• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda pobedila za Marka!

Autor mondo.rs

Pred neobično malim brojem gledalaca, crveno-beli uspeli su da se oporave od šoka iz druge četvrtine i zabeleže pobedu nad Neptunasom, posle čega je plasman u Top 16 fazu zantno izvesniji nego do ove večeri.

 Zvezda pobedila za Marka! Izvor: MN PRESS

Košarkaši Crvene zvezde zvanično su upisali pobedu koja je bila "upisana" odmah posle žreba za prvu fazu Evrolige!

A, takve utakmice je često najteže dobiti...

Crveno-beli su, pred neobično malim brojem gledalaca u "Kombank areni", uspeli da se na vreme oporave od šoka iz druge četvrtine, kada je rival napravio seriju 0:19, i odigraju drugo poluvreme iz snova, baš onako kako bi Marko Ivković "Jagoda" voleo da je bio na tribinama ove večeri.

Njegova, ali i mnoge druge stolice u dvorani, ostale su prazne, pa se stekao utisak da je najvažnija pobeda Crvene zvezde ove sezone u isto vreme i najtužnija.

Crvena zvezda - Neptunas 79:62 (22:14, 13:23, 27:10, 17:15), u utakmici 7. kola Grupe D Evrolige, posle čega ekipa Dejana Radonjića ima skor 4-3 i bolji odnos u mečevima sa litvanskim timom, koji ima skor 3-4.

GRUPA D


Crvena zvezda - Neptunas 79:62

Laboral - Olimpijakos (četvrtak)

Valensija - Galatasaraj (petak)

TABELA: Olimpijakos 6-0, Crvena zvezda 4-3, Galatasaraj 3-3, Neptunas 3-4, Laboral 2-4, Valensija 1-5.

Zvezdu sada očekuju dva gostovanja, prvo Valensiji, a onda i Olimpijakosu, posle čega ide zatvaranje prve faze i meč sa Laboral Kućom u "Areni".

Srpski tim stekao je ranih 15 poena prednosti (33:18), ali su se tada nepredvidivi momci i Klajpede raspucali, crveno-beli zbunili, pa je publika gledala kako Neptunas pravi seriju od 0:19 za vođstvo na poluvremenu (35:37). Razgovor s trenerom na poluvremenu očigledno je bio preko potreban košarkašima Zvezde, koji su drugo odigrali perfektno, smisleno, raznovrsno, a na kraju i efektno, kada su obruč "kidali" Nikola Kalinić, Luka Mitrović, Jaka Blažič.

Ipak, kada se stvarala presudna razlika u nastavku igre, sve se vrtelo oko gorostasnog Bobana Marjanovića, koji je delovao kao svetionik u pokušaju da se izađe iz magle. Delio je lopte saigračima, "zidao" jedan na jedan, poentirao na pasove Markusa Vilijamsa, pa je ovacijama ispraćen sa parketa sa 24 poena, 12 skokova i tri asistnecije na kontu.

Marjanović je bio autoritet i u odbrani, a ona je bila ključ u trećoj četvrtini, tokom koje je gost ubacio deset poena i izgubio i vođstvo i priključak... I utakmicu.

Jaka Blažič završio je utakmicu sa 19 poena, a trojke je šutirao 4/4, uz još osam skokova, Luka Mitrović stigao je do 12 poena, uz četiri skoka, a Markus Vilijams loše šutresko veče sa svega dva poena nadoknadio je sa sedam asistencija.

Njegov kvlitet video se i u tome što nije forsirao šut kada je video da ga ne ide.

Utakmica je počela, bila odigrana i završena u tužnoj atmosferi, nije bilo pevanja i navijanja, a pre podbacivanja održan je minut ćutanja u čast Marka Ivkovića.



Na večerašnjoj utakmici nije bilo najvatrenijih navijača Crvene zvezde, Delija, čija je tribina skoro potpuno prazna.

Najslabija Zvezdina poseta u "Areni" ostaje ona od 12. decembra prošle godine, kada je utakmicu sa Laboral Kućom gledalo 7.000 ljudi.

Ova utakmica, prva koju ekipa Dejana Radonjića igra u Beogradu od istanbulske tragedije i ubistva Marka Ivkovića "Jagode", igrala se pred neobično malim brojem gledalaca.

U dvorani je bilo 12.547 gledalaca. Poseta na Zvezdinim utakmicama u Evroligi ove sezone bila je 19, 16 i 17 hiljada ljudi.

Ispod "Kopa", gde su na utakmicama sa Galatasarajem, Valensijom i Olimpijakosom bili smešteni najvatreniji navijači Crvene zvezde, bio je istaknut transparent posvećen "Jagodi" i crno platno. Nije bilo transparenata i navijanja, samo se povremeno skandiralo Marku i pevalo "dobro znaj da uvek tu sam ja..."

Sa razglasa puštalo se "Tamo daleko" i "Igrale se Delije".

Izvor: MONDO/Mladen Šolak

Evroliga je u poslednji čas donela odluku da utakmicu ne sudi turski arbitar Ersan Kartal, već je umesto njega u Beograd doputovao Poljak Pjotr Pastusjak.

Izvor: MONDO

TOK UTAKMICE:

ČETVRTA ČETVRTINA:

Ako neko Zvezdi nije dao mira ove večeri, to je Gailijus. Na 65:49, on se digao trojku i pogodio, uz faul, ali nije iskoristio dodatno slobodno bacanje, pa je Zvezda ušla u treći minut četvrte četvrtine sa 65:52.

Ispostavilo se da je ta trojka neumornog Gailijusa bila poslednji trzaj otpora Zvezdinog rivala, koja je u nastavku utakmice bila surova prema gostu.

Bilo je i 76:54, posle asistencije i zakucavanja Marjanovića, kada je Radonjić odlučio da je "bilo dosta" za Zvezdinog centra. To je ujedno značilo i da će Neptunas u finišu ublažiti zaostatak i izbeći ubedljiv poraz.

Ipak, Zvezda je dobila znatno ubedljivije nego što je izgubila u Litvaniji (83:81), što znači da će imati prednost nad Neptunasom u slučaju istog broja bodova.

TREĆA ČETVRTINA:

Na brzinu proćerdano u finišu druge četvrtine, Zvezda je počela da gradi ispočetka povratkom sa poluvremena. A energiju je na parket, kao i obično, doneo Blažič. Njegove dve trojke, uz dve majstorije Vilijamsa u igri "2 na 2" sa Marjanovićem, pokrenule su crveno-bele, pa je uz reakciju s tribina, rezultat brzo bio 47:39.



Seriju 12:2 je 18. poenom, a šestim u drugom poluvremenu, upotpunio Marjanović za 49:39, na četiri minuta pre kraja treće deonice.

Gde su stali Vilijams i Marjanović, nastavio je Dženkins. Ubacio je trojku, pa ukrao loptu protivniku, posle čega je Zvezda, u naletu, uz četiri poena Kalinića, stigla do 62:46!

DRUGA ČETVRTINA:

Prvi put, navijači Crvene zvezde počeli su sa organizovanim navijanjem početkom druge četvrtine, koju je desetim poenom otvorio Marjanović. Dugo se, nekoliko minuta, orilo "Ivković Marko"...

Dok se "Jagodino" ime orilo dvoranom, Blažič je postigao prvu trojku za Crvenu zvezdu, za vođstvo od 27:16, a onda i ulaz, uz faul, za 30:16.



Trener Neptunasa Maksvitis zatražio je dugački tajm-aut nakon što je Vilijams povezao Cirbesa sa košem, a Mitrović ukrao loptu rivalu i zakucao za 33:18! Pauza je "upalila", pa je Gailijus ubacio dve trojke iz dva pokušaja, a onda i Zavackas iz ugla za "minus 5" u veoma kratkom roku - 33:28!

Kada je i Šakur uposlio Dimšu za 33:30, Radonjić je bio taj koji je morao da zatraži tajm-aut. Hitno. Ali to nije zaustavilo seriju Litvanaca, koji su ubacili još sedam poena za 0:19!

Marjanović je dugom dvojkom zaustavio nalet Neptunasa, koji je "minus 15" za oko tri minuta igre pretvorio u vođstvo 33:37. Teško je opisati pad u Zvezdinoj igri, čiji su košarkaši verovatno pomislili "da će se utakmica sama od sebe završiti". Veoma nepredvidivi Neptunas, koji cele sezone skupo prodaje kožu u Evroligi i beleži pobede kod kuće, nadovezao se na dve trojke Gailijusa i ušao u ritam, što se "pucačkom" timu nikako ne sme dozvoliti.

U trenucima krize, neiskustvo kod igrača Crvene zvezde videlo si u tome što nije bilo nikoga da napravi faul, zaustavi tranziciju protivnika i odigra pas više, iznudi prekršaj...

Imaće Radonjić šta da kaže igračima u svlačionici.

PRVA ČETVRTINA:

Standardno, trener Zvezde Radonjić otvorio je utakmicu igrom na Marjanovića, koji mu se na poverenju zahvalio sa šest poena i asistencijom do rezultata 10:6, kada je aplauz publike dobio rezervista Blažič.

Čim je ušao, Slovenac je vezao četiri poena za 14:8, a potom je publiku oraspoložio Marjanović žestokom rampom koju je spustio Amerikancu Šakuru.



Vilijams je "krosover" driblingom "izuo čuvara iz patika" za 16:10, što se posebno dopalo publici, a onda je Marjanović nastavio dominacijom popravljanjem Kalinićevog promašaja za tri poena. Bilo je i 22:10 posle dva ulaza Blažiča i Dženkinsa, ali je Vasilijus sa četiri poena vratio razliku ispod deset poena za 22:14 na kraju prve četvrtine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC