• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan odustao od Evrokupa, ide kod FIBA!

Autor mondo.rs

Crno-beli, ipak, neće igrati takmičenje u organizaciji ECA. Predsednik kluba Nikola Peković u petak poslao "oproštajno" pismo Đordiju Bertomeuu.

 Partizan odustao od Evrokupa, ide kod FIBA! Izvor: MN PRESS

Posle tri italijanska kluba, a zatim i grčkog AEK, listi onih koji su pod pritiskom nacionalnih košarkaških saveza odustali od nastupa u Evrokupu pridodao se Partizan!

I to nakon što su klupski čelnici proletos dogovorili učešće lično sa predsednikom ECA ("Euroleague Commercial Assets") Đordijem Bertomeuom, a potom i obećali da će ostati dosledni tom opredeljenju čak i po cenu isključenja iz Košarkaškog saveza Srbije.

Sudeći po pismu koje je Bertomeuu u petak poslao predsednik Partizana Nikola Peković, crno-beli su se ipak povinovali višoj sili.

"Poštovani gospodine Bertomeu, obraćam Vam se u ime KK Partizan NIS, sa željom da Vam se na prvom mestu zahvalim na nedvosmislenim namerama da se naš klub vrati u evropska klupska takmičenja pod okriljem ECA, kao i konkretnim potezima koji su u tom pravcu povučeni. Kao što je i Vama poznato, ambicije našeg kluba su da igra sa najkvalitetnijim evropskim rivalima i naš cilj je da se u dogledno vreme vratimo u Evroligu.

Ipak, nedavna i još uvek veoma aktuelna dešavanja u evropskoj košarci nisu zaobišla ni Srbiju, naš košarkaški savez, a samim tim i naš klub. Nakon niza sastanaka koji su održani u prethodnom periodu, KK Partizan NIS pred sobom ima situaciju u kojoj nema drugog izbora osim da odustane od učešća u Evrokupu", poručio je Peković i naveo konkretne razloge.

"Pre izvesnog vremena, klubu je najavljena, a potom i u delo sprovedena suspenzija od strane KSS, ukoliko klub ne odustane od učešća u Evrokupu. U praksi, to znači nemogućnost registracije igrača, što nas stavlja u bezizlaznu situaciju u kojoj jedina solucija za naš klub predstavlja povinovanje zahtevima matičnog saveza, koji sprovodi odluke FIBA. U nadi da ćete razumeti da ovakav potez ne predstavlja ništa drugo nego korak u jedinom pravcu koji vodi ka nastavku funkcionisanja našeg kluba, srdačno Vas pozdravljam".

Ovakvoj odluci Partizana verovatno je doprinela i pasivnost ECA, koja je nedavno povukla tužbu protiv FIBA pred regionalnim sudom u Minhenu, a uz to nije reagovala ni na odustajanje Italijana, niti na pretnje više nacionalnih saveza svojim klubovima.

Podsetimo da je "poslednje upozorenje" nedavno poslao i predsednik španske federacije Horhe Garbahosa.

Kako MONDO nezvanično saznaje, "parni valjak" u predstojećoj sezoni ipak neće ostaviti svoje navijače bez evropskih utakmica.

Crno-beli će se iz Evrokupa prebaciti u FIBA Ligu šampiona, čiji žreb je obavljen 21. jula, ali bi FIBA u narednim danima trebalo da modifikuje sistem takmičenja, tako da "udomi" i klubove koji su se povukli iz Evrokupa.

Trenutno, Liga šampiona ima četiri grupe sa po šest klubova, a predviđeno je da se još po dva tima priključe iz kvalifikacija.

Podsetimo da je KSS obećao Partizanu finansijsku stimulaciju u iznosu od 50.000 evra ako se prikloni novom takmičenju u organizaciji evropske "kuće košarke".

Srbiju će u Ligi šampiona predstavljati i Mega Leks, a ostaje da se vidi kakva će biti sudbina Evrokupa, odnosno kako će se povlačenje crno-belih odraziti na njihovu deklarativnu rešenost da u dogledno vreme ponovo postanu učesnici Evrolige.

Prethodnih nedelja se u košarkaškim krugovima mogla čuti i glasina po kojoj se iza kulisa priprema "dil" FIBA i ECA o uspostavljanju partnerstva...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC