• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je 20 godina zlatne "plave čete": Nebeski skok Vanje Grbića preko reklama za istoriju i pamćenje!

Autor Nebojša Marković

Ovaj dan "kao juče" da je bio.

 20 godina poen Vanja Grbić Olimpijske igre Sidnej Izvor: YouTube/AcoZvezdas/printscreen

Ovaj dan svi pamtimo, 20 godina kasnije, kao da je bilo juče. Taj momenat iz trećeg seta postao je simbol zlatne medalje "plave čete".

Finalna utakmica odbojkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine između Jugoslavije i Rusije ostaće upamćena po trijumfu “Plavih”, po sjajnoj odbojci koja je viđena, ali možda i najviše po fenomenalnom potezu Vladimira Vanje Grbića.

Možda će vas zanimati

“Plavi” su dobili finalni meč 3:0 u setovima, a u trećem setu, pri vođstvu Jugoslovena od 15:12, viđen je jedan od najboljih i najljepših poena u istoriji odbojke.

Bio je to potez Vladimira Grbića koji je proglašen i za najbolji momenat na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Vanja je poslije dobrog servisa Romana Jakovljeva i slabog prijema Gorana “Kviska” Vujevića, da bi ostavio loptu u igri preskočio reklame, u letu odigrao loptu čekićem i omogućio saigračima da je prebace u polje Rusa, da bi potom skoro završio u hodniku dvorane.

Onda se brzo pridigao Vanja je poslije dobrog servisa Romana Jakovljeva i slabog prijema Vujevića, da bi ostavio loptu u igri preskočio reklame i skoro završio u hodniku dvorane, a potom stigao da se vrati u teren i u kontri Rusa fantastično izblokira Jakovljeva, na oduševljenje svih prisutnih u dvorani i donese možda i prelomni poen “Plavima” na putu ka zlatnoj olimpijskoj medalji.

U jednom intervjuu za srpske medije mnogo godina kasnije, Vladimir Grbić se podsetio ovog neverovatnog poena.

“Iskreno, ja sam akciju doživeo kao ushićenje, momenat i prekretnicu meča. Mi smo igrali finale Olimpijskih igara i tada se ne razmišlja ništa osim da se spasi lopta po cijenu povrede. To nije bio kraj meča tako da nisam smio da se zadovoljim postignutim već da sljedeći poen odradim još bolje i jače", počeo je Grbić.

"Sudbina? Možda, ali tražena. Splet okolnosti? Da, našli smo se u finalu. Taj potez je navodno proglašen za najljepši potez odbojke svih vremena. Imponuje naravno, ali mi je ostao kao trenutak kada sam više nego ikad povjerovao da ćemo biti olimpijski šampioni", rekao je jedan od najboljih svjetskih odbojkaša u istoriji.

Podsjetite se legendarnog poteza Vladimira Vanje Grbića, koji je oduševio sportski svijet, ali i poena koji je po mnogima mišljenjima i do danas ostao najbolji ikada viđen na odbojkaškim terenima.

Vanja Grbić u Sidneju 2000.
Izvor: YouTube/AcoZvezdas

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC