• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svečano otvoren 17. Teatar fest u Banjaluci

Autor mondo.ba

Premijerom predstave Narodnog pozorišta RS "Lutkina kuća (Nora)", u režiji Nebojše Bradića večeras je u Banjaluci otvoren 17. Teatar fest "Petar Kočić".

 Svečano otvoren 17. Teatar fest u Banjaluci Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Tokom osam festivalskih dana ljubitelji pozorišne umjetnosti moći će da uživaju u vrhunskim ostvarenjima iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Na početku svečanog otvaranja prisutni su minutom ćutnje odali počast žrtvama i nastradalima u katastrofalnim poplavama koje su ovog proljeća pogodili Srbiju, Hrvatsku i BiH, a ovogodišnji Teatarfest prilika je da se kroz kulturnu saradnju pokušaju prevazići teški trenuci za stanovnike naše regije.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković istakao je da ovo pozorište opstaje uprkos svim izazovima sa kojima se susreće.

"Želimo nama i svima oko nas da pokažemo da život mora dalje da se živi, bez obzira na to šta nam se sve događalo i koliko nas to koštalo i boljelo. Stvaramo iluziju, čaroliju, ali ovde na pozornici i stvarnost koja život oplemenjuje, produžava i nadograđuje", rekao je Novaković.


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da Narodno pozorište Republike Srpske mora uspješno predstavljati kulturu Republike Srpske.

"To nije lak zadatak i mi nećemo biti tako blagi kad budemo ocjenjivali kako ovaj posao radimo. Ne sumnjam da ćemo svi nakon ovog Teatar festa biti bolji i ospješniji", rekao je Mutabdžija.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović naglasio je da Narodno pozorište Republike Srpske i u teškim vremenima uspjeva da opstane i afirmiše se kao značajna institucija kulture.

"Zahvaljujući Teatar festu - Narodno pozorište Republike Srpske se uspješno afirmiše i na međunarodnom planu. Ovaj festival daje veliki doprinos razvoju pozorišne umjetnosti", rekao je Nović.

Aida Halilović, PR kompanije M:tel, koja je generalni sponzor ovogodišnjeg Teatar festa, prisutnima je poželjala dobrodošlicu u ime kompanije i podsjetila da će M:tel 14. juna biti domaćin večeri pozorišnoj kući Zvezdara teatar iz Beograda.

Otvaranju Teatar festa prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, kao i zvanice iz kulturnog i javnog života Republike Srpske i BiH.

Utisci publike nakon odigrane predstave "Nora" su sjajni, a aplauz je trajao skoro tri minuta. Inače, ovaj komad norveškog dramskog pisca Henrika Ibzena napisan je još prije 135 godina i od tog trenutka do danas igra se neprekidno na svim svjetskim pozornicama.

Takmičarski dio ovogodišnjeg Teatar festa čini šest predstava, a festival se održava pod sloganom "Savremen, svevremen". Narodno pozorište RS se time priključuje obilježavanju 150 godina od rođenja najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića.

Pored predstave "Lutkina kuća (Nora)", posjetioci Teatar festa moći će da pogledaju predstavu "Čarobnjak" Narodnog pozorišta iz Sombora, "Mister Dolar" Narodnog pozorišta iz Subotice, "Rođendan gospodina Nušića" Zvezdara teatra iz Beograda, "Gluha svadba" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, "Trpele" Beogradskog dramskog pozorišta i "Čudo u Poskokovoj Dragi" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba.

Ovogodišnji Teatar fest nudi i veoma bogate prateće sadržaje - biće održana promocija knjige posvećene Zoranu Radmiloviću "Kad je svet imao brkove" Ane Radmilović, i predstavljene dvije monografije  - "Kralj" autorke Anite Panić, posvećene Petru Kralju i "Adem Ćejvan" autora Slavka Podgorelca.

Kompletan program 17. Teatarfesta "Petar Kočić" pogledajte OVDJE.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop