• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravi česnica i šta valja staviti u nju

Autor mondo.rs

Postoji nekoliko različitih recepata za česnicu, a mi smo ovaj dobili od domaćice iz Valjeva. A saznali smo i još neke zanimljivosti u vezi sa božićnim običajima.

  Domaćica Snežana Ješić iz Valjeva, na Kalenić pijaci u Beogradu prodaje badnjake. Posavjetovala nas je da obavezno zapalimo barem jedan listić iz "buketa", kad već nemamo uslove u gradu da na granama badnjaka spremimo ručak za Božić. 

Ona nam je, takođe, dala i recept za česnicu koja se pravi u njenom kraju:

 Sastojci:

- pola litre vode

- pola kilograma brašna

- pola kockice kvasca rastopljenog u malo mlake vode

- šećer "na vrh" kašičice

- malo soli i ulja

- i novčić naravno!

Način pripreme:

Svi sastojci se dobro zamijese, a voda se dodaje po potrebi.Tijesto se ostavi da naraste, a kasnije se ispeče u okruglom plehu na 180 stepeni Celzijusovih - oko 40 minuta.

Prije nego što se stavi u rernu, možete čačkalicom iscrtati šare po tijestu ili od još tijesta napraviti prigodne oblike.

Kako bi provjerili da li je česnica gotova, zabodite viljušku ili nož u sredinu, ako na njima nema tijesta - gotova je!

Još malo o novčiću

Nije bitno koje je vrijednost - dinar ili više. Može da se stavi i dukat, a u nekim porodicama se decenijama stavlja jedan te isti novčić. Evro i druge valute se ne preporučuju.

Česnica može i ne mora da se ukrasi, a novčić je obavezan jer simbolizuje dar novorođenom Hristu, a onaj ko ga pronađe imaće sreće tokom cijele godine.

Novčić domaćica ubaci u tijesto još u prvoj fazi miješenja, prije nego što nadođe. Takođe - nema namještanja i pamćenja! Novčić treba da pripadne onome ko na njega "nabasa", a ne unuku kome baka krišom podmetne, na primjer.

Osim novčića, u nekim krajevima ubacuje se i zrno pšenice, da sve napreduje, ili grančica drena, za zdravlje.

Česnica se jede se za vrijeme božićnog ručka, a ne siječe se već se lomi rukama.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

vetgo

To valjda svaka domacica zna i bez vaseg recepta zar porteli da nas uce kako se mjesi cesnica

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop