• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikić za MONDO: Ne može i selektor i trener!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Proslavljeni napadač Željezničara, danas iskusni stručnjak Nikola Nikić za naš portal otvoreno je govorio o "Slučaju Nestorović", mladoj reprezentaciji BiH, ženskom fudbalu, Premijer ligi BiH i, naravno, svom Želji…

 Nikić za MONDO: Ne može i selektor i trener! Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Nikola Nikić već dugi niz godina je u trenerskom poslu. Popularni Krba uveo je Modriča Maximu u Premijer ligu BiH 2003. godine, jedno vrijeme bio je i trener Žepča, TOŠK-a iz Tešnja, Crvene zemlje iz Nove Vesi, te selektor U-19 i U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nedavno je izabran za novog selektora ženske U-19 reprezentacije BiH, tako da je dobro upoznat sa situacijom u bh. fudbalu.

Na početku razgovora za naš portal, Nikić se osvrnuo na "Slučaj Nestorović". Naime, u zeničkom Čeliku htjeli su da, nakon odlaska Milomira Odovića u Željezničar, za šefa stručnog štaba izaberu Darka Nestorovića, dosadašnjeg trenera Rudar Prijedora i odnedavno selektora mlade reprezentacije BiH, ali je Fudbalski savez BiH (FS BiH) donio odluku da jedan stručnjak ne može u isto vrijeme obavljati funkciju selektora mladog bh. tima i nekog kluba.

"Selektori U-21 i A reprezentacije ne bi smjeli uporedo da vode i timove. Oni tokom godine imaju mnogo obaveza. Kvalifikacije i takmičenja su duga. Ponekad imaju 10 do 15 utakmica godišnje i ne bi se mogli maksimalno posvetiti i jednom i drugom poslu. Smatram da je FS BiH tu apsolutno u pravu po ovom pitanju", naglasio je Nikić.

Iskusni, 59-godišnji stručnjak ranije je bio selektor U-19 reprezentacije BiH i u isto vrijeme obavljao dužnost šefa stručnog štaba Žepča, koje se tada takmičilo u Premijer ligi BiH. Koliko obaveze u reprezentaciji zaista oduzimaju vremena?

"Te dvije reprezentacije se ne mogu porediti. Generacija do 19 godina ima svega nekoliko utakmica godišnje i bez problema se mogu obavljati dva posla istovremeno. Ali, naša mlada selekcija je nešto sasvim drugo. Ona u grupi ima pet, šest protivnika, to je desetak utakmica. Potrebno je pratiti klubove, obavljati skauting, tražiti igrače koji će kasnije biti regrutovani u A tim… Nemoguće je sve to stići", jasan je Nikić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević Prethodni selektor mladog bh. tima Vlado Jagodić u isto vrijeme bio je i trener Čelika. Da li su možda u Savezu bili nezadovoljni njegovim angažmanom u reprezentaciji, pa su se odlučili na promjenu tog sistema? U prethodnom kvalifikacionom ciklusu za odlazak na Evropsko prvenstvo U-21 reprezentacija BiH ostvarila je samo dvije pobjede na osam mečeva. U ne pretjerano teškoj grupi, gdje je jedino Španija bila favorit. Očekivalo se da BiH pokaže mnogo više u duelima sa Austrijom, Mađarskom i Albanijom.

"Upravo tako. Osim takmičarskih, tu je i veliki broj prijateljskih utakmica. Ogroman je to pritisak na treneru/selektoru. Stalno te zivkaju iz kluba, moraš tražiti izgovore, alternative… Mnogo je lakše kada imaš mali broj utakmica, kao što je slučaj sa mlađim reprezentativnim selekcijama. Ali seniorski i mladi tim su nešto daleko ozbiljnije".

Nikić je krajem prošle godine dobio povjerenje FS BIH, pa će u narednom kvalifikacionom ciklusu sa klupe predvoditi U-19 žensku reprezentaciju BiH. U radu će mu pomagati Arijana Puljić, Lejlad Šarić i Adnan Gušo.

"Krajem mjeseca imaćemo sastanak sa čelnicima Saveza, gdje bi trebalo da napravimo planove za kvalifikacije koje nas očekuju u septembru. Ako bismo uspjeli da se plasiramo u elitni krug, sigurno bi tu biti mnogo više obaveza. Ipak, teško je to poistovjećivati sa mladom muškom selekcijom, koja, ponavljam, ima daleko više utakmica", istakao je dosadašnji trener fudbalera Modriče, koji bi u narednom periodu trebalo da se posveti radi u Ženskom fudbalskom klubu Modriča.

"Svakako da je to novi izazov za mene. Ali, fudbal je fudbal. Danas kada gledam kako žene igraju, nema tu mnogo razlike u odnosu na muškarce. I u Gradačcu ima ženski fudbalski klub, tako da ću nastojati i njima da pomognem. Petar Šegrt vodi omladinsku školu i dobro će mi doći da i eventualna saradnja sa njima", poručio je Nikić naglašavajući da će se u narednom periodu posvetiti ženskom i omladinskom fudbalu.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević Nikolu Nikića očekuje mnogo posla na reprezentativnom planu.

"Krajem mjeseca, tačnije 24. i 25. januara na programu je turnir u malom fudbalu za žene. Ekipe koje se takmiče u Premijer ligi BiH igraće i u Zenici 12. i 13. februara. Pratiću i takmičenja u prvim ligama Republike Srpske i Federacije BiH, jer ima i tu kvalitetnih igračica, tako da nam je cilj da što više radimo na popularizaciji ženskog fudbala", poručio je selektor bh. fudbalerki do 19 godina.

Nikić je slavu stekao nastupajući za sarajevski Željezničar, da bi kasnije bio član grčkih Egalea, Arisa i PAOK-a. Njegov nekadašnji saigrač u plavom dresu Milomir Odović nedavno je preuzeo ekipu sa "Grbavice", koja ove sezone ima visoke ciljeve.

"Oda je iskusan i provjeren trener. Igrali smo zajedno desetak godina, bio je veliki igrač, sada je veliki trener i sigurno je svakom od nas želja da se jednog dana vratimo na mjesto gdje je sve počelo. Tako i ja možda završim u Gradačcu, gdje sam započeo profesionalnu karijeru, koja me je lansirala u mog Želju. Uvijek je tako u životu. Željo je krem fudbala Bosne i Hercegovine", pohvalio je svoj nekadašnji klub.

Na pitanje ko je favorit za osvajanje titule u prvenstvu BiH, Nikić kaže:

MODRIČA

Nikić je u prvom dijelu sezone sjedio na klupi Modriče, koji je spao na niske grane. Nekadašnji šampion i osvajač Kupa BiH i RS, te učesnik kvalifikacija za Ligu šampiona, danas tavori u drugoligaškom društvu Republike Srpske. "Modriča u posljednjih 20-ak godina nije imala bolju generaciju, a lošiju finansijsku situaciju. Grad je okrenuo leđa, Rafinerija ulja isto tako. Siguran sam, kad bi se malo potrudili, da bi mogli mnogo više da pomognu klubu. U daleko boljoj situaciji je ženska ekipa, koja se takmiči u Premijer ligi i nadam se da će tu i ostati", istakao je Nikić, koji je prije nekoliko dana, prvenstveno zbog zdravstvenih problema, napustio klupu Modričana.

"Kada vidim kako se fino radi u Širokom Brijegu, smatram da bi mnogi mogli da se ugledaju na klub sa 'Pecare'. Tu su još Zrinjski, Željo, pa Sarajevo koje sa Malezijcem Vinsentom Tanom pravi dobar tim i među ovim ekipama treba tražiti novog šampiona. Mislim da u zadnjih nekoliko godina liga nije bila ujednačenija. Tu su još i Olimpik i Borac, znači šest ekipa koje skoro ravnopravno konkurišu za titulu i izlazak u Evropu. To je dobro, ali smatram da bi smanjenje lige na 10 ili 12 ekipa popravilo kvalitet bar za 50 odsto", smatra Nikić.

Upravo je UEFA najavila pooštrenje kriterijuma za licenciranje, čime bi mnogi klubovi u bližoj budućnosti mogli ostati bez učešća u Premijer ligi BiH.

"Nažalost, mi još nismo ni državu uredili. Prvo nju moramo da sredimo, pa onda ostalo. Svaka opština, regija, kanton… želi da ima premijerligaša. Mnogo je onih koji jedva preživljavaju i biće sreća ako neke ekipe ne odustanu od daljeg takmičenja. Ne možemo uvijek da improvizujemo. Ko ima uslove, neka igra. Ostali…", poručio je Nikić na kraju razgovora za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC