• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA skraćuje Premijer ligu BiH

Autor mondo.ba

Elektronski semafori, natkrivene tribine, reflektori, posebni ulazi za invalide, određeni broj toaleta, soba za doping kontrole… samo su neki od infrastrukturnih kriterijuma UEFA za sezonu 2016/17.

 UEFA skraćuje Premijer ligu BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Klubovi Premijer lige Bosne i Hercegovine mogli bi da se nađu u velikom problemu uoči sezone 2016/17.

Naime, Evropska fudbalska federacija (UEFA) najavila je da će u pomenutoj sezoni biti drastično izmijenjeni kriterijumi za licenciranje klubova za takmičenje u elitnim rangovima, pa bi tako većina klubova koji se takmiče u Premijer ligi BiH morala da poradi na stadionima, kako bi dobili licencu za takmičenje.

Trenutno u Bosni i Hercegovine samo dva stadiona zadovoljavaju stroge kriterijume evropske kuće fudbala - "Bilino polje" u Zenici i Gradski stadion u Banjaluci.

Na svim ostalim objektima moraće da se odrade rekonstrukcije, kako bi bili spremni za dvije godine.

NOVI PRAVILNIK NA PROLJEĆE

Novi, izmijenjeni pravilnik o licenciranju trebalo bi na proljeće da stigne u FS BiH. Od marta 2016. na snazi će biti pooštreni kriterijum, koji će klubovi morati da ispoštuju od sezone 2016/17.

"Situacija je teška, a vremena je sve manje i to je ogroman problem. Na našim stadionima u BiH malo se ulagalo proteklih godina i sad sve to izlazi na vidjelo. Rekonstrukcija je obavljena na 'Bilinom polju' i na Gradskom stadionu u Banjaluci, ali i tu ima nekih sitnih nedostataka. Jednostavno, primjetna je razlika između onih klubova koji su ozbiljno shvatili naša ranija upozorenja i onih koji su ih ignorisali. Ovi drugi će sada biti u velikim problemima", izjavio je za "EuroBlic" Adnan Džemidžić, zadužen za licenciranje bh. klubova.

U suprotnom, klubovima koji ne budu ispunili infrastrukturne, ali i finansijske kriterijume, neće biti dozvoljeno da se takmiče u Premijer ligi BiH.

"Pravilnici o licenciranju se moraju poštovati bez pogovora, posebno što dolaze iz UEFA. Naši klubovi su se uglavnom orijentisali na rješavanje finansijskih kriterijuma, ali ništa manje nisu važni ni oni infrastrukturni", tvrdi potpredsjednik Fudbalskog saveza Darko Ljubojević.

On dodaje da su stadioni u BiH trenutno u katastrofalnom stanju.

"Naši stadioni su u očajnom stanju i zahtijevaju mnogo ulaganja, a pitanje je da li klubovi imaju sredstva. Bojim se da oni to neće moći bez pomoći lokalnih zajednica, ali i države i entiteta. Mislim da ćemo biti prinuđeni da smanjimo broj klubova u Premijer ligi BiH, jer drugog izlaza nemamo. UEFA nam viši neće praštati", svjestan je Ljubojevič situacije u kojoj se nalaze bh. klubovi.

I domaći stručnjaci složni su da bi, prevashodno zbog kvaliteta, Premijer liga BiH morala da broji manje od 16 klubova, koliko ih se trenutno takmiči u "eliti" BiH.

Čini se da će odluka UEFA da pooštri kriterijumi samo ubrzati skraćenje lige u najvišem rangu fudbalskog takmičenja Bosne i Hercegovine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC