• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đorđević: Ljut sam na Bobija - ne zna šta propušta

Autor mondo.rs

Srpski selektor u intervjuu nedeljniku "NIN" napravio osvrt na olimpijsko leto i najavio da će se "skloniti" ako ga novo rukovodstvo KSS ne bude želelo na klupi "orlova".

Aleksandar Đorđević pre dve i po godine je postao selektor Srbije u dogovoru sa nekadašnjim saigračem, tada potpredsednikom Košarkaškog saveza Srbije, Dejanom Bodirogom.

Sada se nalazi u specifičnoj situaciji. Sa "orlovima" je osvojio dve srebrne medalje i jedno četvrto mesto na najvećim takmičenjima, ima ugovor do 2019. godine, ali u susret Eurobasketu 2017. više u Savezu neće biti ni Bodiroge, ni Dragana Đilasa, čiji odlazak je pitanje dana.

Šta dalje?

"Normalno je da selektor koga je biralo jedno rukovodstvo stavi na proveru poverenje koje je dobio, s obzirom na to da će novi čelnici imati i nove ideje. Ukoliko se postavi pitanje mog statusa, neću imati problem da se sklonim, bez obzira na ugovor koji imam", rekao je Đorđević u intervjuu nedeljniku "NIN".

Dodao je da ne razmišlja o povlačenju, iako "ima razloga i za takvo razmišljanje".

"Zacrtao sam određene ciljeve, imam obaveze prema igračima, ljudima sa kojima radim. Naš cilj je kontinuitet u osvajanju medalja i to je ono što me čini najzadovoljnijim. Za tri godine smo osvojili dve medalje, igrali jedno polufinale i postali zvanično treća reprezentacija sveta".

PRLAINOVIĆ

Povodom "prašine" koja se podigla nakon izjave vaterpoliste Andrije Prlainovića, da "medalje u Riju nisu posledica sistemskog ulaganja u sport", Aleksandar Đorđević je poručio da nije dobro što se kod nas svako razmimoilaženje u mišljenju odmah "sruči u javnost", navodeći da i svoje igrače "javno hvali, a privatno kritikuje": "Ima dosta istine u tome što je rekao Prlainović, ali to što nema kontinuiranog ulaganja je dobrim delom plod nemaštine. Država ne može biti jedina adresa na kojoj svi tražimo novac".

Govoreći o stvarima koje mu se ne dopadaju, iskoristio je slučaj Bobana Marjanovića kao povod da ode malo dalje u prošlost.

Đorđević tvrdi da su on i Bodiroga postavili čvrst sistem, iza koga je stajao KSS, ali da su odlaskom "Bodi Bonda" sa funkcije potpredsednika neki ljudi pomislili da "mogu da utiču na odluke o izboru igrača, kadrova...".

Smatra da se to najočiglednije videlo kada je Marjanović veče pred početak priprema otkazao uz obrazloženje da je pred potpisivanjem novog ugovora u NBA ligi i da ne može da igra kvalifikacioni turnir, ali da je spreman da ide u Rio na Olimpijske igre.

"Sve je krenulo iz medija. Raznim dopisima, saopštenjima, montiranim intervjuima, javnosti se servirala iskrivljena istina. Cilj je bio da se dokaže moja sujeta i lični animozitet prema pojedinim igračima, a to nema veze sa istinom".

Iz Đorđevićevih reči, stiče se utisak da je ogorčen odnosom košarkaške javnosti i medija prema reprezentaciji.

"Postavljam pitanje - da li su se košarkaška javnost i mediji ovog, pa i prethodnih leta, prema reprezentaciji odnosili na pravi način? Mislim da se tako nešto nikada nije dešavalo ni u jednoj akciji, ma ko da je bio selektor, ma ko da je bio pozvan, ma kakva da je bila ekipa. Medijski cirkus koji je napravljen predstavlja nepoštovanje institucije reprezentacije i pravila koja 53 godine postoje unutar nje".

"Bilo je ozbiljnih provokacija, koje su možda čak bile i sračunate. Reč je o pokušaju manipulacije na izuzetno visokom nivou", ističe "Sale Nacionale".

Marjanoviću je još u "otvorenom pismu" tokom priprema za Rio poručio da će i 2017. imati priliku da dokaže svoju želju da zaigra za nacionalni tim.

Za "NIN" je dodatno analizirao situaciju na tom polju...

"Ljut sam na Marjanovića, jer ne zna šta propušta. Kada igrač završi karijeru, žali za onim što nije uradio, a ne zbog onog što je uradio. Ne želim da im dozvoljavam da propuštaju velike stvari zbog razloga koji su nejasni. Marjanović je propustio priliku da bude deo istorijskog uspeha, da svom narodu donese radost... Dobiće poziv naredne godine ukoliko bude dobro igrao i ukoliko ja kao selektor budem mislio da zaslužuje da bude pozvan. I opet je na njemu da se odazove ili otkaže. To nikakve veze nema sa mnom. I to je onaj deo u kome je u javnosti kreirana lažna slika".

Đorđević je na kraju intervjua konstatovao da "raste vrednost igrača, vrednost reprezentacije Srbije, respekt prema našoj košarci i načinu na koji igramo", što su sve pozitivne stvari koje će jednog dana preuzeti naredna generacija.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC