• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 stvari koje možda ne znate o Habibu: Borio se s medvjedom, pobijedio ga samo Čečen i zašto ga zezaju za tiramisu!

Autor Dragan Šutvić

Manje poznate stvari o borcu koji je u subotu pokazao da je možda i najveći svih vremena.

 Pet stvari koje možda ne znate o Habib Nurmagomedov Izvor: Guliver/Ethan Miller/Getty Images

Ruski borac Habib Nurmagomedov odlučio je da završi karijeru!

Nakon što je kasno sinoć polugom "uspavao" Džastina Gejdžija i potvrdio dominaciju u lakoj kategoriji, saopštio je da se zbog obećanja koje je dao majci više neće boriti, pa se tako povlači sa perfektnim skorom od 29-0.

Možda će vas zanimati

Niko mu nije bio ravan, čak ni privremeni prvak Džastin Gejdži, koga je "sredio" za minut i 53 sekunde u drugoj rundi, a to mu je bila prva borba u životu bez oca.

Bio je najznačajnija ličnost u njegovom životu i teško je podnio njegovu smrt, zbog čega je na kraju borbe protiv Gejdžija legao na pod oktagona i počeo da se "guši" u suzama, svjestan toga da svoju radost ne može da podijeli sa ocem.

Dagestanac je možda i najveći borac svih vremena i ima zanimljivu životnu priču, a mnoge sitnice o njemu nisu toliko poznate širem auditorijum koji ne prati (redovno) MMA.

BORIO SE I SA MEDVJEDOM!

Najzagriženiji navijači Habiba Nurmagomedova sigurno ovo znaju, ali oni koji za njega čuju tek kada ostvari veliku pobjedu i "preplavi" medije vjerovatno nisu upoznati.

Kada je bio klinac imao je stroge i neobične treninge koji su mu pomogli u nastavku karijere. Rvanje mu je specijalnost, ali ne samo da je trenirao ovaj sport kao mnogi dečaci u Rusiji, nego je za rivale imao čak i medvjede (!?).

Njegov otac i ostali treneri mu naravno nisu dali da se bori sa odraslim medvjedima, nego sa onima njegove veličine. To mu je očigledno pomoglo.

Navodno, Nurmagomedov i sada s vremena na vrijeme trenira s medvjedima.

HABIB JE MUSLIMAN I TO PONOSNO ISTIČE

Sjajni borac je rođen u malom selu Sildi u Dagestanu, autonomnoj pokrajini Rusije u kojoj pretežno žive muslimani, a Habib to ponosno ističe čitavog života.

I danas živi u tom dijelu Rusije, ima prelijepu kuću u Mahačkali, a zapravo je prvi muslimanski borac koji je ostvario pobjedu u UFC. Zbog toga što je u video-igri koju je napravila EA Games prikazano kako njegov karakter pravi "krst" žestoko se naljuti.

Nije želio da u video-igri pokazuje hrišćanski simbol, zbog toga su se pobunili i njegovi navijači, a EA Games je uz izvinjenje ispravila ovaj previd.

Nurmagomedov se nikad ne bori u toku Ramazana, a prije svake borbe se pomoli.

IMA 29-0, ALI NIJE NEPORAŽEN!

Jedini poraz.
Izvor: YouTube/FIGHT CLUB I БОЙЦОВСКИЙ КЛУБ

Završio je MMA karijeru sa skorom 29-0, mada se navijači i dalje nadaju da će odustati od ideje i vratiti se u oktagon, ali to ne znači da nikad nije izgubio…

Naime, Nurmagomedov se takmičio u borilačkom sportu po imenu sambo, koje je izuzetno popunarno u Rusiji, sve više i u Srbiji. Bio je veoma uspješan prije odlaska u MMA, ali je ipak doživio jedan poraz koji mu ne garantuje "savršenu" karijeru.

Dvostruki svjetski šampion u sambu doživio je ipak jedan poraz protiv Magomeda Ibragimova (Čečenija) zbog kog je čak i zapkakao.

Njegov rival je morao da ga utješi...

ZAŠTO SU GA ZEZALI ZA TIRAMISU?

Izvor: Guliver/Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Nije baš pametno ismevati Nurmagomedova, ali ima i onih koji su se usudili.

Očekivalo se da se Nurmagomedov na UFC 209 konačno bori protiv Tonija Fergusona, trebalo je da to bude spektakl jer su više puta bili blizu borbe i svaka je bila otkazana, a desilo se da je u posljednji čas otkazan i ovaj duel zbog Dagestanca.

Imao je problem da smanji težinu i, zanimljivo, tada je snimljen kako jede tiramisu, pa je navodno zbog toga "zabrljao" i nije se borio sa Fergusonom.

Njegov tim je to negirao, ali "tiramisugejt" je postala šala kada borac propusti neku borbu.

Zbog "nasilnog mršavljenja" imao je i napade koji pokazuju da je to vrlo opasno.

IMA MNOGO OBOŽAVALACA!

Habib Nurmagomedov je navijač Real Madrida i Anžija, a zanimljivo je da je dobar prijatelj sa Kristijanom Ronaldom koji mu je poželio sreću pred borbu sa Gejdžijem, pa mu čestitao poslije pobjede.

Sjajni borac iz Dagestana ima mnogo navijača širom svijeta i veoma je aktivan na Instagramu gdje ga prati 23,5 miliona ljudi, što je najviše od svih ruskih sportista. Ostala konkurencija daleko je iza njega, niko nije stekao toliko poštovanje...

Zanimljivo je i da Habib priča tri jezika - ruski, engleski i arapski, dok je pred borbu sa Konorom Mekgregorom bilo i provokacija zbog njegovog izgovora, ali i irskog jezika.

(mondo.rs) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC