetina populacije se bolje služi levom rukom, a među tih 700 miliona ima nešto više muškaraca.

Možda će vas zanimati

Dominantnost jedne ruke isključivo je vezana za čoveka, ne postoji pas koji se bolje služi desnom šapicom ili veverica koja se dalje odrazi levom. Ljudi koji se podjednako dobro služe s obe ruke su, međutim, prava retkost.

Izvor: Christopher Lee/Getty Images Europe

Od 1974. do 2016. godine, samo dvojica američkih predsednika nisu bili levoruki - Džimi Karte i Džordž Buš mlađi. Ostali, Džerald Ford, Ronald Regan, Džordž Buš stariji, Bil Klinton i Barak Obama, obavezali su se da će časno voditi najmoćniju silu sveta potpisom levom rukom.

Jedan od njih je, bar za stolom za snuker i štapom u ruci (pardon, rukama), najtalentovaniji igrač svih vremena Roni O'Saliven.

Ako bi vas neko pitao ko vam je omiljeni levoruki snukeraš, mogli biste lagodno da odgovorite:

"Roni".

Od početka karijere, Englez samouvereno i bez kolebanja koristi levu ruku u situacijama kada pozicija kugli na stolu to zahteva.

To na njegove rivale utiče dvojako - sužava prostor za dobar defanzivan potez, jer profesionalni igrači znaju kako da koriste uglove stola u kojima je teže izvesti udarac desnom ili levom rukom, a utiče i psihološki, jer je to samo jedna od "sitnica" koje O'Salivena čine posebnim i izdvaju od ostalih velikana.

Roni O'Saliven odigrao je ceo frejm na Svetskom prvenstvu 2005. godine levom rukom i zabeležio rezultat 125, za odlučujući poen u meču sa Alijem Karterom.
Izvor: YouTube

Tako je jedan od njegovih "omiljenih" rivala, Ali Karter, s kojim do danas ima nerašćišćene račune, na Svetskom prvenstvu 2005. gledao kako Roni igra odlučujuću partiju koristeći samo levu ruku.

Petostruki šampion sveta eliminisao je rivala rutinski, pritom uz "senčri" rezultat od 125 poena.

"Karter nije igrao dobro, tako da nisam bio pod pritiskom ni kada je bilo 6:6", "objasnio" je potom O'Saliven zbog čega se tako surovo poigrao sa ponosom svog rivala.

Izvor: Getty Images/Getty Images North America

Dva najveća argentinska, a neko će reći i svetska fudbalera svih vremena, daleko bolje igraju levom nogom - Dijego Maradona i Leo Mesi.

Surov je bio i desnoruki Lari Bird na Dan zaljubljenih 1986. godine, iako to što je priredio Blejzersima u Portlandu nije bilo ništa lično - osim, ako pod ličnim ne smatramo potragu za dodatnom motivacijom.

Veče pre toga Seltiksi su pobedili Supersonikse tokom turneje po Zapadu i popravili skor na 14 pobeda u poslednjih 15 mečeva, bez obzira na to što je Kevin Mekhejl propustio devet zbog povrede. Tokom leta iz Sijetla južno prema Oregonu, rekao je saigračima:

"Pogledajte ovu levu ruku, sutra ću šutirati samo njom najmanje tri četvrtine", obećao je u večeri novog tripl-dabl učinka od 35 poena, 15 skokova i 11 asistencija.

Ono što se dogodilo u utakmici sa Trejlblejzersima ostaće upamćeno do danas. Osim kada je šutirao sadistance, Bird je koristio samo levu, 20 od 47 poena ubacio je "slabijom" rukom, kojom je pogodio šut za produžetak, pa onda i za pobedu u njemu. Imao je i 14 skokova i 11 asistencija te večeri, što nije promaklo reporterima zainteresovanim za "klasik" koji će pred povratak u Boston odigrati Seltiksi.

Lari Bird održao je obećanje dato saigračima prethodno veče i koristio samo levu ruku u utakmici sa Portlandom, osim kada je šutirao sa distance. Ubacio je 47 poena, levom izborio produžetak, levom pogodio za pobedu.
Izvor: YouTube

Upitan zašto je šutirao levom rukom, Bird je rekao:

"Čuvao sam desnu za Lejkerse".

Dve večeri kasnije o "Forumu", Seltiksi su savladali najveće rivale rezultatom 99:105, a njihov najbolji igrač postigao je 22 poena, uz osam skokova i sedam asistencija.

Tu sezonu je završio osvajanjem titule i nagradom za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Izvor: Guliver, Alex Livesey/Getty Images Europe

Rafael Nadal odavno je proglašen najboljim levorukim teniserom svih vremena, ali on uopšte nije levoruk. Zapravo, i dan danas, posle 19 gren slem titula i brojnih rekorda koje je postavio neverovatnim udarcima levom - potpisuje se desnom, desnom igra pikado, desnom će i uhvatiti lopticu ako je bacite prema njemu.

Jednom su ga zamolili da napiše isto desnom, pa levom i to je ispalo... Pogledajte!

Toni Nadal dokazuje da je Rafael Nadal desnoruk.
Izvor: YouTube

Njegov stric i trener od dečačkih dana, Toni Nadal, postavljao je razne izazove talentovanom sestriću, pokušavajući da svakodnevne treninge što zanimljivijim za jednog dečaka. Videvši kako je mali Rafa reagovao na njegov "čelendž" da udara lopticu levom rukom, koliko je spina bilo u tim udarcima i kakvu je nesvakidašnju putanju dobijala loptica - Toni više nije imao dilemu.

"Konstruisao" je najvećeg levorukog tenisera od klinca koji je sve ostale sportove u školi nastavio da igra koristeći desnu ruku i nogu.

Nadal, međutim, ne koristi desnu ruku na mečevima. Samo se ponekad zadovolji tokom treninga...

Rafael Nadal ponekad trenira udarce desnom rukom, ali ih ne primenjuje na mečevima.
Izvor: YouTube

Konkurencija bi, naravno, volela da je drugačije.  

"Voleo bih da je Nadal postao desnoruki teniser", priznao je u jednom od intervjua njegov veliki rival, Rodžer Federer.

Srećan vam dan, levoruki!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC